Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

KBW: Τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών επηρεάζονται από την πίεση των εσόδων από τόκους - Μικρή βελτίωση σε κεφάλαια και NPLs

KBW: Τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών επηρεάζονται από την πίεση των εσόδων από τόκους - Μικρή βελτίωση σε κεφάλαια και NPLs
Οι κεφαλαιακοί δείκτης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθούν κατά 10-40 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου
Μικρή συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων και οριακή βελτίωση των δεικτών κεφαλαίου αναμένει η KBW για τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει των ανακοινώσεων για την πορεία των μεγεθών το β' 3μηνο του 2018.
Ειδικότερα, στην τελευταία 14σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "2Q estimates for the Greek banks" (εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες το β' 3μηνο του 2018), η KBW επισημαίνει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκιακών κερδών (ΝΙΙ), έναντι του 2017, αλλά και των υψηλών επιπέδων προβλέψεων.
Ωστόσο, αναμένει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2%-3% και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα υπάρξουν και αναθεωρήσεις των σχεδίων διαχείρισης.
Στο μέτωπο των κεφαλαιακών δεικτών αναμένεται να υπάρξει βελτίωση 10-40 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου.

Η ελληνική οικονομία

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώθηκε τον Αύγουστου, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα όμως θα συνεχίσει να τηρεί στόχους μείωσης των δαπανών και ορίζοντα αποπληρωμής μέχρι το 2060, ωστόσο, η συμφωνία μείωσης του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πολύ μικρό μέρος του χρέους της μέχρι το 2032.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για κάθε τράπεζα

Τρ. Πειραιώς: Η KBW αναμένει άλλο ένα τρίμηνο αρνητικών καθαρών κερδών, της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, αλλά το τρίμηνο θα αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την τράπεζα.
Στους δείκτες δανεισμού, αναμένεται μείωση της τάξης του 2% (σε τριμηναία βάση) στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ενώ ο δείκτης CET1 εκτιμάται στο 11,5% (11,4% στο 1Q18).



Alpha Bank: Η KBW αναμένει να μην υπάρξουν εκπλήξεις, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 53 εκατ. ευρώ.
Εκτιμά μείωση των NPEs κατά 3% και αύξηση του κατά 30 μ.β., από 15,5% το πρώτο τρίμηνο του 2018.



Eurobank: Η KBW αναμένει καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ, με έσοδα και έξοδα σε γενικές γραμμές όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα.
Αναμένει συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά λιγότερο από 2% και μείωση των NPLs κατά 3% (σε τριμηνιαία βάση). Ο δείκτης κεφαλαίου θα πρέπει να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερός ενώ αναμένεται αύξηση 10 μονάδες βάσης στον CET1 στο 12,1%.



Εθνική Τράπεζα: Η KBW αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το κύριο αποτέλεσμα εδώ θα είναι οι προβλέψεις για  τα επισφαλή δάνεια, οι οποίες ήταν ασταθείς κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.
Αναμένει το καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να συρρικνωθεί κατά 1% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Εκτιμά επίσης αύξηση στον δείκτη CET1 κατά 40 μ.β. στο 13,9%, με μείωση 5% στα RWA.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης