Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 3 εβδομάδων ο χρυσός, με άνοδο 1,6% στα 1.213,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίο άλμα 2,5%

tags :
Σε υψηλά 3 εβδομάδων ο χρυσός, με άνοδο 1,6% στα 1.213,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίο άλμα 2,5%
Με άνοδο 1,6% έκλεισε ο χρυσός, σημειώνοντας την πρώτη του εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα επτά εβδομάδων
Με σημαντική άνοδο έκλεισε σήμερα (24/8/2018) ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο βρήκε στήριξη στο αδύναμο δολάριο.
Το δολάριο δέχτηκε πιέσεις από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.
Ο Powell υπερασπίστηκε τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» εάν ο πληθωρισμός αποσταθεροποιηθεί, με τη δήλωσή του αυτή να οδηγεί το δολάριο σε περαιτέρω υποχώρηση.
Η Fed αντιμετωπίζει «δύο κινδύνους: είτε να προχωρήσει ταχύτερα του αναγκαίου στη χαλάρωση ή στην επέκταση της νομισματικής της πολιτικής ή να κινηθεί πολύ αργά και να κινδυνεύσει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της οικονομίας και υπερθέρμανση», δήλωσε ο Powell, εκτιμώντας πως «η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι η κατάλληλη προκειμένου να αποφύγουμε τους παραπάνω κινδύνους».
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρής αύξησης του πληθωρισμού άνω του στόχου του 2% που έχει θέσει η Fed, αλλά ούτε και κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας», πρόσθεσε.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για τρίτη φορά φέτος, ενώ μια τέταρτη αύξηση θεωρείται ακόμη αμφίβολη.
Νωρίτερα, μιλώντας επίσης από το Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να δει άλλες αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, προειδοποιώντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020.
Αντίθετα, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, προχώρησε σε αύξηση της πρόβλεψής της για την αμερικανική οικονομία, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Fed για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι το κατάλληλο.
Ειδικότερα, η Mester αναμένει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,75% με 3% φέτος, «πιθανότατα πιο κοντά στο 3%».
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 19,30 δολ. ή 1,6% στα 1.213,30 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων- ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολ.


Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,162 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρούσε κατά 0,5%, στις 95,1 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2,5% -σημειώνοντας την πρώτη του εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα επτά εβδομάδων- καθώς επωφελήθηκε ιδιαίτερα της αποδυνάμωσης του δολαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το δολάριο είχε βρεθεί υπό πίεση μετά την «επίθεση» του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, κατά της Fed.
Ο Trump είχε δηλώσει πως η Fed πρέπει να γίνει «πιο υποστηρικτική» και να βοηθά την Ουάσιγκτον, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει, μέχρι στιγμής, αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια εντός του 2018, στο εύρος 1,75%-2%, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης