Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος για τον χρυσό στα 1.184,20 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,9%

tags :
Οριακή άνοδος για τον χρυσό στα 1.184,20 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,9%
Με οριακή άνοδο έκλεισε ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει, ωστόσο, βαριές απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (17/8/2018) ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει, ωστόσο, βαριές απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με οριακά κέρδη 20 σεντς στα 1.184,20 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,14 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει πτώση 0,5% έναντι του γιεν, στα 111,4 γιεν/δολάριο.
Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί κατά 0,4% στις 96,3 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε βαριές απώλειες σχεδόν 2,9%, -η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω του ενός έτους- καθώς δέχθηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου, εν μέσω του sell-off στην τουρκική λίρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, που καθισά τα εμπορεύματα πιο ακριβά για καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.
Χθες (16/8) ο χρυσός είχε διολισθήσει στα 1.184 δολ. ανά ουγγιά, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τουρκική λίρα, η οποία δέχεται σήμερα νέες σημαντικές πιέσεις, μετά τις νέες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν τίποτα για την απελευθέρωση του πάστορα Brunson, αλλά και τις χθεσινές απειλές του αμερικανού υπουργού Οικονομικών για επιπλέον κυρώσεις.
Οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας απέρριψαν, εν τω μεταξύ, και το νέο αίτημα του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson για απελευθέρωση.
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι να άρει τον κατ' οίκον περιορισμό του αμερικανού πάστορα.
Μάλιστα, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας προειδοποίησε με τη σειρά της ότι η Άγκυρα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις.
Άλλωστε οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της λίρας -η οποία μετά την κατάρρευση στις 7,24 λίρες ανά δολάριο έφθασε να διαμορφώνεται μεταξύ 5,7 και 5,8 λιρών ανά δολάριο- θα είναι προσωρινή, από τη στιγμή που τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά και τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, δεν έχουν λυθεί.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στο Τζάκσον Χολ, όπου την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), όπου κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης