Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις συστάσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά - Επιμένει για κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις συστάσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά - Επιμένει για κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους πρόκειται για δέσμη προτάσεων του ΔΝΤ στα εργασιακά που δεν προκαλούν καμία έκπληξη
Στα… ψιλά πέρασαν  για την κυβέρνηση οι νέες συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων σε κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.              
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους πρόκειται για δέσμη προτάσεων που δεν προκαλούν καμία έκπληξη καθώς είχαν διατυπωθεί και παλιότερα από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου στις συναντήσεις που είχαν στο Χίλτον με τα αντίστοιχα ελληνικά. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους στην τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ με την υπουργό Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου η ελληνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι τον Σεπτέμβριο θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ είχε συζητηθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού ώστε η αύξηση των ημερομισθίων  αυτών να ξεκινήσει από φέτος.
Μάλιστα  οι εκπρόσωποι του Ταμείου είχαν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι θα συμπεριλάβουν στην έκθεση τους την πάγια άποψη τους περί συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το ΔΝΤ λοιπόν, με αφορμή την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εμμένει στις... εμμονές του και, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ζητά επί της ουσίας να διατηρηθούν οι μνημονιακές πολιτικές και μετά τη λήξη του προγράμματος, με προσήλωση στις ήδη ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Στη νέα αναφορά του για την Ελλάδα, προτρέπει για ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με πλήρη υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ και των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ:

1. Πρέπει να διατηρηθούν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Επίσης, θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις βιομηχανικές δράσεις με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.
2. Χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας προτεραιότητα σε επαγγέλματα όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι.
3. Απαιτείται υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ που εκκρεμούν και αποτελούν τροχοπέδη για τον ανταγωνισμό.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων εκκρεμεί λόγω συνταγματικών περιορισμών, ενώ συμπληρώνει ότι τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και των μέσων ενημέρωσης.
4. Τέλος, πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι πρόσφατα εγκριθείσες αλλαγές και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην αδειοδότηση των επενδύσεων, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν.
Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
5. Προσαρμογή κατώτατων μισθών σύμφωνα με την πορεία της παραγωγικότητας ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα.
Επί της ουσίας το Ταμείο προτείνει υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων απασχόλησης με στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία και τάσσεται αρνητικά στην αύξηση του μισθολογικού κόστους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, η οποία θα δοθεί στη συνέχεια προς συζήτηση στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου οι έστω μικρές αυξήσεις να χορηγηθούν εντός του 2018.
Παράλληλα, θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο σταδιακής αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε βάθος διετίας ή τριετίας, ύψος που ήταν πριν την εφαρμογή των μνημονίων.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης