Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κίτρινος πυρετός» στο Ιράν καθώς το rial καταρρέει λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ

«Κίτρινος πυρετός» στο Ιράν καθώς το rial καταρρέει λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ
«Κίτρινος πυρετός» στο Ιράν καθώς το rial καταρρέει λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ
H κυβέρνηση Trump επανέφερε ένα πρώτο κύμα κυρώσεων κατά του Ιράν.
Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν τις συναλλαγές στο νόμισμα του Ιράν και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Παράλληλα οι ΗΠΑ επιβάλλον περιορισμούς και κυρώσεις στις τράπεζες που χρηματοδοτούν το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων με το Ιράν και εναντίον όσων πωλούν πολύτιμα μέταλλα στην ιρανική κυβέρνηση.
Και όπως αναφέρει η  Wall Street Journal, υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς πολλοί Ιρανοί έχουν μετατρέψει τις αποταμιεύσεις σε χρυσό.
Σύμφωνα με το Bonbast, ένα ιστότοπο που παρακολουθεί τις ανεπίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ιρανικό νόμισμα, το rial, έχει μέσα στο 2018 διολισθήσει στις αγορές συναλλάγματος και τώρα διαπραγματεύεται περίπου στα 101.000 rial/δολάριο σε σύγκριση με τα 43.000 rial/δολάριο τον Ιανουάριο του 2018.



Και αυτό έχει προκαλέσει πανικό στους Ιρανούς, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, καθώς θεωρούν το χρυσό ως εγγύηση έναντι της κατάρρευσης του τοπικού νομίσματος και του αυξανόμενου κόστους ζωής που πιέζει την τιμή του μετάλλου στα ανταλλακτήρια στην Τεχεράνη.



"Οι άνθρωποι αλλάζουν τα χρήματά τους σε χρυσό επειδή είναι ένα αξιόπιστο επενδυτικό αγαθό", δήλωσε ο Mohammad Kashtiaray, επικεφαλής της του Εμπορικού Επιμελητήριου Κοσμηματοπωλών του Ιράν.
Η ζήτηση ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων στο Ιράν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε περίπου 15 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέα νομίσματα - περισσότερους από 60 τόνους χρυσού συνολικά - για να καλύψει τη ζήτηση.
Η κίνηση είχε ελάχιστες επιπτώσεις πέρα από την αύξηση της ζήτησης για το μέταλλο.



Οι τιμές του χρυσού στη χώρα αυξάνονται πάνω από την «εύλογη αξία», όπως σημειώνει η WSJ, οι άνθρωποι έχουν παραταχθεί έξω από τις τράπεζες για να αγοράσουν χρυσά κέρματα Emami σε δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας, όπου συχνά χρεώνονται με χαμηλότερα επιτόκια.
Η τιμή ενός Emami, ενός χρυσού νομίσματος που ζυγίζει 8,13 γραμμάρια, ήταν περίπου 36 εκατομμύρια rials την Κυριακή (5/8), πάνω από το διπλάσιο της τιμής τον Ιανουάριο του 2018.
Η ζήτηση για χρυσό ήταν τόσο ανθεκτική ώστε οι τιμές ξεπερνούν ακόμη και την ιστορική υποτίμηση του rial έναντι του δολαρίου. Αφού ανέλυσε τις διακυμάνσεις στο rial, η τιμή ενός νομίσματος Emami πήγε από τα 346 δολάρια τον Ιανουάριο στα 379 δολάρια σήμερα, αύξηση 9,5%.
Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις προσπάθειες των ιρανικών αρχών να βάλουν φρένο στις τιμές του χρυσού, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης  ανθρώπων που φέρονται να αποθεματοποιούν κέρματα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν υψηλές τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης