Διεθνή

Σε χαμηλά 19 μηνών ο χρυσός, εν μέσω sell-off στα μέταλλα - Πτώση 1,3% στα 1.185 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλά 19 μηνών ο χρυσός, εν μέσω sell-off στα μέταλλα - Πτώση 1,3% στα 1.185 δολ. ανά ουγγιά
Το sell-off στην τουρκική λίρα έχει ωθήσει το δολάριο σε υψηλά 13 μηνών, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για καταναλωτές εκτός ΗΠΑ
Σε χαμηλά 19 μηνών παρέμεινε σήμερα (15/8/2018) ο χρυσός, με το ενισχυμένο δολάριο να πυροδοτεί ένα ευρύ sell-off στα μέταλλα.
Το sell-off στην τουρκική λίρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές έχει ωθήσει το δολάριο σε υψηλά 13 μηνών, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.
Ο χαλκός διολίσθησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017, υποχωρώντας κάτω των 6.000 δολ. ανά τόνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ πτώση καταγράφουν και νικέλιο και ψευδάργυρος.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην Τουρκία, όπου η πρόσφατη κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει φόβους για μετάδοση σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Η λίρα ενισχύεται, πάντως, σήμερα, στις 6 λίρες/δολάριο, συνεχίζοντας την ανάκαμψη από το κραχ που την είχε οδηγήσει στο ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν και οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά με αυξημένους δασμούς στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει η «Hurriyet», η Άγκυρα επέβαλε πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, των προϊόντων καπνού, των οχημάτων, του οινοπνεύματος, του άνθρακα και των καλλυντικών.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο ρυθμός αύξησης των τιμολογίων φθάνει το 140%, ανάλογα με το προϊόν.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 15,70 δολ. ή 1,3% στα 1.185 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,133 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχυόταν κατά 0,1% στις 96,7 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή προσφέρουν περαιτέρω ώθηση στο δολάριο και ασκούν περισσότερες πιέσεις στον χρυσό, καθώς αυξάνουν τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Ιούλιο αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών, κυρίως λόγω της αύξησης στις πωλήσεις οχημάτων και ενδυμάτων, σε μία ένδειξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,1%.
Οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,1% του Ιουνίου, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα ενδυμάτων σημείωσαν άλμα 1,3%, έναντι πτώσης 1,6% του προηγούμενου μήνα.
Σε άλλα στοιχεία, με τον ταχύτερο ρυθμό άνω των τριών ετών αυξήθηκε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο β’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2015.
Τέλος, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% τον Ιούλιο, σε μια περαιτέρω θετική ένδειξη για την οικονομία των ΗΠΑ, αν και από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,3% για τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον Peter Fung της Wing Fung Previous Metals, η πτώση του χρυσού κάτω από τα 1.200 δολ. ανά ουγγιά αναμένεται να δημιουργήσει νέο αγοραστικό ενδιαφέρον, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου, καθώς και οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve αναμένεται να διατηρήσει τον χρυσό χαμηλότερα.
Από την πλευρά του, ο Amit Kumar Gupta της Adroit Financial Services, αναμένει ότι η άνοδος του χρυσού για το ερχόμενο διάστημα θα είναι περιορισμένη, εκτιμώντας μάλιστα ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να δοκιμαστεί ακόμα και στη ζώνη των 1.165 δολ. ανά ουγγιά.
«Έαν η κρίση στην Τουρκία συνεχιστεί, ενδέχεται να δούμε ορισμένες αγορές στον χρυσό», ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν, το αμερικανικό δολάριο εξηακολουθεί να αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης