Τελευταία Νέα
Οικονομία

Traa (ΔΝΤ): Τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ελληνική επινόηση

Traa (ΔΝΤ): Τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ελληνική επινόηση
Η Ελλάδα είχε από παλιά την τάση να συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο χρέος - Από το 2009 το έιχαμε αναφέρει
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θεωρεί υπεύθυνο για την ελληνική κρίση και τα μνημόνια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Bob Traa, λέγοντας ότι «η ολιγωρία του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στα πρώτα στάδια του προγράμματος» οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθηνά μετά την έναρξη των μνημονίων - που συχνά βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς προσωποποιούσε τη "σκληρή" τεχνοκρατική πραγματικότητα των μνημονίων - υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.
Και όπως αναφέρει αυτό είχε ως αποτέλεσμα το βάρος της προσαρμογής να πέσει στους εργαζομένους, μέσω απώλειας των εισοδημάτων τους.
Ο Traa, αν και ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι του Ταμείου, θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε από παλιά την τάση να συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο χρέος.

Γνωστό το πρόβλημα της Ελλάδας
Ο Ολλανδός τεχνοκράτης αναφέρει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν γνωστό από το 2009, όταν το ΔΝΤ στις ετήσιες εκθέσεις του για την Ελλάδα είχε εκφράσει την ανησυχία του για το υψηλό χρέος και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
«Η Ελλάδα από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους τη δεκαετία του 1820 έχει διανύσει τη μισή της ιστορία με προβλήματα χρέους. Αυτό αποδεικνύει ότι η ρίζα του προβλήματος έγκειται στις δημοσιονομικές πολιτικές της εφόσον οι εξωτερικές συνθήκες έχουν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.».
Τονίζει ότι τα οικονομικά του δημόσιου τομέα είχαν πάντα αρνητικό πρόσημο και αυτό υποδήλωνε πως η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν ήταν βιώσιμη.
«Όταν ένας ιδιωτικός οργανισμός έχει τέτοιους ισολογισμούς θεωρείται αφερέγγυος.
Ως εκ τούτου θεωρώ ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν εκφράσει ανησυχία τις επικείμενες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ελληνικής επινόησης

Σχολιάζοντας την αύξηση του ΕΝΦΙΑ υπογραμμίζει πως «η συζήτηση για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αναπτύχθηκε εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης».
Όπως αναφέρει, «πολλές ελληνικές κυβερνήσεις διαφορετικού προσανατολισμού προσπάθησαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα θετικά. Και καθώς ο τομέας των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει μιας υψηλής ποιότητας φορολογική βάση, δεν εκπλήσσει ότι πολλές κυβερνήσεις στράφηκαν σε αυτόν για να αντλήσουν έσοδα. Οι μέθοδοι υλοποίησης ήταν ελληνικής επινόησης».
Ο Ολλανδός τεχνοκράτης μιλάει ξεκάθαρα για τις αστοχίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος λέγοντας ξεκάθαρα ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Οι πολικοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να συμφωνήσουν πως μπορούν να ισχυροποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική, μοιάζουν με μια ορχήστρα στην οποία ο καθένας παίζει άλλο μουσικό κομμάτι. προτού εκδηλωθεί κρίση χρέους το 2010 , το χρέος κυμαινόταν στο 90-100% επίπεδο υπερβολικά υψηλό.
Ερωτηθείς για το ποια ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του προγράμματος ο Klaus Traa αναφέρεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και παραμένει ζωντανή.
«Πιστεύω πως μια πτώχευση θα είχε οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας με επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες από όσες γνωρίζουμε, παρότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να μειωθεί η ανεργία».
Αντίθετα η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στο επικοινωνιακό πεδίο. πρέπει κανείς να λέει τα πράγματα όπως τα βλέπει και να συζητάει ανοικτά για τα προβλήματα που εμφανίζονται».
Και καταλήγει λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η λειτουργία της πολιτικής και της δικαιοσύνης|».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης