Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΟΗΕ: Με εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να ισοδυναμούν αεροπορικές επιδρομές με θύματα αμάχους στην Υεμένη

ΟΗΕ: Με εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να ισοδυναμούν αεροπορικές επιδρομές με θύματα αμάχους στην Υεμένη
ΟΗΕ: Με εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να ισοδυναμούν αεροπορικές επιδρομές με θύματα αμάχους στην Υεμένη
Αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων σε αγορές, γάμους και αλιευτικά σκάφη και ορισμένες από αυτές ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, καταγγέλλουν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι κατήρτισαν για πρώτη φορά έκθεση για την "ξεχασμένη σύγκρουση" που εξακολουθεί να μαίνεται στην Υεμένη.
Η αποστολή ειδικών, η οποία επιφορτίστηκε με τη σύνταξη της έκθεσης αυτής από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποκαλύπτει ότι τα πλήγματα του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία "έχουν προκαλέσει τα περισσότερα άμεσα θύματα μεταξύ των αμάχων", πλήττοντας κατοικημένες ζώνες, αγορές, "ακόμη και ιατρικές εγκαταστάσεις".
Η έκθεση αυτή, έκτασης 41 σελίδων, αφορά την περίοδο που εκτείνεται από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, έως τον Ιούνιο του 2018, και πρόεδρος της ομάδας που τη συνέταξε είχε τεθεί ο Τυνήσιος K. Jedubi.
Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του προέδρου M. Handi, η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι εκείνη τη χρονιά.
Αυτοί ελέγχουν εκτός από την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλες ζώνες εδάφους στη χώρα.
Την περασμένη Πέμπτη 26 παιδιά σκοτώθηκαν από πλήγματα του συνασπισμού δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζουν οι ειδικοί αυτοί.
Λίγο νωρίτερα, στις 9 Αυγούστου, σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται και πάλι στον στρατιωτικό αυτό συνασπισμό στην επαρχία Σάαντα -προπύργιο των ανταρτών Χούτι- είχε πληγεί λεωφορείο που μετέφερε παιδιά, σκοτώνοντας 40 από αυτά.
"Η Ομάδα Ειδικών έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μέλη της κυβέρνησης της Υεμένης και του συνασπισμού μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε παραβίαση των αρχών της διάκρισης, της αναλογικότητας και της πρόληψης, οι οποίες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου", υπογραμμίζουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.
Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν οι ειδικοί, μαχητές των Χούτι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εντός του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αποκλείσει την παράδοση προμηθειών στην Ταΐζ και έχουν βομβαρδίσει αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη από τα υψίπεδα γύρω από αυτήν. Αυτοί έχουν επίσης κάνει βασανιστήρια, το οποίο συνιστά έγκλημα πολέμου, επισημαίνουν οι ίδιοι.
Εξάλλου σε αυτήν την "ξεχασμένη σύγκρουση", όπως τη χαρακτηρίζει ο Jedubi, τα παιδιά πληρώνουν βαρύ τίμημα γιατί, επιπλέον, στρατολογούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι έχουν στη διάθεσή τους "ουσιαστικές πληροφορίες" που τους επιτρέπουν να επιβεβαιώσουν ότι "η κυβέρνηση της Υεμένης, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό, όπως και οι δυνάμεις των Χούτι" χρησιμοποιούν παιδιά "για να μετέχουν ενεργά στις εχθροπραξίες".
"Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά αυτά ήταν ηλικίας 11 έως 17 ετών, αλλά υπάρχουν και τακτικές ενδείξεις για τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών ηλικίας 8 ετών", αποκαλύπτουν οι ειδικοί.
Την ίδια ώρα ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει ο συνασπισμός δυνάμεων στα λιμάνια της Υεμένης, όπως και στο αεροδρόμιο της Σαναά, θα μπορούσε επίσης να συνιστά έγκλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
"Καλώ όλες τις πλευρές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να απαλειφθούν οι δυσανάλογοι περιορισμοί στην ασφαλή και γρήγορη είσοδο στην Υεμένη ανθρωπιστικού υλικού και άλλων αγαθών που είναι απαραίτητα στον άμαχο πληθυσμό και (οι περιορισμοί) στη μετακίνηση ατόμων, κυρίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά", υπογράμμισε ο Τζεντούμπι.
Ο ΟΗΕ διοργανώνει συνομιλίες για την Υεμένη στις 6 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ενώ μέχρι τώρα έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειές του για μια πολιτική ρύθμιση στη σύγκρουση.
Από τον Μάρτιο του 2015, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σύγκρουση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης