Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και την ΤτΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν υπάρξει «χάος» στην Τουρκία

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και την ΤτΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν υπάρξει «χάος» στην Τουρκία
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει και από την ΤτΕ, την Ιταλική Κεντρική Τράπεζα, την Γαλλική κεντρική τράπεζα κ.α. εθνικές τράπεζες να εκπονήσουν σχέδια δράσης ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει default – χρεοκοπία της Τουρκίας.
Μετά την περίφημη προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι πρέπει να εξεταστεί η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία που διέρχεται μια βαθειά κρίση η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών που συνδέονται οικονομικά με την Τουρκία να εκπονήσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Η μεγάλη επιδείνωση στις αναδυόμενες αγορές με αποκορύφωμα την Τουρκία εάν επιδεινωθεί και λάβει δραματικές διαστάσεις, ίσως υποχρεώσει την ΕΚΤ να ανακαλέσει την πολιτική της ως προς την ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να ανακαλέσει την απόφαση απόσυρσης και να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ζητήσει και από την ΤτΕ, την Ιταλική Κεντρική Τράπεζα, την Γαλλική κεντρική τράπεζα κ.α. εθνικές τράπεζες να εκπονήσουν σχέδια δράσης ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει default – χρεοκοπία της Τουρκίας.
Με την τουρκική λίρα να έχει καταρρεύσει και πλέον η συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 7 τουρκικές λίρες και εκτενώς να αναφέρονται ως επιλογές είτε τα capital controls είτε η προσφυγή στο ΔΝΤ…οι χώρες που συνδέονται εμπορικά και οικονομικά με την Τουρκία βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.
Η Ελλάδα έχει έκθεση με όρους εμπορικού εταίρου ενώ πλήθος 375 ελληνικών εταιριών δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Οι τράπεζες δεν έχουν παρουσία στην Τουρκία.
Η Εθνική τράπεζα πολύ έγκαιρα και ορθώς πούλησε την Finansbank.
Εάν σήμερα η Εθνική τράπεζα της Ελλάδος κατείχε την Finansbank θα είχε χρεοκοπήσει καθώς τα κεφάλαια θα είχαν καταρρεύσει.
Πλήγμα στην Εθνική τράπεζα σημαίνει πλήγμα στην εθνική οικονομία και το τραπεζικό πρόβλημα θα εξελισσόταν σε πρόβλημα της οικονομίας.
Εάν η Εθνική συνέχιζε να κατέχει την Finansbank και δεν την είχε πουλήσει στο Κατάρ έναντι 2,75 δισεκ. ευρώ η τράπεζα θα είχε αποτύχει στα stress tests στις 5 Μαΐου 2018 και σήμερα θα χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον.  
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Finansbank στα τέλη του 2015 είχε κεφάλαια 4,34 δισεκ. δολάρια με συναλλαγματική ισοτιμία τότε 1 δολάριο προς 2,92 τουρκικές λίρες.
Η τουρκική λίρα κατέρρευσε και πλέον 1 δολάριο ισούται με 7 τουρκικές λίρες στις 14 Αυγούστου 2018.
Η συναλλαγματική διαφορά μεταξύ τέλη του 2015 και Μαΐου 2018 με όρους καθαρής αξίας είναι 2,6 δισεκ. δολάρια
Άρα η Εθνική τράπεζα θα έπρεπε να εγγράψει μια ζημία πάνω από 2,2 δισεκ. ευρώ στα κεφάλαια της από συναλλαγματικές διαφορές.
Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου τέτοιας κλίμακας θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης