Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά τα πανηγύρια της Ιθάκης, δεν βγαίνουν τα «κουκιά» του ανασχηματισμού στον πρωθυπουργό

Παρά τα πανηγύρια της Ιθάκης, δεν βγαίνουν τα «κουκιά» του ανασχηματισμού στον πρωθυπουργό
Ο Αλέξης Τσίπρας με το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες επεδίωξε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα
Μίνι αναβολή παίρνει, όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός ο οποίος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.
Με τη φράση «δε χαλάμε τις διακοπές του κόσμου», κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιθάκη, άφησε να εννοηθεί ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα.
Ωστόσο η κυβερνητική αυτή διαρροή δεν στάθηκε ικανή να φρενάρει την φημολογία των προηγούμενων ημερών. Ταυτόχρονα, έδωσε λαβές στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η αναβολή οφείλεται στην αδυναμία του πρωθυπουργού να μετακινήσει έστω κι ένα κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησής του, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη ισχύος του ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, επέλεξε να μεταθέσει τον ανασχηματισμό για την ερχόμενη εβδομάδα - με πιο πιθανή ημέρα αυτή την ώρα, την Δευτέρα - προκειμένου να μην επισκιάσει επικοινωνιακά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και χαθεί η ευκαιρία να μεταδοθούν απ άκρη σ άκρη σε όλη τη χώρα οι πανηγυρικοί τόνοι περί νέας εποχής με την «καθαρή έξοδο της χώρας» από τα μνημόνια όπως διατείνεται η κυβέρνηση.
Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, να υπάρχει ένα διάστημα προκειμένου να απορροφηθεί η επικοινωνιακή λογική του διαγγέλματος.   
Ο Αλέξης Τσίπρας με το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες επεδίωξε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα καθώς είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση αυτή που διανύουμε.
Η σκιά της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική πέφτει ακόμη βαριά κι έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση καθώς μέρα με την ημέρα αποκαλύπτονται καθοριστικές παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού.
Το Σκοπιανό, επίσης, είναι ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της το επόμενο διάστημα.
Αλλά και από το μέτωπο της οικονομίας δεν υπάρχουν ιδιαιτέρως ευχάριστα νέα με τα επιτόκια να είναι πάρα πολύ υψηλά, η χώρα στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι μέσα στις αγορές καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί φθηνό χρήμα για τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Οι πιστωτες επέβαλαν να υπάρξει ένα μαξιλάρι το οποίο με τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού έχει φτάσει στα 25,2 δις, όμως δεν μπορεί να διατεθεί ούτε για κοινωνική πολιτική, ούτε για δημόσιες επενδύσεις ούτε βεβαίως για δημόσια έργα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή την εβδομάδα θα απορροφηθούν τα μηνύματα για την έξοδο από τα μνημόνια, η επόμενη θα καταγράψει επικοινωνιακά τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο ανασχηματισμός, θα ακολουθήσουν εξορμήσεις κομματικών στελεχών σε όλη τη χώρα μέχρι να φτάσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 8 με 10 Σεπτεμβρίου.
Εκεί, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πάρα πολλά για αλλαγή του πολιτικού κλίματος με την παρουσία δεκάδων αμερικανικών κολοσσών και την προσδοκία σημαντικών επενδύσεων.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες σκέψεις των επιτελών του Μαξίμου να είναι σαρωτικός και ίσως αυτό να είναι μια ακόμη αιτία της ολιγοήμερης αναβολής του καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει την έλλειψη πάγκου στον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να απευθυνθεί σε ευρύτερους χώρους αλλά και σε προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο κόμμα.
Όπως και να χει εκείνο που ακουγόταν το τελευταίο 24ωρο στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι «δεν βγαίνουν τα κουκιά του ανασχηματισμού στον κ. Τσίπρα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να βολιδοσκοπήσει μέχρι τέλους τη διάθεση των πρώην γραμματέων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να μπουν στην κυβέρνηση.
Ειδικά, για τον κ. Ραγκούση, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, υπάρχει ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο του στο υπουργείο Εσωτερικών με την καθιέρωση του Καλλικράτη αλλά και το νόμο για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που θεωρούν ότι είχε προοδευτικό πρόσημο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης