Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιστορική συμφωνία της Ρωσίας με το Ιράν κι άλλες 3 χώρες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της Κασπίας

Ιστορική συμφωνία της Ρωσίας με το  Ιράν κι άλλες 3 χώρες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της Κασπίας
Ρωσία, Ιράν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για το πώς θα εκμεταλλευτούν τους πόρους της μεγαλύτερης λίμνης της γης
(upd) Το Ιράν, η Ρωσία κι άλλα τρεία κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συμφώνησαν τον τρόπο που θα χωρίσουν τους δυνητικούς τεράστιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή περισσότερων αγωγών.
«Η οριοθέτηση του θαλάσσιου βυθού, δηλαδή των συνόρων - έχει προκαλέσει τις περισσότερες διαφωνίες μέχρι στιγμής και θα απαιτήσει πρόσθετες συμφωνίες μεταξύ των παράκτιων εθνών, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani στο Reuters.



Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα πέντε παράκτια κράτη - Ρωσία, Ιράν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν - έχουν συμφωνήσει για το πώς θα εκμεταλλευτούν το μεγαλύτερη λίμνη της γης.
Και ενώ ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει με μεγάλα υπεράκτια έργα όπως ο πετρελαϊκός αγωγός Kashagan στα ανοικτά του Καζακστάν, η διαφωνία σχετικά με το νομικό καθεστώς που θα διέπει το «μοίρασμα» της θάλασσα έχει εμποδίσει την εφαρμογή άλλων μεγαλεπήβολων σχεδίων.
Ένα από αυτά είναι ο αγωγός της Κασπίας, που θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια στην Ευρώπη, επιτρέποντάς του να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στις δυτικές αγορές.
Η διαμάχη για την Κασπία ξεκίνησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το νομικό καθεστώς της Κασπίας έγινε εξαιρετικά σημαντικό καθώς η περιοχή πλέον μοιραζόταν ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά κράτη, αντί για δύο.
Στις διαπραγματεύσεις με τις μετα-σοβιετικές χώρες, η Τεχεράνη επέμεινε είτε στον διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής σε πέντε ίσα τμήματα ή στην από κοινού ανάπτυξη όλων των φυσικών πόρων της Κασπίας.
Καμία από τις γειτονικές χώρες δεν συμφώνησε με αυτές τις προτάσεις και τρεις από αυτές--η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν--ουσιαστικά μοίρασαν τη βόρεια Κασπία ανάμεσά τους χρησιμοποιώντας διαχωριστικές γραμμές.
Και οι πέντε ηγέτες χαρακτήρισαν τη σημερινή συμφωνία ιστορική, αλλά έδωσαν λιγοστές πληροφορίες σχετικά με τον διαχωρισμό του πετρελαιοφόρου πυθμένα της Κασπίας.
Ωστόσο, καθιστώντας σαφές ότι το σημερινό έγγραφο που υπέγραψαν δεν είναι η τελική συμφωνία, ο ιρανός ηγέτης Rouhani δήλωσε ότι η οροθεσία των συνόρων απαιτεί περαιτέρω διαβουλεύσεις και ξεχωριστές συμφωνίες ανάμεσα στα παράκτια κράτη παρότι η σημερινή θα λειτουργήσει ως βάση γι αυτό.
Η Κασπία θάλασσα είναι η μεγαλύτερη περίκλειστη θάλασσα του κόσμου, ενώ από πολλούς θεωρείται λίμνη.
Είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος,Vladimir Putin,για τα αποτελέσματα της συνόδου.
Έκανε λόγο για μία σημαντική ευκαιρία νέας εταιρικής σχέσης και συνεργασίες σε διάφορες νέες κατευθύνσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης