Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεκόπη το 4ήμερο ανοδικό σερί του χρυσού - Πτώση 0,8% στα 1.194 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Ανεκόπη το 4ήμερο ανοδικό σερί του χρυσού - Πτώση 0,8% στα 1.194 δολ. ανά ουγγιά
Με πτώση 0,8% μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου έκλεισε ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου
Με πτώση μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου έκλεισε σήμερα (23/8/2018) ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) -που δημοσιεύθηκαν χθες- προσέφεραν στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς η κεντρική τράπεζα έδειξε έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία παραμείνει υγιής.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι «εάν τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίσουν να στηρίζουν την τρέχουσα προοπτική για την οικονομία, σύντομα θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα ακόμα βήμα προς την αφαίρεση στης πολιτικής διευκόλυνσης», ανέφεραν τα πρακτικά της Fed.
Ο χρυσός απώλεσε τη δυναμική των προηγούμενων ημερών, εν μέσω και των ανησυχιών ότι ο νέος γύρος των δασμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Ο κόσμος ανησυχεί σχετικά με τον νέο γύρο δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα και στρέφονται στο δολάριο, το οποίο παρουσιάζεται ως ασφαλές καταφύγιο για την ώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της Wing Fung Precious Metals, Peter Fung.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 9,30 δολ. ή 0,8% στα 1.194 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρώντας εκ νέου κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.200 δολ.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,154 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχυόταν κατά 0,6%, στις 95,6 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το δολάριο είχε βρεθεί υπό πίεση μετά την προχθεσινή «επίθεση» του αμερικανού προέδρου κατά της Fed.
Ο Trump είχε δηλώσει πως η Fed πρέπει να γίνει «πιο υποστηρικτική» και να βοηθά την Ουάσιγκτον, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει, μέχρι στιγμής, αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια εντός του 2018, στο εύρος 1,75%-2%, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του έτους.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αύριο ξεκινά το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για τρίτη φορά φέτος, ενώ μια τέταρτη αύξηση θεωρείται ακόμη αμφίβολη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης