Οικονομία

Αφιέρωμα Spiegel: Τα διδάγματα που προσέφερε στην Ευρώπη η ελληνική οικονομική κρίση

Αφιέρωμα Spiegel: Τα διδάγματα που προσέφερε στην Ευρώπη η ελληνική οικονομική κρίση
Αφιέρωμα στην ελληνική κρίση με αφορμή την τυπική έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 φιλοξενεί το Spiegel
«Τα διδάγματά μας από την κρίση», τιτλοφορείται αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής στις 20 Αυγούστου.
Στο αφιέρωμα, πολιτικοί, οικονομολόγοι και πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα αίτια της κρίσης, τις πολιτικές αντιμετώπισής της και τα διδάγματα που εξήχθησαν από τα προηγούμενα χρόνια.
Πέραν του Klaus Regling, στο αφιέρωμα μιλούν ο Ευρωπαιος Επίτροπος Pier Moscovici, αλλά και ο Έλληνας βουλευτής, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Moscovici: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Σκανδαλώδης από άποψη δημοκρατίας η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup»

«Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα.
Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο κ. Moscovivi και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία.
Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, εξηγεί ο γάλλος πολιτικός και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Moscovici είναι ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει.
Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται.
Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις.
Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος.
Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται - αν και παραμένει πολύ υψηλή», αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Moscovici αναφέρει ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup.
«Προσωπικά πιστεύω: από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες.
Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Βενιζέλος: Το παρόν πολιτικό πλαίσιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί την κρίση

«Δυστυχώς η κρίση δεν έχει παρέλθει, επειδή το παρόν πολιτικό πλαίσιο την ανατροφοδοτεί»: αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του στο περιοδικό "Der Spiegel".
«Η κρίση βρήκε την ευρωζώνη χωρίς τα αναγκαία εργαλεία για προειδοποίηση και καταπολέμηση. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα ήρθε αργά, παρείχε ανεπαρκή μέσα, ήταν υπεραισιόδοξο και ανολοκλήρωτο», σημειώνει αρχικώς ο Ε. Βενιζέλος, που προσθέτει: «Η νίκη λαϊκιστικών δυνάμεων το 2015 οδήγησε σε μία δεύτερη οικονομική κρίση και στο τρίτο πρόγραμμα και προκάλεσε τεράστιες ζημίες. Η χώρα παλεύει τώρα να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν το 2014.
Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, ήταν πολύ αργά. Δυστυχώς η κρίση δεν έχει παρέλθει, επειδή το παρόν πολιτικό πλαίσιο την ανατροφοδοτεί. (…) Όταν κανείς δεν λέει άβολες αλήθειες και δε λαμβάνει αποφάσεις, ανεξάρτητα από το πολιτικό και συναισθηματικό κόστος, δεν ωφελεί ούτε τα συμφέροντα της Ευρώπης ούτε αυτά της ίδιας του της χώρας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης