Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται σοκ στην αγορά του πετρελαίου - Πως η τιμή θα ξεπεράσει τα 90 δολ.

Έρχεται σοκ στην αγορά του πετρελαίου - Πως η τιμή θα ξεπεράσει τα 90 δολ.
Η ωρολογιακή βόμβα της Βενεζουέλας σε συνδυασμό με την επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν έχουν τα φόντα για να προκαλέσουν μεγάλο σοκ στην προσφορά πετρελαίου
Στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δολ. εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο απότομης πτώση του ιρανικού πετρελαίου, συγκλίνουν οι επενδυτές.
«Η ωρολογιακή βόμβα της Βενεζουέλας σε συνδυασμό με την επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν έχουν τα φόντα για να προκαλέσουν μεγάλο σοκ στην προσφορά» δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM Oil Associates τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου της τιμής.
Παράλληλα με τη Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που κυριαρχούν στη Μέση Ανατολή συμφώνησαν στα τέλη Ιουνίου να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους μέχρι και 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο.
Η απόφαση συνέβαλε στον περιορισμό του ράλι των τιμών, με τα futures του αργού να υποχωρούν κατά περισσότερο από 7% αφού ξεπέρασαν τα 80 δολ. το βαρέλι τον Μάιο.
Το άλμα των τιμών νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Donald Trump για αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
«Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων παρουσιάζει έναν σημαντικό downside risk για τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν» ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε πρόσφατη ανάλυση.
«Σύμφωνα με διαφορετικά σενάρια, οι προμήθειες από το Ιράν θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Κατά συνέπεια, για κάθε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ανισορροπία, βλέπουμε μια επίδραση στην τιμή του Brent περίπου 17 δολαρίων» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης