Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση 15% «βλέπει» το ΔΝΤ στη Βενεζουέλα για το 2018

Ύφεση 15% «βλέπει» το ΔΝΤ στη Βενεζουέλα για το 2018
Ραγδαία ύφεση αναμένει το ΔΝΤ στη Βενεζουέλα το τρέχον έτος 
Συρρίκνωση της οικονομίας που θα φθάσει ακόμη και το 15% αναμένει για τη Βενεζουέλα ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Alejandro Werner, εν μέσω άνευ προηγουμένου κρίσης για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 12% και 16,5%, τα έτη 2017 και 2016, αντίστοιχα.
Τον περασμένο Ιούλιο, το ΔΝΤ υπολόγιζε στο 1.000.000% τον πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ως το τέλος του 2018, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως η οικονομική κατάρρευση της χώρας θα «εξαπλωθεί» αυξανόμενα και στις γειτονικές χώρες.
«Προβλέπουμε μια άνοδο του πληθωρισμού στο 1.000.000% μέχρι τα τέλη του 2018, μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στη Γερμανία το 1923 ή στη Ζιμπάμπουε στα τέλη του 2000», ανέφερε τότε ο Alejandro Werner, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για το Δυτικό Ημισφαίριο.
O Werner επεσήμανε τότε τις οικονομικές «στρεβλώσεις», συμπεριλαμβανομένου του τυπώματος χρήματος για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να παρουσιάζει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα (…) τα οποία θα συνεχίσουν να πυροδοτούν την επιτάχυνση του πληθωρισμού καθώς η ζήτηση χρήματος συνεχίζει να καταρρέει», τόνισε.

Στα 68,65 bolivar ανά ευρώ η επίσημη ισοτιμία

Στα 68,65 bolivar ανά ευρώ (περίπου 60 bolivar ανά δολάριο ΗΠΑ) έθεσε την επίσημη ισοτιμία για το εγχώριο νόμισμα η κεντρική τράπεζα στη Βενεζουέλα.
Επισημαίνεται πως το νέο νόμισμα που τέθηκε σε κυκλοφορία στις 20 Αυγούστου 2018, εμφανίζεται υποτιμημένο κατά 95%.
Ο Πρόεδρος Nicolas Maduro ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα δημιουργεί ένα νέο νόμισμα το οποίο θα ονομάζεται "sovereign bolivar" και θα συνδέεται με την αξία του κρατικού κρυπτονομίσματος Petro.
Επίσης, ανακοίνωσε και αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Ως αποτέλεσμα των θεσπισθέντων ενεργειών, η νέα έκδοση του νομίσματος της Βενεζουέλας, που θα ονομάζεται sovereign bolivar θα συνδέεται με την αξία του κρατικού κρυπτονομίσματος "Petro".
Σύμφωνα με αναλυτές αυτό ισοδυναμεί με υποτίμηση του νομίσματος κατά 95% ενώ η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης τον ελάχιστο μισθό πάνω από 3.000% κοντά στα 30 δολάρια ανά μήνα.
«Καθόρισα τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τη μισθολογική βάση με βάση τη μέση τιμή του Petro, στα 1.800 bolivars (εννοώντας το νέο νόμισμα, που έχει πέντε μηδενικά λιγότερα από το σημερινό)», ανακοίνωσε σε ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα.
Θα μετατρέψουμε το Petro στο σημείο αναφοράς που θα καθορίζει τις κινήσεις ολόκληρης της οικονομίας», συνέχισε.
Για πρώτη φορά, ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με το πετρέλαιο αντικαθιστά το κρατικό νόμισμα.
Ως αποτέλεσμα, το Petro θα χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό των τιμών των αγαθών.
Η Βενεζουέλα έχει ιστορία με τις υποτιμήσεις.
Το 1983, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Luis Herrera Campins υποτίμησε το bolivar για πρώτη φορά σε 22 χρόνια μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε μια μέρα γνωστή ως «Μαύρη Παρασκευή».
Όταν το 1989 η Βενεζουέλα αύξησε το κόστος της βενζίνης και προχώρησε σε άρση των ελέγχων συναλλάγματος οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21% σε ένα μήνα, οδηγώντας στις ταραχές "Caracazo" που οδήγησαν σε εκατοντάδες νεκρούς και άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο του αριστερού προέδρου Ουγκό Τσάβες στην εξουσία.
Οι υποτιμήσεις έγιναν ο κανόνας της πρόσφατης ιστορίας της Βενεζουέλας, καθώς ο Chaves και ο Maduro υποτίμησαν τo bolivar πολλές φορές στις δύο δεκαετίες που βρίσκονται στην εξουσία.
Ο Chaves υποτίμησε το νόμισμα αρκετές φορές, μόνο το 2013 το υποτίμησε 32%, ένα μήνα πριν από το θάνατό του στο Καράκας.
Ο Maduro υποτίμησε το bolivar 80% στις δημοπρασίες νομισμάτων τον Φεβρουάριο 2018.
Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, ο υπουργός Πληροφόρησης Jorge Rodriguez είπε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει 300 σημεία ανταλλαγής νομισμάτων σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα, ως μέρος μιας προσπάθειας να αντικαταστήσει τη μαύρη αγορά της χώρας.
Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα μείγμα αντιφατικών ιδεών και πρόκληση αβεβαιότητας για τα αποτελέσματα που θα παράξει.
Το 2017 οι ΗΠΑ επέβαλαν πιο σκληρές κυρώσεις με στόχο την απομάκρυνση του «δικτάτορα» Maduro από την εξουσία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου της Βενεζουέλας και η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να εφαρμόσει άμεσες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.

Διαβάστε: Εάν κάποιος το 2013 αγόραζε 1 εκατ. δολάρια στη Βενεζουέλα, σήμερα θα είχε 3,40 δολάρια!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης