Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο «χαστούκι» της Moody's στην Τουρκία, υποβαθμίζονται 20 τράπεζες

Νέο «χαστούκι» της Moody's  στην Τουρκία, υποβαθμίζονται 20 τράπεζες
Υποβαθμίσεων συνέχεια για τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας για 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησε η Moody's Investors Service, σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης για το κρατικό αξιόχρεο, στις 17 Αυγούστου 2018.
Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 77 δισεκ. δολαρίων (41% επί της συνολικής χρηματοδότησης) τους αμέσως επόμενους 12 μήνες, εν μέσω σημαντικής αποδυνάμωσης για την τοπική λίρα.
Επίσης, περίπου 48 δισεκ. δολάρια ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων αφορούν ξένο νόμισμα, με την κεντρική τράπεζα να διακρατεί αποθεματικά ύψους 57 δισεκ. δολαρίων.
Οι εταιρείες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Turkiye Is Bankasi A.S., T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi A.S., Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., ING Bank A.S. (Turkey), Sekerbank T.A.S., Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S., Alternatifbank A.S., Export Credit Bank of Turkey A.S., QNB Finansbank AS, HSBC Bank A.S. (Turkey), Denizbank A.S., Odea Bank A.S., Nurol Investment Bank.
Παράλληλα, υποβαθμίστηκαν οι κάτωθι εταιρείες:

Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii A.S. (Efes)

o Coca-Cola Icecek A.S. (CCI)

o Dogus Holding A.S. (Dogus)

o Eregli Demir ve Celik Fabrikalari T.A.S. (Erdemir)

o Koc Holding A.S. (Koc Holding)

o Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK)

o Petkim Petrokimya Holding A.S. (Petkim)

o Ronesans Gayrimenkul Yatirim A.S. (Ronesans)

o Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell)

o Turk Hava Yollari Anonim Ortakligi (Turkish Airlines)

o Turkiye Petrol Rafinerileri A.S. (Tupras)

o Turkiye Sise ve Cam Fabrikalari A.S. (Sisecam)

o Yasar Holding A.S. (Yasar)

Στις 17 Αυγούστου, εν μέσω μπαράζ υποβαθμίσεων (σύνδεσμος στο τέλος του κειμένου), η Moody's μετέβαλε σε «Ba3», από «Ba2», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για την Τουρκία, σε διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Παράλληλα, η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε σε «Not Prime», από «Prime-3».
Ο οίκος επικαλείται τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση εξασθένηση των θεσμών της Τουρκίας και τη μη προβλεψιμότητα στη χάραξη πολιτικής.
Αυτή η αποδυνάμωση εξηγείται από τις αυξημένες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την έλλειψη σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία (η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εντός του 2018), που συνδέονται με τους υψηλούς και αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, να υπονομεύσουν την ανάπτυξη και να διογκώσουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 15,85% τον Ιούλιο 2018, πέντε εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την αρχή του έτους και η υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων υπερβαίνουν το 20%.
Αν και οι τουρκικές τράπεζες κατάφεραν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πρόσβαση στις διεθνείς διατραπεζικές αγορές, οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η αποδυνάμωση της λίρας θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στους εγχώριους δανειολήπτες με χρέος σε ξένο νόμισμα, σημειώνει η Moody's.
Κατά την άποψη του οίκου, η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να κατευνάσουν την οικονομική κρίση, μειώνεται, εν μέσω αδύναμου θεσμικού πλαισίου και εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής πίεσης είναι σημαντικός, με δυνητικά περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τις τουρκικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.
Το εν λόγω αρνητικό σενάριο θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου έντονης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας, η οποία τελικά θα επιβάρυνε περισσότερο το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της κυβέρνησης.

Διαβάστε: Μπαράζ υποβαθμίσεων της Τουρκίας από Moody’s (Ba3), S&P (B+), Fitch: Ανεπαρκή τα μέτρα – Σε καθοδικό σπιράλ η οικονομία και λόγω ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης