Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Business Insider: Γιατί η Κίνα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη Ρωσία

Business Insider: Γιατί η Κίνα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη Ρωσία
Kανείς δεν μιλά πλέον για τη Ρωσία ως την κορυφαία στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ
Ο «ασιατικός δράκος» συνιστά μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία και αυτό αποτυπώνεται πλέον στις εκθέσεις του αμερικανικού Πενταγώνου και στην ιεράρχηση των εχθρών, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Business Insider.
Η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση, διέθεταν πάντοτε έναν υπερμεγέθη στρατό και γρήγορα εξελίχθηκαν στο ρόλο του επικεφαλής αντιπάλου των ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά το Κρεμλίνο δείχνει να έχει ξεπεραστεί ως η μεγαλύτερη απειλή, παρά το γεγονός ότι, είχε θέσει προτεραιότητα την πυρηνική και στρατιωτική ισχύ.
Αν και η Ρωσία εξακολουθεί να έχει αξιοζήλευτες επιδόσεις στον κυβερνοπόλεμο, τεράστια συμβατική στρατιωτική δύναμη, τα πιο επικίνδυνα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου μεταξύ των κορυφαίων στον πλανήτη, κανείς δεν μιλά πλέον για τη Ρωσία ως την κορυφαία στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ.
Υπό την προεδρία του Donald Trump, οι ΗΠΑ έχουν εισαγάγει μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας, η οποία κατατάσσει την Κίνα και τη Ρωσία ως τις κύριες στρατηγικές απειλές της και όχι την τρομοκρατία ή την αλλαγή του κλίματος.
Η Κίνα καταγράφεται πρώτη, και αναφέρεται συχνότερα σε ολόκληρη την έκθεση
Η ρωσική απειλή αποτελεί έναν γνώριμο παράγοντα για τις ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ υπάρχει για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στην Ευρώπη. Εκτός από την «παράνομη» προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η συνεχής επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους γείτονές της δεν έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.
Η νεώτερη γενιά πυρηνικών όπλων της Ρωσίας υπόσχεται να υπερνικήσει όλες τις υπάρχουσες αμερικανικές πυραυλικές άμυνες, αλλά και αυτό είναι «παλιά νέα».
Ακόμα και ο πυρηνικός πύραυλος Minuteman III των ΗΠΑ το 1970 μπορεί να αποφύγει τη ρωσική άμυνα.
Τα ρωσικά συστήματα κοντά στην Ανατολική Ευρώπη μπορούν να ξεπεράσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να συντρίψουν τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία κερδίζει ελάχιστα στις συμβατικές συγκρούσεις και, υπό τον πρόεδρο Vladimir Putin, επιλέγει κυρίως να διεξάγει υβριδικό πόλεμο και να προωθήσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής με άλλου είδους μέσα.
Πού είναι οι πραγματικές καινοτομίες στο στρατιωτικό υλικό της Ρωσίας;
Η Ρωσία εισήγαγε το Su-57, ως δήθεν ένα μυστικό που θα μπορούσε να υπερκεράσει τα αμερικανικά F-35 και F-22 μαχητές, αλλά δεν κατασκευάζεται μαζικά.
Επίσης το τανκ T-14 Armata, που χαρακτηρίζεται ως «δολοφόνος του ΝΑΤΟ» δεν αναμένεται να έχει καλύτερη τύχη.
Για το Τ-14 και το Su-57, η οικονομική στασιμότητα που προκλήθηκε από τις επίπεδες ή πτωτικές τιμές του πετρελαίου και οι αμερικανικές κυρώσεις πιθανόν έδωσαν το τελικό χτύπημα.

Η Κίνα τρέχει

Στον αντίποδα, η Κίνα αγόραζε και αντιστρόφως σχεδίαζε ρωσικά συστήματα όπλων, τα οποία της παρείχαν μια υγιή βάση για να αρχίσουν να κατασκευάζουν το στρατό της, το μεγαλύτερο στον κόσμο και τώρα ξεπέρασε ξεκάθαρα τη Ρωσία από την άποψη πολεμικής ετοιμότητας υψηλού επιπέδου.
Η Κίνα και όχι η Ρωσία, παρείχε την πρώτη ξένη απάντηση στην απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ στα αεροσκάφη με το Chengdu J-20.
Η Κίνα έχει επίσης αποκτήσει το προβάδισμα στον τομέα του λογισμικού και της πληροφορικής, επενδύοντας τόσο στην κβαντική υπολογιστική όσο και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ακριβώς όπως ο Putin άλλαξε τη γεωγραφία της Ρωσίας καταλαμβάνοντας την Κριμαία, το Πεκίνο άλλαξε τις θάλασσες τις οποίες διασχίζει, κατασκευάζοντας στρατιωτικά οχυρά σε όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επιβάλλοντας τις θέσεις του.
Η Κίνα κατασκεύασε μια νέα σειρά πυραύλων που θα αναγκάσει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να κινητοποιηθεί.
Το Πεκίνο τώρα έχει σχέδια να κατασκευάσει τρία η περισσότερα αεροπλανοφόρα για να επεκτείνει την κυριαρχία της σε όλες τις θάλασσες. .
Επίσης η Κίνα με δέκα φορές τον πληθυσμό της Ρωσίας διαθέτει και μια οικονομία που θέλει να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την κορυφή του κόσμου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης