Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Σε χαμηλό δύο ετών το ρούβλι έναντι του δολαρίου – Πτώση άνω του 1,4% στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Ρωσία: Σε χαμηλό δύο ετών το ρούβλι έναντι του δολαρίου – Πτώση άνω του 1,4% στο χρηματιστήριο της Μόσχας
«Απάντηση» στις αμερικανικές κυρώσεις ετοιμάζει η Μόσχα
Αντιμέτωπες με ισχυρές ρευστοποιήσεις βρίσκονται τόσο οι ρωσικές μετοχές όσο και το ρούβλι, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Μόσχα, για την υπόθεση του πρώην κατασκόπου Skripal.
Το ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2016 έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 66,4535 ρούβλια ανά δολάρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 5,8% έναντι του ρωσικού από τα τέλη Ιουλίου έως και σήμερα 9 Αυγούστου 2018, ενώ από την αρχή του 2018 η άνοδός του ξεπερνά το 14%.



Σε ανάλογη δύσκολη πορεία κινείται και ο δείκτης RTS –ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια- στον οποίο είναι εισηγμένες 50 κορυφαίες ρωσικές εταιρείες, καθώς υποχωρεί 1,48%, με τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων και βιομηχανιών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες άνω του 2,5%.



Πτώση 4% για τον τίτλο της Aeroflot, ενώ 3,9% χαμηλότερα κινείται η τραπεζική μετοχή VTB.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Επεξεργαζόμαστε τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσουμε στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ρωσία θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zacharova.
"Η ρωσική πλευρά επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει ότι η συνομιλία (με τη Ρωσία) από θέση ισχύος και μέσω τελεσιγράφων είναι ανώφελη και άνευ προοπτικής.
Η ρωσική πλευρά θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στη νέα μη φιλική κίνηση της Ουάσιγκτον", δήλωσε η Zacharova.
Η ίδια επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, οξύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί τους όρους που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση των κυρώσεων.
"Ως όρο για την άρση των κυρώσεων οι ΗΠΑ θέτουν εκ προοιμίου απαράδεκτες για εμάς απαιτήσεις και αυτό μάλιστα σε πρώτη φάση.
Μας απειλούν ότι θα μας ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις μέσω της επιβολής κυρώσεων", δήλωσε η Zacharova προσθέτοντας ότι "κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ συνειδητά ακολουθούν τον δρόμο της περαιτέρω όξυνσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως με τις δικές τους προσπάθειες έχουν οδηγηθεί στο μηδέν".

Κρεμλίνο: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζει το Κρεμλίνο.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι το τέλος Αυγούστου αφού αποφάνθηκε πως η Μόσχα χρησιμοποίησε έναν νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πως η αμερικανική κίνηση ήταν "απολύτως μη φιλική", όμως πρόσθεσε πως η Μόσχα συνεχίζει να ελπίζει σε μια βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων.
"Η σύνδεση αυτών των γεγονότων (η δηλητηρίαση στη Βρετανία) είναι για μας απαράδεκτη και περιορισμοί όπως αυτοί που υιοθετήθηκαν νωρίτερα από την αμερικανική πλευρά ... είναι απολύτως παράνομοι και δεν ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Πεσκόφ.
Η ανακοίνωση των αμερικανικών μέτρων έκανε την ισοτιμία του ρουβλίου να πέσει κάποια στιγμή σε χαμηλό δύο ετών και πυροδότησε ευρύτερο ξεπούλημα εξαιτίας φόβων πως η Μόσχα βρίσκεται μέσα σ' ένα σπιράλ κυρώσεων που δεν θα τελειώσουν ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης