Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump ανακάτεψε προκλητικά τη γεωπολιτική σκακιέρα και στο τέλος η Wall ενισχύεται +29% και το αμερικανικό ΑΕΠ +5%

Ο Trump ανακάτεψε προκλητικά τη γεωπολιτική σκακιέρα και στο τέλος η Wall ενισχύεται +29% και το αμερικανικό ΑΕΠ +5%
Ο Trump κερδίζει τη μία μετά την άλλη μάχη και φαίνεται απόλυτα ικανός να κερδίσει και τον πόλεμο…
Στο σχεδόν 1,5 χρόνο άσκησης των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ (σ.σ.: ανέλαβε στις 20/1/2017) ο Donald Trump έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στη γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα της υφηλίου και ταυτόχρονα «βλέπει» τις αγορές να τον επιβραβεύουν πλήρως για αυτές του τις επιλογές.
Άλλωστε η άνοδος κατά 29,2% του δείκτη  Dow Jones κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump αποτελεί απτή απόδειξη των παραπάνω και ίσως επιβεβαίωση όλων όσων υποστηρίζουν ότι «οι αγορές ξέρουν καλύτερα».



Ο Trump δεν δίστασε να ξεκινήσει πόλεμο με την Κίνα, τη Β. Κορέα, τη Ρωσία, την Τουρκία, την ΕΕ, τον Καναδά, το Ιράν, το Μεξικό και πιθανώς εντός του Σεπτεμβρίου του 2018 να υπάρξει και ένα άλλο μέτωπο προερχόμενο από την κόντρα του με την Ινδία για θέματα εμπορίου.
Κάποια από τα παραπάνω μέτωπα παραμένουν ακόμη ανοικτά και σε κάποια άλλα έχει φροντίσει είτε να επιβάλλει τις απόψεις του είτε να χρησιμοποιήσει μία ενδιάμεση –και όχι την κλασσική- διπλωματική οδό ούτως ώστε να τα «παγώσει».
Σε καμία, πάντως, περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο χαμένος από την τακτική του Trump είναι η αμερικανική οικονομία, με δεδομένο ότι όλα δείχνουν πως σε βάσει τριμήνου η ανάπτυξή της θα φθάσει το 5%, ποσοστό το οποίο μπορεί κάποιος να συναντήσει μόνο σε μία αναδυόμενη αγορά και όχι σε ένα οικονομικό μεγαθήριο όπως είναι οι ΗΠΑ.
Όταν ανέλαβε την εξουσία το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεχε» με ρυθμό 1,8% και στο β’ τρίμηνο 2018 αυτός έφθασε στο 4,1%, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το γ’ τρίμηνο του 2014!


Η εμπορική κόντρα με τους παραδοσιακούς συμμάχους

Ο πρώτος στόχος του Trump προκειμένου να υπάρξει κάποια ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ δεν μπορούσε να είναι άλλος από την Κίνα.
Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο, μπορεί να είναι αντίθετη με την έννοια της παγκοσμιοποίησης αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη βασική προεκλογική δέσμευση Trump «πρώτα η Αμερική».
Αξίζει να σημειωθεί –όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα – ότι η συνολική αξία του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το σύνολο του 2017 έφθασε στα 636 δισ. δολάρια.



Το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα παραμένει εδώ και αρκετές δεκαετίες ελλειμματικό.
Το πιθανότερο είναι ότι οι δασμοί που έχει επιβάλλει ο Trump να μην κατορθώσουν να αλλάξουν πλήρως αυτήν την εικόνα, αλλά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σαφώς θα τη βελτιώσουν.



Την ίδια στιγμή το Πεκίνο απαντά στον Trump με την επιβολή και δικών του δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές, αλλά το πράττει με εξαιρετικά ήπιο τρόπο, όχι γιατί η Κίνα είναι… καλή και οι ΗΠΑ… κακές, αλλά γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αμερικανική αγορά είναι απόλυτα απαραίτητη στην κινεζική κρατική μηχανή, προκειμένου να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της κλειστής και απόλυτα ελεγχόμενης οικονομίας της χώρας.
Παράλληλα  - παρά τις κατά καιρούς φωνές που το έχουν υποστηρίξει – το Πεκίνο όχι μόνο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ (καθώς κατείχε αμερικανικά ομόλογα αξίας 1,18 τρισ. δολαρίων στα τέλη Ιουνίου 2018), αλλά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ξεπούλημα τους για να.. τινάξει την αμερικανική οικονομία στον αέρα.



Την ίδια ώρα ο Trump επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, της συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες Καναδά και Μεξικού.
Παρά τις αρχικά οργισμένες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις Καναδά και Μεξικού και οι δύο χώρες παραμένουν στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς γνωρίζουν ότι και γι’ αυτές η απώλεια της αμερικανικής αγοράς θα είναι τουλάχιστον δυσάρεστη.
Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η όποια αντίδραση εκ μέρους των Βρυξελλών, μάλλον δεν προκάλεσε πονοκέφαλο στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται ότι γνωρίζει καλά ότι τα γρανάζια της γραφειοκρατίας της Ένωσης αργούν πολύ να «πάρουν εμπρός» και όταν το πράξουν τις περισσότερες φορές είναι… αργά.

Β. Κορέα, Ρωσία και Τουρκία: Σχέσεις οργής χωρίς καμία επίπτωση στις ΗΠΑ

Η περίπτωση της Βορείου Κορέας αποτελεί το καλύτερο δείγμα πως ο Trump μπορεί να αλλάξει τη γεωπολιτική σκακιέρα υπέρ των ΗΠΑ.Αποτέλεσμα εικόνας για trump kim

Η αρχικά οργισμένη αντίδραση του Kim Jong-un, ακόμη και με απειλές για εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων ενάντια στις ΗΠΑ κατέληξε σε… ανταλλαγή επιστολών γεμάτων φιλοφρονήσεις και δέσμευση της Πιονγιάνγκ για σταδιακή αποπυρηνικοποίηση.
Μεσολάβησε και μία επίσημη διμερή συνάντηση μεταξύ Trump και Kim, οι οποίοι φέρονταν ως… φίλοι από τα παλιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για trump putin

Η παραδοσιακή «εχθρότητα» από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μπορεί να μην έχει υποχωρήσει πλήρως αλλά ο Trump μοιάζει να ξέρει τους κανόνες και αυτού του παιχνιδιού.
Ταυτόχρονα τα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και επίσημες έρευνες επιμένουν ότι η Ρωσία του Vladimir Putin βοήθησε τον Trump να αναρριχηθεί στην εξουσία, θεωρώντας ότι με αυτόν μπορεί να βρει κοινό σημείο επαφής σε σύγκριση με την υποψήφια των Δημοκρατικών H. Clinton.
Οι σχέσεις Trump – Putin φαινομενικά μοιάζουν αρκετά ομαλές – καθώς και οι δύο περιορίζονται σε λεκτικές επιθέσεις – αν και σίγουρα δεν είναι εύκολες με δεδομένο το προφίλ και των δύο ηγετών.
Και παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν στόχο ακόμη και τον ίδιο τον Putin, ο Trump συνεχίζει την προσπάθεια να μη χαθεί εντελώς η επαφή μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας.
Αλλωστε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Rand Paul δήλωσε σήμερα (8/8) ότι παρέδωσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου D. Trump προς τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin, προτείνοντας περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-08%20%282%29.jpg?itok=JkzmXOUy

«Ήταν τιμή μου να παραδώσω μια επιστολή του προέδρου Trump στην κυβέρνηση του προέδρου V. Putin.
Η επιστολή υπογράμμιζε τη σημασία περαιτέρω εμπλοκής σε διάφορους τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η βελτίωση νομοθετικού διαλόγου και η επαναφορά πολιτισμικών ανταλλαγών», είπε με tweet του o Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε άμεσα την επιστολή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο D. Pescov τόνισε ότι μια επιστολή από τον Trump στον Putin παραδόθηκε μέσω διπλωματικών διαύλων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ωστόσο τόνισε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο της επιστολής.

Αποτέλεσμα εικόνας για trump erdogan

O Donald Trump διατηρούσε και στο παρελθόν πολύ στενές επιχειρηματικές σχέσεις με την Τουρκία.
Ο πύργος Trump –ο οποίος, πάντως, μετονομάστηκε από τον Erdogan – στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.
Επιπρόσθετα η Τουρκία είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, και μάλιστα υψηλής σημασίας, με δεδομένη και τη γεωγραφική της θέση.
Παρά ταύτα, όμως, ο Trump δεν δίστασε να επιβάλλει κυρώσεις και μάλιστα σε δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς του Erdogan.
Η επίπτωση στις ΗΠΑ μηδενική.
Η επίπτωση στην Τουρκία κάτι παραπάνω από οδυνηρή, με τη τουρκική λίρα να διαμορφώνεται στο ένα μετά το άλλο ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και να απειλεί με κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το Ιράν στο στόχαστρο

ο Ιράν απέρριψε μια προσφορά της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Trump για συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει τη συμφωνία του 2015 με την οποία ήρθησαν οι κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Trump αποφάσισε μέσα στο 2018 να αποσυρθεί από τη συμφωνία, αγνοώντας εκκλήσεις από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι κύριοι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, καθώς και από τη Ρωσία και την Κίνα.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για trump iran

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ώστε να πεισθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας.
Όμως αυτό αποδεικνύεται δύσκολο: ευρωπαϊκές εταιρείες αποσύρονται από το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να υποστούν βλάβη οι επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ.
«Αυτές είναι οι πιο δριμείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα ενισχυθούν κατά ένα ακόμη επίπεδο.
Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτε λιγότερο!», έγραψε ο Trump στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης