Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Η ολιγωρία του πολιτικού συστήματος το 2015 στοίχισε στην Ελλάδα 200 δισ ευρώ

Regling (ESM):  Η ολιγωρία του πολιτικού συστήματος το 2015 στοίχισε στην Ελλάδα 200 δισ ευρώ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει
Μια ημέρα πριν από την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο ο Klaus Regling επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία της χώρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της ενώ βάζει και τον Κ. Μητσοτάκη στο "πλάνο".
Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ».
Θυμάμαι την ανακούφισή μου όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015 επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμείνει στη νομισματική ένωση και να ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταρρύθμιση.
Είχαμε μόλις αποφύγει ένα grexit για το οποίο πάντα προειδοποιούσα ότι θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη της ΕΕ. Για την Ελλάδα οι κίνδυνοι θα περιελάμβαναν το οικονομικό χάος και την πολιτική αστάθεια σε μια εσοχή η οποία ήταν γεμάτη γεωπολιτικές εντάσεις".

Από το 1999 καταλαβαίναμε οτι η Ελλάδα είχε πρόβλημα

Ο Klaus Regling εκτιμά σήμερα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει. «Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές» που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.
Ομως η εικόνα της Ελλάδας έδειχνε την οικονομική κρίση που θα ακολουθούσε από το 1999.
«Δυστυχώς δεν εξεπλάγην όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με υπαρξιακά προβλήματα στο τέλος του 2009. Θυμάμαι έντονα τα πολύχρωμα γραφήματα του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Jean Claude Trisse μετά την έξοδο της Ελλάδας στο ευρ΄. Έδειχναν ότι από το 1999 οι μισθοί αλλά και οι συντάξεις αυξάνονταν πιο γρήγορά από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ και ότι το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας. ως αποτέλεσμα η χώρα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα  ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέστη μη βιώσιμο. της».
Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζονταν επί πολλά χρόνια, αναφέρει ο Regling, ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν την σμίκρυνση του δημόσιου τομέα. Εκφράζει πάντως την λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων – που συχνά επιβάρυναν «τους πιο ευάλωτους» δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Το καταστροφικό 2015

Σε κάποιο σημείο του άρθρου του ο επικεφαλής του ESM αναφέρει ότι συχνά τον ρωτούν γιατί χρειάστηκε η Ελλάδα 8 χρόνια και τρία προγράμματα ενώ η Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές μέσα σε τρία χρόνια.
«η έκταση των προβλημάτων στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου. Η διοίκηση της χώρας και η ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα ήταν πολύ πιο αδύναμες. Επιπλέον, η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015 με κόστος που υπολογίζεται από 86 έως και 200 δις ευρώ».
Σε μια έμμεση αιχμή για την εποχή Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του ESM αναφέρει πως μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς έλληνες συνομιλητές» τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης της Ευρώπης

Συνολικά πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.
Η βοήθεια δεν ήλθε μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που κούρεψαν το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, υπενθυμίζει.
«Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», καταλήγει ο γερμανός οικονομολόγος.
«Κατά τη διάρκεια των 8 αυτών χρόνων η Ελλάδα έλαβε μια απαράμιλλη στήριξη από τους εταίρους της στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012 μείωσε το χρέος της Ελλάδας προς ιδιώτες επενδυτές περισσότερο από 100 δις ευρώ. ήταν το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια ιστορία. Οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ΕΤΧΣ και του ESM με μακροχρόνιες προθεσμίες λήξεων και αναβολής πληρωμής τόκων, επιτρέπουν στην Ελλάδα εξοικονόμηση περίπου 12 δις ετησίως στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο αντιστοιχεί στο 6,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης