Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικός ανασχηματισμός ενόψει, ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται - Στις 28 ή 29 Αυγούστου οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικός ανασχηματισμός ενόψει, ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται - Στις 28 ή 29 Αυγούστου οι ανακοινώσεις
Η εκλογή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει και τον δρόμο για τον ανασχηματισμό ο οποίος τοποθετείται στα μέσα της εβδομάδας, ίσως μάλιστα, την Τρίτη ή την Τετάρτη να γίνει η ανακοίνωσή των προσώπων
Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ για την οποία διενεργούνται πυρετώδεις προετοιμασίες από το Μέγαρο Μαξίμου και ορίζοντα τις εκλογές, η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς ανασχηματισμού καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση ενόψει της εμφάνισης του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εντείνεται καθώς τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν στη γραμμή των υποσχέσεων για συντάξεις, αυξήσεις και παροχές ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει επίθεση κάνοντας λόγο για παραμύθια και για νέα απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του κόμματος συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα (27/8) και τις εργασίες της θα ανοίξει με την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Η εκλογή γραμματέα θα ανοίξει και τον δρόμο για τον ανασχηματισμό ο οποίος τοποθετείται στα μέσα της εβδομάδας, ίσως μάλιστα, την Τρίτη 28 ή την Τετάρτη 29 Αυγούστου να γίνει η ανακοίνωσή των προσώπων που θα στελεχώνουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Έτσι ο ανασχηματισμός ξεκινά από την Κουμουνδούρου και οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη να κερδίζει έδαφος. Μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν στο παρασκήνιο ότι ο πρωθυπουργός επιμένει να αναλάβει ο νυν υπουργός Εσωτερικών τον κομματικό μηχανισμό ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων την άνοιξη του 2019.

Ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό

Η εκλογή γραμματέα στο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκλειδώσει και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό για τον οποίο τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο με γοργούς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες αυτή την ώρα, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα παραμείνει στην οδό Νίκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η Έφη Αχτσιόγλου που αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της στο υπουργείο Εργασίας όπως και η Όλγα Γεροβασίλη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και η προερχόμενη από το συγκυβερνών κόμμα, Έλενα Κουντουρά, στο υπουργείο Τουρισμού.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένεται να αποχωρήσουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. 
Επίσης, εκτός απροοπτου και αν δεν έχει γίνει κάποια άλλη συνεννόηση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, όλα τα σενάρια θέλουν τον Πάνο Καμμένο να παραμένει επικεφαλής στο Πεντάγωνο.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που κάνουν λόγο για μετακόμιση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών είναι ο Νίκος Παππάς παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν μετ’ επιτάσεως για την εν λόγω θέση το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη.
Σε κάθε περίπτωση, το Εσωτερικών θεωρείται κομβικό υπουργείο καθώς είναι αυτό το οποίο θα διεξάγει τις εκλογές που είναι ενόψει και κατά συνέπεια ο επικεφαλής του θα έχει σημαντική δουλειά τους επόμενους μήνες μέχρι την ώρα της κάλπης.
Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται στο υπουργείο Οικονομίας καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Γιάννης Δραγασάκης θα κρατήσει μόνο την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, και στο υπουργείο Πολιτισμού απ’ όπου και αναμένεται να αποχωρήσει η Λυδία Κονιόρδου.
Επίσης, τα σενάρια που διακινούνται στο παρασκήνιο θέλουν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να αποχωρεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και ο Ευάγγελος Αποστόλου από το Αγροτικής Ανάπτυξης.  
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που παραμένει κενή μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα ενώ στην περίπτωση που ο Νίκος Παππάς αλλάξει χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να καλυφθεί και η θέση του σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Νέα πρόσωπα εντός κι εκτός δεξαμενής ΣΥΡΙΖΑ

Στα νέα πρόσωπα που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο υπουργικό συμβούλιο προκρίνονται η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, αν όντως υπάρχουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα, ο γενικός διευθυντής της ΚΟ του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης,  ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το ενδιαφέρον του Μαξίμου παραμένει αμείωτο σε ότι αφορά την ένταξη προσώπων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που προέρχονται από τον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και την Κεντροαριστερά.
Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγεται έντονα ότι βολιδοσκοπούνται είναι της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση, της Κατερίνας Παπακώστα και του Κωνσταντίνου Μίχαλου. 

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης