Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα στις 5,8/δολ. λόγω swaps και Κατάρ - Albayrak: Θα διεξάγουμε stress tests στις τράπεζες - Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα στις 5,8/δολ. λόγω swaps και Κατάρ - Albayrak: Θα διεξάγουμε stress tests στις τράπεζες - Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις
Παροδική η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, προειδοποιούν οι αναλυτές, αναδεικνύοντας τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας
(upd8) Παραμένει σε τροχιά ανάκαμψη η τουρκική λίρα, η οποία διαμορφώνεται στις 5,85 λίρες ανά δολάριο, με τις νέες προειδοποιήσεις από τον μετά τις  Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Mnuchin, να δημιουργούν, όμως, ανησυχίες στους επενδυτές.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία εάν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε απελευθέρωση του πάστορα Andrew Brunson.
Το θετικό κλίμα για τη λίρα είχε στηριχθεί και στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, B. Albayrak, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός
μιλώντας σε 3.000 αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων, προαναγγέλοντας, μάλιστα, την πραγματοποίηση stress tests για τις τουρκικές τράπεζες.
Ο Albayrak υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ακριβώς τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την «ανωμαλία» που έχει καταγραφεί στις αγορές.
Τόνισε ακόμη ότι στόχος των stress tests θα είναι να καταγραφεί ο πραγματικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.
Θετική είδηση για τη λίρα και η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Macron και Erdogan, με τον Γάλλο πρόεδρο να διαβεβαιώνει τον Τούρκο ομολόγο του ότι το Παρίσι επιθυμεί μία σταθερή οικονομικά Τουρκία.
Πάντως οι αναλυτές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί πλήρως, με τον El - Erian να προτρέπει τους επενδυτές να ξεφορτωθούν τουρκικά assets.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-16_9-40-51.jpg?itok=hve3YFf-
 

Ωστόσο, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε σήμερα νέες απώλειες, με τον δείκτη BIST 100 να κλείνει με πτώση 3,46% στις 87.143,21 μονάδες.


Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ibrahim Kalin, δήλωσε σήμερα πως «η Τουρκία έχει εξαλείψει πλήρως το περιβάλλον που οδήγησε σε κερδοσκοπία εις βάρος της τουρκικής λίρας».
«Τα κανάλια συναλλαγματικής κερδοσκοπίας έχουν κλείσει», υπογράμμισε ο Kalin μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Kalin δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία βλέπει μια «ταχεία διαδικασία ανάκαμψης» στην οικονομία μετά από τα μέτρα που ελήφθησαν τις δύο τελευταίες ημέρες.
«Η Τουρκία δεν ευνοεί την ένταση με κανέναν και δεν επιδιώκει τον οικονομικό πόλεμο με κανέναν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι η Άγκυρα θα διαφοροποιήσει τις «εναλλακτικές λύσεις» και τις «επιλογές» σε εμπόριο, ενέργεια και επενδύσεις.

Mnuchin: Θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν δεν ελευθερωθεί ο πάστορας

Νέες απειλές ενάντια στην Τουρκία εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν η Άγκυρα δεν απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Brunson, τότε θα υπάρξουν επιπλέον οικονομικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Brunson βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην Τουρκία, κατηγορούμενος ως «κατάσκοπος» του F. Gulen, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Παράλληλα, όπως τονίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τόνισε στους συνεργάτες του ότι «τελικά η Τουρκία δεν αποδείχθηκε και πολύ καλός φίλος των ΗΠΑ».

Cavusoglu: Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν «παίζουμε» σε ταινία με cowboys...


Αρκετά επιθετικός έναντι των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών S. Mnuchin ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν νέες κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία εάν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας Andrew Bruson.
Όπως τόνισε ο κ. Cavusoglu –αναφερόμενος και σε δήλωση του D. Trump ότι «η Τουρκία δεν αποδείχθηκε καλός φίλος των ΗΠΑ» - τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λυθούν αλλά όχι με τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να δουν ποιοι είμαστε πραγματικά.
Ποτέ δεν στηρίξαμε τρομοκράτες που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ.
Ποτέ δεν δείξαμε εμείς κακή συμπεριφορά.
Εάν οι ίδιες είναι φιλικές προς εμάς τότε δεν υπάρχει λόγος να επικρατεί αυτή η ένταση.
Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ζούμε σε μία ταινία Western», υπογράμμισε.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ επειδή αυτή τη στιγμή  υπάρχουν προβλήματα με τις ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε ανάγκη κάποιον άλλο για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ.
Υπήρξαν στιγμές έντασης αλλά η ΕΕ δεν είναι επιθετική απέναντί μας.
Κανείς δεν θέλει η Τουρκία να χάσει την ευρωπαϊκή της πορεία», κατέληξε.


El-Erian: Μειώστε την έκθεσή σας σε τουρκικά assets - Χωρίς ΔΝΤ ή αύξηση επιτοκίων η λίρα δεν θα σωθεί

Την ώρα που η τουρκική λίρα ανακάμπτει έναντι του δολαρίου και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, B. Albayrak, διαβεβαίωσε χιλιάδες αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη ότι η χώρα του θα καταφέρει να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη, ο Mohamed El-Erian αποφάσισε να… χαλάσει το πάρτι.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg υποστήριξε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τις θέσεις τους σε τουρκικά assets, ενώ προσέθεσε ότι η απαγόρευση των short θέσεων στη λίρα θα προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση στο νόμισμα.
«Η Τουρκία προσπαθεί να γράψει εκ νέου τους κανόνες διαχείρισης μίας κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Προσπαθεί να βγει από την κρίση χωρίς αύξηση των επιτοκίων.
Προσπαθεί να τα καταφέρει χωρίς το ΔΝΤ.
Είναι κάτι πολύ δύσκολο.
Δεν είναι απίθανο αλλά είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο», τόνισε ο γνωστός αναλυτής και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Παράλληλα προσέθεσε ότι η ένεση ρευστότητας των 15 δισ. δολαρίων από το Κατάρ δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ανάκαμψη της λίρας.
«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας φάσης μετάδοσης της κρίσης και αυτή θα επηρεάσει τόσο ισχυρές όσο και αδύναμες οικονομίες.
Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν τρία σημεία: την υγεία των εταιρικών ισολογισμών, την ευελιξία (τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και επίπεδο επιχειρήσεων) και μετοχές εταιρειών που δεν έχουν άμεση ανάγκη χρηματοδότησης».

Albayrak (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα την κρίση – Θα γίνουν stress tests στις τράπεζες


Αρκετά καθησυχαστικός στην προσπάθειά του να πείσει τους αναλυτές ότι η κρίση στην Τουρκία είναι διαχειρίσιμη εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, B. Albayrak.
Σημειώνεται ότι ο Albayrak συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με 3.000 αναλυτές και εκπροσώπους ξένων οίκων, εν τω μέσω της οξύτατης κρίσης της τουρκικής λίρας, η οποία, πάντως ανακάμπτει το τελευταίο διήμερο.
Όπως υπογράμμισε η τουρκική κυβέρνηση έχει κατανοήσει και αναγνωρίσει πλήρως όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως σε τοπικό επίπεδο και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο την «ανώμαλη πορεία των αγορών».
Τόνισε ακόμη ότι η τουρκική οικονομία θα εξέλθει της έντονης μεταβλητότητας πιο ισχυρή, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση stress tests για τις τουρκικές τράπεζες, με βασικό στόχο να καταγραφεί πλήρως ο πραγματικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που υπάρχουν στους ισολογισμούς τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ προσέθεσε ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ προσέθεσε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.
Επίσης επανέλαβε ότι η χώρα του έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσει τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα.
Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του πληθωρισμού, ενώ το χρέος έφθασε στο 137% του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2018 επίπεδο το οποίο, κατά τον Albayrak, δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Εφαρμογή νέας δημοσιονομικής πολιτικής

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει μία νέα δημοσιονομική «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, θα προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα επικεντρωθεί στην στήριξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τα capital controls δεν είναι ένα θέμα που εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία, όμως, είναι πλήρως αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία, με την ασκούμενη οικονομική πολιτική να είναι φιλική προς τις αγορές.
Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ στοχεύει στις ξένες επενδύσεις.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του έτους θα φθάσει στις έξι δισ. τουρκικές λίρες.
 

Reuters: Υπέρ ενός προγράμματος του ΔΝΤ για την Τουρκία η Γερμανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να ξεπεράσει τη νομισματική κρίση και η γερμανική κυβέρνηση ευνοεί ένα τέτοιο έκτακτο μέτρο, φέρεται να δήλωσε σήμερα (16/8/2018) πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στο «Reuters».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία», ανέφερε η πηγή.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έχει σχέδια να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για οικονομική στήριξη.

Γαλλία και Τουρκία θα συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα διαβεβαίωσαν Macron και Erdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα (16/8) ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron με τον Τούρκο ομολογό του Recep Tayyip Erdogan, στην οποία τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και των διμερών επενδύσεων, όπως τόνισε πηγή της τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με το Reuters η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι δύο πρόεδροι δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει σύντομα και συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ ο Macron διαβεβαίωσε τον Erdogan ότι η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τη Γαλλία.

ΔΝΤ: Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία θα ζητήσει τη στήριξη του Ταμείου

Δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον την Τετάρτη.
«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε σχετική ανακοίνωση.
Το τελευταίο διάστημα πλήθος σεναρίων για πιθανή προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ έχει δει το φως της δημοσιότητας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το Ταμείο αποτελεί την τελευταία σανίδα σωτηρίας για τη τουρκική οικονομία.
ΔΝΤ και Τουρκία είναι παλιοί γνώριμοι καθώς το 2001 η χώρα δοκιμάστηκε από την οικονομική κρίση και ζήτησε τη βοήθεια του Ταμείου.
Ακολούθησε η θεαματική ανάκαμψη της οικονομίας και η Τουρκία απαλλάχθηκε από το ΔΝΤ το 2013.
Ωστόσο 5 χρόνια μετά φαίνεται πως η επιστροφή στην...αγκαλιά του Ταμείου είναι αναπόφευκτη.

Η πορεία της λίρας

Η τουρκική λίρα ενώ κατακρημνίστηκε έως 7,24 λίρες ανά δολάριο πριν λήγες ημέρες έχει ανακάμψει προς τις 5,74 λίρες ανά δολάριο.
Παρ’  όλα αυτά το δολάριο συνεχίζει να σημειώνει ράλι έναντι όλων των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών και ο παγκόσμιος κίνδυνος αυξάνεται.
Η τουρκική λίρα πάντως κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς ειδικά στα swaps.
Οι νέες παρεμβάσεις σε συνδυασμό και με την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αποτέλεσε έναυσμα καθώς θεωρήθηκε ως προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με τις ΗΠΑ.
Για ορισμένους η απελευθέρωση των δύο ελλήνων θεωρείται κίνηση ειρήνης και προς τις ΗΠΑ…ωστόσο…η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της Τουρκίας (BDDK) ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος έναντι λιρών δεν μπορεί να υπερβεί το 25%.
Η ανακοίνωση ήρθε ενώ είχε επιβληθεί όριο 50% παρέμβαση η οποία όμως απέτυχε να συμβάλλει στην ανάκαμψη της λίρας.
Η τελευταία κίνηση περιορίζει την πρόσβαση των επενδυτών στη ρευστότητα της λίρας στην αγορά ανταλλαγής swaps καθιστώντας πιο δύσκολο να δανειστεί κανείς την λίρα.
Το επιτόκιο των πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων swaps στην λίρα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 12% σε 34,5%, το υψηλότερο από το 2003.
«Σκοτώνουν τη ρευστότητα της λίρας στην ανοικτή θάλασσα για να εμποδίσουν τους ξένους επενδυτές να κερδοσκοπήσουν στην λίρα", αναφέρει η BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.
Αυτή η στρατηγική - η οποία πρόσφατα υιοθετήθηκε από την Κίνα - τείνει να έχει ένα πολύ βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, καθώς δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις αιτίες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο νόμισμα.
 
 
Προς το παρόν όμως αποδίδει και η λίρα ανακάμπτει έως 7% έναντι του δολαρίου, ενώ η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται στις 6 λίρες ανά δολάριο από 7,24 λίρες ανά δολάριο πρόσφατα.
Πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υποσχέθηκε "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Στη συνέχεια, σε μια άλλη προσπάθεια σταθεροποίησης η εποπτική αρχή των τραπεζών απέκλεισε προσωρινά την επίδραση των καθημερινών ζημιών από χρεόγραφα στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα χαρτοφυλάκια τουρκικών ομολόγων δεν θα επηρεάζουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και το μέτρο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να εξομαλυνθούν οι τιμές των χρεογράφων ανέφερε η τραπεζική ρυθμιστική αρχή.
Η «πρόσφατη κερδοσκοπική μεταβλητότητα στις αγορές» προκάλεσε μια «άδικη στρέβλωση» στην κεφαλαιακή δύναμη των τραπεζών, ανέφερε.
Σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων πρέπει να αντανακλούν τις τρέχουσες αγοραίες αξίες των περιουσιακών στοιχείων και όχι τις λογιστικές αξίες τους.
Οι κινήσεις έκτακτης ανάγκης ακολούθησαν τη δημοσίευση – προειδοποίηση της Goldman Sachs η οποία προέβλεπε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκική λίρα ανά δολάριο εάν βρεθεί πάνω από το όριο των 7,1 θα πλήξει το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-07_6-20-54.jpg


Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας ανέρχεται στο 16%.
Κάθε μείωση κατά 10% της λίρας μειώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά μέσο όρο κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs.
Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της Τουρκίας (BDDK) δημοσίευσε επίσης μια νέα δέσμη κανονισμών σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις δανείων από τράπεζες, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring).
 
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/Turkish%20bank%20bonds.jpg?itok=v_F-Tmtm

Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στις τράπεζες να παρατείνουν τις προθεσμίες λήξης των δανείων προς τους πελάτες, να τους αναχρηματοδοτήσουν, να δώσουν νέα δάνεια για να βοηθήσουν προβληματικές εταιρείες και να αναζητήσουν νέες εξασφαλίσεις.
Οι τράπεζες μπορούν επίσης να απαιτήσουν από τους οφειλέτες να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία για την εξόφληση χρεών και τη βελτίωση του οικονομικού τους προφίλ.
Τα καθυστερημένα δάνεια μπορούν πλέον να αναδιαρθρωθούν εντός δύο ετών από την υπογραφή μιας συμφωνίας-πλαισίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης