Τελευταία Νέα
Διεθνή

OilPrice: Πώς ο πόλεμος τιμών Ιράν και Σ. Αραβίας μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση τον ΟΠΕΚ

OilPrice: Πώς ο πόλεμος τιμών Ιράν και Σ. Αραβίας μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση τον ΟΠΕΚ
Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μία «μάχη» για το ποια θα προσφέρει τις καλύτερες τιμές σε πελάτες όπως οι Ινδία και Κίνα
Την εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση του ΟΠΕΚ, διατυπώνει ανάλυση της ειδικής ιστοσελίδας OilPrice.com.
Πριν από δύο μήνες ΟΠΕΚ και Ρωσία αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά ένα εκατ. βαρέλια, κάτι που ικανοποίησε μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου από την Ασία έως τις ΗΠΑ.
Τελικά, όμως, αυτή η απόφαση οδήγησε σε μείωση της ζήτησης από την Ασία και σε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο τιμών μεταξύ Ιράν και Σ. Αραβίας.
Η Σ. Αραβία έχει μία μακροχρόνια κόντρα με το Ιράν αναφορικά με την «ηγεμονία» στη Μ. Ανατολή ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων συμμάχων του Donald Trump αναφορικά με την επαναφορά του εμπάργκο ενάντια στο Ιράν.
Η στήριξη αυτή δεν έχει μόνο ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά και οικονομικό, καθώς η Σ. Αραβία θεωρεί ότι οι πελάτες που θα χάσει το Ιράν λόγω των κυρώσεων θα στραφούν στο Ριάντ για την αγορά μαύρου χρυσού.
Όμως η Τεχεράνη δεν εγκαταλείπει τη μάχη τόσο εύκολα.
Έτσι έχει ξεκινήσει ένας υπόγειος πόλεμος.
Η Σ. Αραβία φρόντισε να μειώσει τις τιμές πώλησης πετρελαίου σε όλους της τους πελάτες εκτός από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ανάλυση της S&P Global Platts.
Το Ιράν έπραξε το ίδιο και απείλησε ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική εάν και τα υπόλοιπα κράτη του ΟΠΕΚ το πράξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς.
Μάλιστα κορυφαίοι Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Τεχεράνη μπορεί ακόμη και να προχωρήσει σε κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μία εκ των βασικών διόδων μεταφοράς πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή προς τη Δύση.
Ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απειλές του Ιράν δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν,  η ζήτηση πετρελαίου από την Ασία προκαλεί στον ΟΠΕΚ μεγάλη ανησυχία.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί σε αντίστοιχη επιβράδυνση και τη την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και τόσο το κινεζικό γιουάν όσο και η ινδική ρουπία πέφτουν έναντι του δολαρίου ως αποτέλεσμα των οικονομικών εξελίξεων τόσο στην Ασία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που κάποιοι αρχίζουν να ανησυχούν σύντομα θα υπερθερμανθεί.
Έτσι, τα εσωτερικά προβλήματα του ΟΠΕΚ καθίσταται πιο οξεία και είναι πιθανόν να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα όσο η Σ. Αραβία και το Ιράν δεν φαίνονται πρόθυμα να σταματήσουν τον πόλεμο της μείωσης τιμών.
Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή της.
Σύμφωνα με την Platts διαθέτει την ισχυρότερη παραγωγική ικανότητα μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ.
Δεν ισχύει το ίδιο για το Ιράν, ενώ οι εξαγωγές του αναμένεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω όταν τεθούν σε πλήρη ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις στις 4 Νοεμβρίου 2018.
Ωστόσο, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα σταματήσει να εξάγει πετρέλαιο και η Κίνα από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα σταματήσει να το αγοράζει.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Κίνα και Ινδία αποτελούν το βασικό πεδίο μάχης μεταξύ Ιράν και Σ. Αραβίας, καθώς είναι δύο εκ των κορυφαίων καταναλωτών μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ινδία έχει υποστηρίξει ότι θα «προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις», ενώ το Πεκίνο, όπως προαναφέρθηκε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το πράξει.
Ως εκ τούτου η Ινδία θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές πετρελαίου από τη Σ. Αραβία, αλλά η Κίνα θα το πράξει μόνο εάν τη συμφέρει από πλευράς τιμών.
Ένας πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση του ΟΠΕΚ.
Το Ιράν έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην ανακατανομή των μεμονωμένων ποσοστώσεων που πρότεινε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih.
Σύμφωνα με τον Ιρανό ομόλογό του Bijan Zanganeh, αυτό απειλεί το μερίδιο αγοράς του Ιράν.
Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που έχει συσταθεί από το 2016 και εξετάζει την πορεία της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας.
Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι η Σ. Αραβία θα δώσει διαβεβαιώσει στο Ιράν ότι δεν πρόκειται να μην εκμεταλλευθεί την «αποχώρησή» του από την αγορά λόγω αμερικανικού εμπάργκο.
Ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι το Ιράν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να το διώξουν από τις αγορές.
Θα μπορούσε αυτή η κόντρα να οδηγήσει σε διάλυση του ΟΠΕΚ; Πολύ πιθανό, όπως όλα δείχνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης