Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Λιγότερο ευάλωτη σήμερα η οικονομία της Ιρλανδίας παρά τα σημάδια υπερθέρμανσης

DBRS: Λιγότερο ευάλωτη σήμερα η οικονομία της Ιρλανδίας παρά τα σημάδια υπερθέρμανσης
Σημάδια υπερθέρμανσης «βλέπει» για την ιρλανδική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης
Εκφράζονται ανησυχίες ότι η ιρλανδική οικονομία «υπερθερμαίνεται.
Οι βασικοί δείκτες εργασίας και ακίνητης περιουσίας παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης όπως ήταν πριν από την κρίση και η ταχεία οικονομική ανάπτυξη υπερβαίνει τις εκτιμήσεις της οικονομικής ικανότητας της οικονομίας της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS εκτιμά ότι η σημερινή σύνθεση αυτής της ανάπτυξης είναι πολύ διαφορετική από ότι πριν από την κρίση.
Πριν από την κρίση, η οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας συνδέθηκε στενότερα με την πιστωτική επέκταση, η οποία πυροδότησε μια "έκρηξη" των κατασκευών.
Το report της DBRS συγκρίνει τη σύνθεση της τρέχουσας οικονομικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας με την απόδοση που είχε πριν από την κρίση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ιρλανδική οικονομία είναι σήμερα λιγότερο ευάλωτη απέναντι σε μια οικονομική επιβράδυνση σε σχέση με μια δεκαετία πριν.
Η ιρλανδική οικονομία παρουσίασε έντονη ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ιρλανδία αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 9% ετησίως από το 2013.
Ωστόσο, στους τυποποιημένους εθνικούς λογαριασμούς υπάρχουν στρεβλώσεις σύμφωνα με τη DBRS λόγω της παρουσίας μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στη χώρα, που έχουν έδρα στο εξωτερικό (MNE) 1.
Παρά τις στρεβλώσεις, τα θεμελιώδη δείχνουν επίσης ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Η πραγματική εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό άνω του 4% το 2014-2017.
Το μέτρο αυτό είναι ένας χρήσιμος κυκλικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει εξωτερικές στρεβλώσεις.
Ομοίως, η αύξηση της απασχόλησης, μια αποτελεσματική προσέγγιση της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, αυξήθηκε με ετήσιο μέσο ρυθμό 3,2% από το 2013 έως το 2017.
Η συνολική απασχόληση επέστρεψε σε επίπεδα πριν από την κρίση (Σχέδιο 1).
Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται τώρα πάνω από την τάση της δυνητικής παραγωγής και αναμένεται να υπερβεί αυτή την τάση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ιρλανδίας θα φθάσει το 5,6% το 2018 και στο 4% το 2019, δηλαδή πάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3%.
Η οικονομία δεν αναμένεται να επιβραδύνει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης έως το 2021.
Αυτή η υπερβολική απόδοση παρατηρείται σε μια οικονομία με θετικό κενό παραγωγής, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ για να φτάσει το 1,8% το 2018 (Παράρτημα 2).
Αυτό διακυβεύει τις ανησυχίες ότι η ιρλανδική οικονομία έχει υπερθερμανθεί.
Αυτές οι ανησυχίες ενισχύονται από την αύξηση της δραστηριότητας στις αγορές ακινήτων και κατοικιών και προκαλούν αυξήσεις στις τιμές κατοικιών που είναι παρόμοιες με την περίοδο πριν από την κρίση.



Η έντονη αύξηση των τιμών των ακινήτων μοιάζει με το πρότυπο της πορείας προς την κρίση.
Ο δείκτης των τιμών των κατοικιών δείχνει αύξηση σε ετήσια βάση στο εύρος 13-17% κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του 2006.
Μετά από μια βαθιά συρρίκνωση πενταετίας, οι τιμές ανέκαμψαν ραγδαία από το 2013.
Από τα μέσα του 2017, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ίδιου εθνικού δείκτη τιμών ακινήτων αυξήθηκε κατά 12-14% κάθε μήνα (Παράρτημα 3).
Αυτός ο ρυθμός είναι πολύ πάνω από την αύξηση των μισθών και του γενικού πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2018.
Η αύξηση των τιμών των ακινήτων οδήγησε σε δραματικές αυξήσεις των τιμών στο Δουβλίνο και σε άλλες πόλεις κέντρα, αν και οι τιμές των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Εξαιρουμένου του Δουβλίνου, ο δείκτης τιμών των ακινήτων δείχνει επίσης ισχυρή ανάπτυξη (Παρ. 4).
Ωστόσο, η δυναμική των τιμών των ακινήτων σήμερα είναι πολύ διαφορετική από 10 χρόνια πριν.
Παρά τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης, ο δείκτης τιμών των κατοικιών παραμένει 20% κάτω από την αιχμή του 2007.
Σε αντίθεση με την περίοδο προ της κρίσης, η δραστηριότητα δεν τροφοδοτήθηκε από την ταχεία πιστωτική επέκταση ή την ανάκαμψη των νοικοκυριών.
Αν και ο όγκος των εγκρίσεων στεγαστικών δανείων άρχισε να εισπράττει πρόσφατα, ο συνολικός δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα της Ιρλανδίας αναμένεται να ανακάμψει από το 2010.
Οι δείκτες δημόσιου χρέους προς εισόδημα, αν και εξακολουθούν να είναι συγκριτικά υψηλοί, εξακολουθούν να μειώνονται.
Το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στα 152 δισ. ευρώ το 2017, από την κορυφή 213 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2009.



Η ιρλανδική αγορά εργασίας είναι σφιχτή.
Η απασχόληση στην Ιρλανδία αυξήθηκε συνολικά κατά 17% από το 2012 έως το 2017.
Το επίπεδο απασχόλησης έφθασε τα 2,18 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2018, μόλις ξεπέρασε το τελευταίο ρεκόρ των 2,16 εκατ. το 2008.
Η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16% το 2011 σε 5,1% από τον Ιούνιο του 2018.
Αυτό είναι χαμηλότερο από το ποσοστό ανεργίας από το 6,3% τον Ιούνιο του 2008.




Παρά τη στενότητα της αγοράς, η σημερινή κατανομή της εργασίας είναι λιγότερο ευάλωτη σε μια οικονομική ύφεση από τη σύνθεση της απασχόλησης πριν από την κρίση.
Η απασχόληση στον τομέα των κατασκευών ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης το 2007 ήταν 12,7%, αντανακλώντας τη φούσκα των ακινήτων.
Μέχρι το 2017, το μερίδιο αυτό είχε μειωθεί στο 6,5% (Παράρτημα 5).
Πρόκειται για μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας από 6,5% του ΑΕΠ σε 2,7%.
Η έντονη αύξηση της απασχόλησης σε αυτούς τους τομείς υψηλότερης ειδίκευσης τείνει να καταστήσει την αγορά εργασίας πιο ανθεκτική στην οικονομική ύφεση.

Η μέτρηση της δυνητικής ανάπτυξης στην Ιρλανδία είναι εγγενώς δύσκολη ...

Η δομή της ιρλανδικής οικονομίας δυσχεραίνει την ακριβή μέτρηση τόσο της οικονομικής ανάπτυξης όσο και του δυναμικού παραγωγής.
Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να μετρηθεί η οικονομική υπερθέρμανση.
Η Ιρλανδία διαθέτει μια μικρή και ανοικτή οικονομία.
Ως ευρωπαϊκός κόμβος για πολυεθνικές με έδρα στο εξωτερικό, προσελκύει υψηλό βαθμό ξένου κεφαλαίου και εργασίας.
Το Δουβλίνο είναι περισσότερο μια περιφερειακή αγορά που μπορεί να αντλεί ή να εξάγει εργασία πόρους από / προς το Λονδίνο και άλλες περιοχές ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Μετά από πέντε έτη καθαρής μετανάστευσης, οι καθαρές εισροές μεταναστεύουν θετικά το 2014
(Παρουσίαση 6), οδηγώντας εν μέρει στην αυξημένη ζήτηση κατοικιών.
Κατά συνέπεια, οι οικονομικές συνθήκες και οι εκτιμήσεις για το δυναμικό παραγωγής υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα που προκύπτει από μεταβολές κεφαλαίου και εισροών εργασίας.
Αυτή η οικονομική διάρθρωση καθιστά την αξιολόγηση των κυκλικών θέσεων της Ιρλανδίας αντικείμενο σημαντικής αβεβαιότητας.

... έτσι η παρακολούθηση της υπερθέρμανσης της οικονομίας παραμένει σημαντική

Ενώ τα στοιχεία για την οικονομική υπερθέρμανση είναι λιγότερο πειστικά σήμερα από ό, τι πριν από μια δεκαετία, το σημερινό περιβάλλον δεν είναι χωρίς εσωτερικούς κινδύνους για την ιρλανδική οικονομία.
Μια εκτεταμένη περίοδο έντονης οικονομικής επέκτασης που είναι πολύ πιο πάνω τα μέτρα του αναπτυξιακού δυναμικού, και σε ένα πλαίσιο με θετικό κενό παραγωγής, θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός - αλλά οι ταχύτερα αυξανόμενοι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και ο πληθωρισμός θα είναι σημάδια ενός αναδυόμενου προβλήματος.
Η βασική αρχή του DBRS είναι ότι οι αρχές είναι σε θέση να αναπτύξουν πολιτικές για την επίτευξη βιώσιμων επιπέδων εγχώριας ζήτησης, ιδίως όσον αφορά τη στέγαση, και ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σταδιακά προς τα ποσοστά ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης