Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες που «τρέμουν» την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Οι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες που «τρέμουν» την κατάρρευση της τουρκικής λίρας
Φόβοι για αύξηση των NPLs και πλήγμα από την κερδοφορία των μονάδων στην Τουρκία
Ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες έχουν φροντίσει να αυξήσουν την παρουσία τους στην Τουρκία στις εποχές των παχέων αγελάδων, όταν η οικονομία της χώρας έτρεχε με απίστευτους ρυθμούς και οι πολίτες ανακάλυπταν τα «καλά» του τραπεζικού δανεισμού.
Ο ευκολότερος τρόπος για να εισέλθει κάποιος στην τουρκική αγορά ήταν η αγορά μεριδίου σε κάποια γνωστή και καταξιωμένη τράπεζα ή φυσικά η δημιουργία μίας θυγατρικής επί τουρκικού εδάφους.
Την πρώτη επιλογή διάλεξαν η ισπανική BBVA η οποία κατέχει το 50% της τουρκικής Garanti, η ιταλική Unicredit που διαθέτει περί του 40% της Yapi Kredi και η γαλλική BNP Paribas η οποία έχει στην κατοχή της το 72% της ΤΕΒ.
Αντίθετα οι ING και HSBC διαθέτουν ομότιτλες θυγατρικές (στις οποίες κατέχουν το 100%) στην Τουρκία.
Και οι πέντε τράπεζες πραγματικά τρέμουν την τρέχουσα κατάρρευση τόσο του τουρκικού νομίσματος όσο και του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τόσο γιατί η αξία του μεριδίου τους σε τουρκικές τράπεζες μειώνεται όσο και γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αν όχι τη χρεοκοπία της χώρας σίγουρα την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Ανάλογες ανησυχίες φαίνεται ότι έχουν και οι επενδυτές, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία των μετοχών των πέντε τραπεζών.

Πτώση 2,85% για τη μετοχή της BBVA και 10,89% για την Garanti





Απώλειες 3,75% για τη Unicredit και 14,06% για τη Yapi





Αποδυνάμωση 3,12% για την ING



«Συγκρατημένες» απώλειες 0,89% για την BNP Paribas



Υποχώρηση 0,85% για την HSBC



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης