Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος 0,9% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Στα 1.194,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Άνοδος 0,9% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Στα 1.194,60 δολ. ανά ουγγιά
Η αισιοδοξία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ώθησε υψηλότερα το κινεζικό γουάν, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο για τους αγοραστές στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού του κόσμου
Με τη -μέχρι στιγμής- μεγαλύτερη άνοδο του Αυγούστου έκλεισε σήμερα (20/8/2018) ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και στην αισιοδοξία για τον νέο γύρο εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.
Η αισιοδοξία ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα λύσουν την πολύμηνη εμπορική τους διένεξη ώθησε υψηλότερα το κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο για τους αγοραστές στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού του κόσμου.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας, Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες στα τέλη του Αυγούστου.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε διευκρινίσει πάντως ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή μέτρα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά καλωσορίζει τον διάλογο.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η Fed αναμένεται να δημοσιεύσει την Τετάρτη (22/8) τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της, τα οποία θα εξετάσουν προσεχτικά οι επενδυτές, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα προβεί σε συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για τρίτη φορά φέτος, ενώ μια τέταρτη αύξηση θεωρείται ακόμη αμφίβολη.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή (24/8).
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 10,40 δολ. ή 0,9% στα 1.194,60 δολ. ανά ουγγιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,145 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει πτώση 0,2% έναντι του γιεν, στα 110,3 γιεν/δολάριο.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας, ο χρυσός είχε διολισθήσει κατά 2,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαΐου 2017.
Παράλληλα, από την αρχή του 2018, ο χρυσός υποχωρεί κατά 8,9% και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.200 δολ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης