Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η επιβράδυνση που επιθυμεί ο Trump στην αύξηση των επιτοκίων μπορεί να γίνει... αλλά για τον λάθος λόγο

CNBC: Η επιβράδυνση που επιθυμεί ο Trump στην αύξηση των επιτοκίων μπορεί να γίνει... αλλά για τον λάθος λόγο
Ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Donald Trump θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και να οδηγήσει την Federal Reserve στο να διακόψει την αύξηση επιτοκίων
Ανάμεσα στις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τον εμπορικό πόλεμο του προέδρου Donald Trump είναι και το ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.
Ενώ ο Trump έχει ταχθεί κατά της πολιτικής σύσφιγξης της Κεντρικής Τράπεζας και ενδεχομένος να ήταν ικανοποιημένος εάν σταματήσουαν νωρίτερα οι αυξήσεις επιτοκώιν, η κίνηση αυτή θα γινόταν για λάθος λόγο, δηλαδή εξαιτίας μίας επιβράδυνσης της οικονομίας.
Αυτό συγκαταλέγεται στα πολλαπλά προβλήματα που προέκυψαν από τις κινήσεις του αμερικανού προέδρου να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα και να αλλάξει τις συμφωνίες, τις οποία έχει καταδικάσει ως άδικες.
Έως τώρα, η Fed έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει αύξηση των επιτοκίων δύο ακόμα φορές κατά το τρέχον έτος, με τις εκτιμήσεις τις αγοράς να κινούνται γύρω από τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τράπεζας δήλωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξουν τρεις ακόμα αυξήσεις το 2019.
Ο Donald Trump έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική σύσφιγξης, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσανα εμποδίσουν τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να είναι ζημιογόνοι, καθώς η Κίνα έχει απαντήσει στα μέτρα των ΗΠΑ με αντίστοιχα αντίμετρα.
Οι δασμοί είναι πληθωριστικοί και το αμερικανικό δολαριο έχει σημειώσει σταθερή άνοδο φέτος, και ειδικά από τότε που κλιμακώθηκε ο εμπορικός πόλεμος, με τον Trump να έχει εκφράσει επίσης την προτίμησή του για ένα ασθενέσθερο δολάριο.
«Εάν το αμερικανικό δολάριο συνεχίσει να αυξάνεται, πιστεύω ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στον όμιλο Leuthold, Jim Paulsen, ο οποίος πρόσθεσε ότι «εάν η οικονομία αρχίσει να επιβραδύνεται, ιδιαίτερα στον τομέα της στέγασης, και αυτό διευρυνθεί, θεωρώ ότι αυτό θα σκήσει μεγάλη πίεση στην στρατηγική του εμπορικού πολέμου».
Από την άποψη της αγοράς, οι μετοχές μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής καταιγίδας, αν και οι πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία αποτέλεσαν παράγοντα που συνέβαλε σε μία αδυναμία.
Υπήρξε ακόμα και εικασία ότι επειδή οι δσαμοί οδηγούν γενικά σε πληθωρισμό, ενδέχεται να προκαλέσουν μία πιο επιθετική στάση από τη Fed.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών τείνουν να προσαρμόζουν την πολιτική τους σε μία περισσότερο μακροπρόθεσμη προοπτική.
Ο πληθωρισμός έχει δυσκολευτεί να πετύχει το στόχο της Fed στο 2% από την εποχή της οικονομικής κρίσης και έπειτα.
«Η κατάσταση με τους δασμούς δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι κάτι που θα έχει μεγάλη διάρκεια», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της Bleakley Advisory Group, Peter Boockvar, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν νομίζω ότι η Fed πρόκεται να ανταποκριθεί απέναντι σε δασμούς που δεν θα διαρκέσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης