Διεθνή

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο στις 22 και 23 Αυγούστου 2018

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο στις 22 και 23 Αυγούστου 2018
Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες
Ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας, καθώς στα τέλη Αυγούστου θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, το κλίμα ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα βαρύ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 22 και 23 Αυγούστου 2018.

Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίεςσχετικά με την εμπορική διένεξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στα τέλη του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι συνομιλίες θα γίνουν κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και σε αυτές θα ηγηθεί από πλευράς Ουάσινγκτον ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις David Malpass, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τονίζει ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή μέτρα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά καλωσορίζει τον διάλογο.
Μόλις χθες, η Κίνα ασκούσε οξύτατη κριτική απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άσκησε η Κίνα, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση έχει στρεβλώσει σοβαρά την παγκόσμια αγορά.
Συγκεκριμένα, η Κίνα κατέθεσε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα των πολιτικών από την πλευρά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι όχι μόνο πλήττουν τα δικαιώματα της Κίνας, αλλά υπονομεύουν και την εξουσία του ΠΟΕ.
«Καθώς οι παραβιάσεις των ΗΠΑ έχουν στρεβλώσει σοβαρά την παγκόσμια αγορά για προϊόντα όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και έχυν βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα της Κίνας, η χρήση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ από την Κίνα αποτελεί ένα απαραίτητο μέτρο για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων και τη διατήρηση των πολυμερών εμπορικών κανόνων», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ωστόσο, ο ερευνητής με την Ένωση Βιομηχανιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Κίνας, Peng Peng, περιέργραψε το σχετικό ζήτημα ως έναν «μικρόκοσμο της μεγάλης εμπορικής διαμάχης», τονίζοντας ότι «το πρόβλημα με την ηλιακή ενέργεια υπάρχει εδώ και χρόνια», ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η Κίνα επέλεξε να το αναδείξει προκειμένου να διατηρήσει το ρυθμό της εμπορικής διαμάχης».
«Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι στη μεγάλη σκακιέρα του εμπορίου», ανέφερε στο Reuters στέλεχος του κλάδου, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω ότι η καταγγελία είναι αναγκαστικά καλή για την κινεζική ηλιακή βιομηχανία, καθώς προσθέτει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον ευρύτερο εμπορικό πόλεμο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης