Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Αντιμέτωπη με την πρόκληση των υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης η Ελλάδα

tags :
Eurobank: Αντιμέτωπη με την πρόκληση των υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης η Ελλάδα
Σε γενικές γραμμές οι δείκτες εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την Ελλάδα
Οι μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες υψηλής συχνότητας που δημοσιεύτηκαν τις 3 τελευταίες εβδομάδες εκπέμπουν σε γενικές γραμμές ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη βραχυχρόνια περίοδο.
Ωστόσο, η πρόκληση της επιστροφής σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης παραμένει, αναφέρει η Eurobank, στην ανάλυση "7ημέρες Οικονομία".
Δηλαδή, ναι μεν τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εξέρχεται από τη στασιμότητα της περιόδου 2014-2016, εντούτοις δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις δυναμικής ανάκαμψης.


Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο 2018 μειώθηκε στο 19,5% - για πρώτη φορά κάτω του επιπέδου του 20,0% από τον Σεπτέμβριο 2011 – από 20,0% και 21,7% τον Απρίλιο 2018 και τον Μάιο 2017 αντίστοιχα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης επιταχύνθηκε στο 1,9 YoY% ή 70,1 YoY χιλ άτομα από 0,3 YoY% ή 10,4 YoY χιλ άτομα τον προηγούμενο μήνα.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά -11,0 YoY% ή - 113,8 YoY χιλ άτομα και το αντίστοιχο μέγεθος για το εργατικό δυναμικό (απασχολούμενοι + άνεργοι) ήταν -0,9 YoY% ή -43,7 YoY χιλ άτομα.
Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, η συνολική πτώση του ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου 2013 διαμορφώθηκε στις -8,4 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) τον Μάιο 2018.
Εντούτοις, σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του Μαΐου 2008 (περίοδος Ιανουάριος 2004 – Μάιος 2018) παρέμεινε υψηλότερο κατά 12,2 ΠΜ. Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης δημιουργούν σημαντικά οφέλη στην οικονομία υπό τη μορφή ενίσχυσης των εισοδημάτων και στήριξης της κοινωνικής συνοχής.
Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο τεύχος του δελτίου 7ΗΟ, η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σημαντικές μακροχρόνιες προκλήσεις: 1ον δημογραφικό, 2ον παραγωγικότητα και 3ον μακροχρόνια και δομική ανεργία.
Το ποσοστό ανεργίας μπορεί μεν να μειώνεται ωστόσο η αύξηση της χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας προέρχεται από μια δεξαμενή πόρων (αριθμός ατόμων ή δυνητικές εργατοώρες) η οποία: 1ον διαρκώς συρρικνώνεται (μείωση του εργατικού δυναμικού και του πληθυσμού) και 2ον η παραγωγικότητά της είναι σχετικά χαμηλή.
Αυτά τα δύο στοιχεία αναμένεται να ασκήσουν αρνητική επίδραση στον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Eurobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης