Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Καμπάνια ενημέρωσης των τουριστών με την ονομασία «Apodixi please»

ΑΑΔΕ: Καμπάνια ενημέρωσης των τουριστών με την ονομασία «Apodixi please»
Η ΑΑΔΕ μέσω της καμπάνιας ενημερώνει τους τουρίστες για τα δικαιώματά τους  στις συναλλαγές τους στην Ελλάδα
Εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων τουριστών με την ονομασία «Apodoxi please», ξεκίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η ΑΑΔΕ μέσω της καμπάνιας που τρέχει σε δυο πεδία ενημερώνει τους τουρίστες για τα δικαιώματά τους  στις συναλλαγές στην Ελλάδα και τους καλεί να ζητούν αποδείξεις λέγοντας απλά στα ελληνικά: "Apódixi please"! (=Απόδειξη παρακαλώ!), διότι διαφορετικά αν δεν λάβουν απόδειξη δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν.
Σε πρώτη φάση η καμπάνια εμφανίζεται με σχετική διαφήμιση μέσω Google στους μεγαλύτερους ιστότοπους όλου του κόσμου, ενώ σε δεύτερη φάση σύντομα θα υπάρχουν αφίσες με οδηγίες για το "τι είναι απόδειξη και τι όχι" στα αεροδρόμια.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση, οι τουρίστες πατώντας στα σχετικά banners μέσω Google σε ξένους ιστότοπους, διαβάζουν το παρακάτω μήνυμα της ΑΑΔΕ (στα αγγλικά) "Καλώς Ήλθατε στην ΕΛΛΑΔΑ!.
Εκεί οι τουρίστες ενημερώνονται για τα δικαιώματα των καταναλωτών στην Ελλάδα και ότι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και, γενικά, σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οδηγοί ταξί και περίπτερα) υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες και επομένως δεν χρειάζεται να πληρώνουν με μετρητά.
Ακόμη, ενημερώνονται ότι όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους και πως προτού πληρώσουν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν απόδειξη και δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν με μετρητά ή με κάρτα αν δεν του δοθεί νόμιμη απόδειξη πληρωμής ("apódixi").
Υποχρεούται τα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα, μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών να διαθέτουν ηλεκτρονικά ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις ή τυπωμένες σε απλό χαρτί, ενώ για τις περιπτώσεις όσων απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές (συγκεκριμένα, ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, κλινικές, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) θα πρέπει οι αποδείξεις που τυπώνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων να περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση και το εννιαψήφιο ΑΦΜ τους.
Η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει  ότι σε κάθε περίπτωση, προτού πληρώσουν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν απόδειξη λέγοντας στα ελληνικά "Apódixi please" και πως δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αν δεν τη λάβουν, ενώ μέσω δύο φωτογραφιών μαθαίνουν για το ποια στοιχεία είναι αυτά που ξεχωρίζουν ένα απλό δελτίο παραγγελίας από την κανονική απόδειξη.
Μάλιστα, τους πληροφορεί ότι χρησιμοποιώντας την κάρτα τους για τις πληρωμές και ζητώντας απόδειξη, βοηθούν την ελληνική φορολογική αρχή να εισπράξει φόρους που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνουν και πρακτικά συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και προσφέρουν την ευκαιρία να τους προσφερθούν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τις αφίσες «Apodixi please (receipt please) που θα τοποθετηθούν στα αεροδρόμια, θα υπάρχει κάτω από μια ωραία φωτογραφία ενός τραπεζιού εστιατορίου – δίπλα στη θάλασσα και μια εικόνα μιας νόμιμης απόδειξης, με ένα κείμενο που θα τους ενημερώνει για τα καταναλωτικά τους δικαιώματά, ότι όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες και πως δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν χωρίς να λάβουν απόδειξη και γι΄ αυτό να ζητήσουν να πληρώσουν με κάρτα και απόδειξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης