Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αν η λίρα Τουρκίας υποχωρήσει στις 7,1 λίρες, οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα

Goldman Sachs: Αν η λίρα Τουρκίας υποχωρήσει στις 7,1 λίρες, οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπολόγισαν ότι η βουτιά κατά 12% του τουρκικού νομίσματος από τα τέλη Ιουνίου άφησε την Yapi Kredi με τα πιο αδύναμα κεφαλαιακά επίπεδα
Περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας, προειδοποίησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους προς τους πελάτες εκτιμούν ότι κάθε πτώση κατά 10% της λίρας επηρεάζει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών κατά μέσο όρο κατά 50 μονάδες βάσης.



Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπολόγισαν ότι η βουτιά κατά 12% του τουρκικού νομίσματος από τα τέλη Ιουνίου άφησε την Yapi Kredi με τα πιο αδύναμα κεφαλαιακά επίπεδαμεταξύ όλων των μεγάλων τουρκικών τραπεζών.
Καλύτερα τοποθετημένες έναντι των ομοειδών τους φαίνονται οι τράπεζες Garanti και Akbank.
«Η εντεινόμενη υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές με χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.



Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου έφθασε έως και το 20%, ενώ το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων συνολικού ύψους 539,7 εκατ. λιρών, με τη συνολική απόδοση να φθάνει στο 22,1%!!!!
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Goldman Sachs, το μέσο CET 1 των τουρκικών τραπεζών που παρακολουθεί φθάνει στο 13,2%.
Κάθε φορά που η λίρα υποχωρεί 10% τότε «αφαιρούνται» από τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.




Capital Economics: Άμεσα η αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Θέμα ημερών είναι μια νέα αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εκτιμά η Capital Economics, με φόντο την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την επιδείνωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Μολονότι το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε εν μέρει μετά τη χθεσινή κατάρρευση, η πτώση των τελευταίων εβδομάδων βρίσκεται στην ίδια κλίμακα που οδήγησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια στο παρελθόν, σημειώνουν οι αναλυτές.



Η Capital Economics ανέμενε αύξηση επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες, ωστόσο μια τέτοια κίνηση είναι πλέον θέμα ημερών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Για να αποτρέψει τα χειρότερα και για να οδηγήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προέβη σε μείωση των  συναλλαγματικών διαθεσίμων των τραπεζών στο 40% από 45%.
Συγκεκριμένα στο 40% επί των συνολικών διαθεσίμων, έναντι 45% μέχρι πρότινος, μείωσε το όριο για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των εγχώριων τραπεζών η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσει κεφάλαια στην οικονομία και να ανακόψει την συνεχή διολίσθηση της λίρας, κάτι το οποίο δεν έγινε, γιατί μετά την ανακοίνωση των μέτρων το τουρκικό νόμισμα δέχθηκε επιπλέον πιέσεις.



Σύμφωνα με την CapitalEconomicsμπορεί η πτώση στη λίρα εδώ και ένα μήνα να μην είναι τόσο σοβαρή όσο τον περασμένο Μάιο, ωστόσο είναι χειρότερη από την πτώση του 2014 η οποία προκάλεσε αύξηση των επιτοκίων.
Εάν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, δύσκολα η κεντρική τράπεζα θα περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου για να αυξήσει τα επιτόκια.


 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης