Ενέργεια

Γιατί οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες της Βενεζουέλας;

Γιατί οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες της Βενεζουέλας;
Γιατί οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο ηγέτης της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ενίσχυσε την εξουσία σε εκλογές που αποτιμήθηκαν ως απάτη της διεθνούς κοινότητας, η κυβέρνηση Trump προετοίμασε αυστηρές κυρώσεις για τον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.
«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», είχε δηλώσει ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Ιουλίου του 2017 σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν μέσα σε λίγες μέρες.
«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι πολύ σύντομα οι ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις που επέβαλλαν στα χημικά αραιωτικά που εξήγαγαν στα διυλιστήρια της Βενεζουέλας, θα ακολουθούνταν από κυρώσεις, ίσως σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες, στις εισαγωγές αργού της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ.
Την εποχή εκείνη, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 800.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα από τη Βενεζουέλα και η Ουάσιγκτον ανησυχούσε ως επί το πλείστον για τον αντίκτυπο που θα είχε ένα εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στα διυλιστήρια των ακτών του Κόλπου των ΗΠΑ, τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές αργού.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας φαίνονταν τόσο πιθανές που ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους ελάφρυνσης του αντίκτυπου (στο εσωτερικό των ΗΠΑ) των κυρώσεων από τη στιγμή που θα επιβάλλονταν.
Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ εισάγουν λιγότερο αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα (περίπου 530.300 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών των ΗΠΑ), αλλά τα διυλιστήρια που βρίσκονται στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ και ιδιαίτερα η Valero, εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτές τις εισαγωγές.



Περίπου ένα στα πέντε βαρέλια πετρελαίου που εισάγονται από τα αμερικανικά διυλιστήρια στην Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ προέρχονται από τη Βενεζουέλα.
Η EIA προβλέπει ότι η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μειωθεί κάτω από το 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου/ημέρα μέχρι το τέλος του 2018, από 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Ιανουάριο του 2016, καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας καταρρέει.
Η PDVSA η κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει κοινοποιήσει στους διεθνείς πελάτες της ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις δεσμεύσεις για τον ανεφοδιασμό τους σε πετρέλαιο.



Μέχρι το τέλος του 2019, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας αναμένεται να πέσει στα 700.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.
«Δεν έχουμε δει ποτέ μια βιομηχανία ή μια χώρα να καταρρέει τόσο γρήγορα και τόσο βίαια», δήλωσε ο αναλυτής της EIA Lejla Villar σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Βιομηχανική κατάρρευση

Η πτώση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα ανέλθει στο 1.000.000%  στα τέλη του 2018, δημιούργησε ένα ασυνήθιστο σενάριο στο οποίο ο Maduro θα καλωσόριζε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον τομέα του πετρελαίου.
Καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας συνεχίζει να καταρρέει, οδηγώντας σε αυξανόμενες τιμές και λοιμό, ο Maduro θα μπορούσε να προσπαθήσει να ρίξει τις ευθύνες στις κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ιδιώτες στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου του Maduro, απαγόρευσαν  την αγορά και πώληση οποιουδήποτε κρατικού ομολόγου της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων που εκδόθηκαν από την PDVSA και έχουν απαγορεύσει τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος που έχει εκδοθεί από τη Βενεζουέλα και είναι γνωστό ως «petro».
Ωστόσο, οι κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου θεωρούνται ως η πιο ισχυρή ποινή που απομένει και η κυβέρνηση Trump εμφανίζεται πιο διστακτική από ποτέ να τις χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους «υπάρχει ήδη μια ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα και οφείλεται αποκλειστικά στο Maduro.
Δεν θέλουμε να χάσουμε τον λαό της Βενεζουέλας και δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια πολιτική που να το θέτει σε κίνδυνο».
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν την ευθύνη για την επιτάχυνση της κατάρρευσης της Βενεζουέλας εγκαταλείποντας το σενάριο επιβολής κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης