Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 1.200 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός - Άνοδος 0,5%, λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου

tags :
Στα 1.200 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός - Άνοδος 0,5%, λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου
Με άνοδο 0,5% έκλεισε  ο χρυσός, επανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολ. για πρώτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας
Με νέα άνοδο έκλεισε σήμερα (21/8/2018) ο χρυσός, επανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολ. για πρώτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας, καθώς το πολύτιμο μέταλλο βρήκε στήριξη στο αποδυναμωμένο δολάριο.
Το δολάριο δέχτηκε πιέσεις από τη χθεσινή «επίθεση» του αμερικανού προέδρου κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Trump σημείωσε πως η Fed πρέπει να γίνει «πιο υποστηρικτική» και να βοηθά την Ουάσιγκτον.
«Θα επικρίνω τη Fed αν συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων», ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε ότι «η Fed πρέπει να πράττει ό,τι είναι καλό για τη χώρα».
Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει, μέχρι στιγμής, αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια εντός του 2018, στο εύρος 1,75%-2%, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του έτους.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η Fed αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο (22/8) τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της, τα οποία θα εξετάσουν προσεχτικά οι επενδυτές, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα προβεί σε συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για τρίτη φορά φέτος, ενώ μια τέταρτη αύξηση θεωρείται ακόμη αμφίβολη.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 5,40 δολ. ή 0,5% στα 1.200 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχύεται κατά 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,159 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί κατά 0,6%, στις 95,2 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης και τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο σταδιακής αύξησης των επιτοκίων τουλάχιστον για τους επόμενους εννέα έως 12 μήνες.
«Μόνο όταν τα επιτόκια φθάσουν σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, όπου δεν θα τονώνουν ούτε θα φρενάρουν την οικονομία, θα πρέπει πιθανώς η κεντρική τράπεζα να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και να αρχίσει να σκέφτεται τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, δήλωσε ο Kaplan.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ουδέτερο επίπεδο βρίσκεται κάπου μεταξύ του 2,5% και του 2,75%.
«Θα χρειάζονταν περίπου τρεις ή τέσσερις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,25% για να φτάσουμε στο εύρος αυτού του εκτιμώμενου ουδέτερου επιπέδου», γράφει ο Kaplan σε δοκίμιο, το οποίο δημοσιεύθηκε από τη Fed του Ντάλας.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης