Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Μικρή καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της πλατφόρμας - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

tags :
Κοινωνικό Τιμολόγιο: Μικρή καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της πλατφόρμας - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι
Αίτηση οφείλουν να υποβάλουν και όσοι είναι ήδη χρήστες του ΚΟΤ
Θέμα λίγων ημερών ή ακόμη και ωρών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ολιγοήμερη καθυστέρηση (καθώς είχε ανακοινωθεί πως η πλατφόρμα θα «άνοιγε» την Τρίτη 31 Ιουλίου) οφείλεται στο γεγονός ότι γίνονται ορισμένες τελευταίες ρυθμίσεις, ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορεί να «σηκώσει» τον μεγάλο αριθμό πολιτών που αναμένεται να το χρησιμοποιήσουν.
Ο μεγάλος αριθμός χρηστών οφείλεται στο ότι, όπως είναι γνωστό, αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν και όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, καθώς θα πρέπει να επανεξεταστεί αν συνεχίζουν να πληρούν τους όρους ένταξης, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία για το φορολογικό έτος 2017.
Όσοι πρώην δικαιούχοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια θα μπορούν να αξιοποιούν το ΚΟΤ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Υπενθυμίζεται πως στο ΚΟΤ περιλαμβάνονται πλέον δύο κατηγορίες, με την πρώτη (ΚΟΤ Α) να αφορά τους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι έχουν έκπτωση έως 70% στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ Β), η έκπτωση φτάνει το 35%.

Τα έξι βήματα που οδηγούν στο ΚΟΤ

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, η υποβολή αίτησης υπαγωγής γίνεται σε έξι βήματα.

Αυτά είναι αναλυτικά τα εξής:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Πηγή:www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης