Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολιτικά και όχι τεχνικά τα κριτήρια της νέας DSA του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Γιατί έβαλε νερό στο κρασί του

Πολιτικά και όχι τεχνικά τα κριτήρια της νέας DSA του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Γιατί έβαλε νερό στο κρασί του
Το Ταμείο δεν επιθυμεί να «σκιάσει» το κλίμα ευφορίας που έχουν δημιουργήσει Ευρωπαίοι και ελληνική κυβέρνηση
Η έκθεση του ΔΝΤ (Άρθρο 4) για την ελληνική οικονομία και κυρίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο επιθετική όσο οι απόψεις που έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη του Ταμείου στο πρόσφατο παρελθόν.
Το ΔΝΤ φροντίζει να εγκαταλείψει την έκφραση «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα του είναι «καλή» τουλάχιστον έως το 2032, έτος κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσουν το όλο ζήτημα και μπορεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης εάν αυτό κριθεί – τότε- απαραίτητο.
Παράλληλα εγκαταλείπει την επιθετική του στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών, ξεχνώντας εντελώς την παλαιότερη εκτίμησή του ότι υπάρχει «κενό κεφαλαίων» ύψους 10 δισ. ευρώ και περιορίζεται να τις συμβουλεύσει να κτίσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια αλλά και να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των NPEs.
Βασική αιτία –όπως τόνισαν στο bankingnews.gr πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών- είναι το γεγονός ότι το Ταμείο προτίμησε να δράσει με πολιτικά κριτήρια και όχι με αμιγώς τεχνοκρατικά όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να χαλάσει το κλίμα… γιορτής που ετοιμάζει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις 20 Αυγούστου 2018, δηλαδή την ημέρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και τυπικά η Ελλάδα εξέρχεται του μνημονίου.
Επιπρόσθετα το ΔΝΤ θα διατηρήσει τον ρόλο του «επόπτη» της ελληνικής οικονομίας και στη μετά-μνημονιακή εποχή και ως φαίνεται δεν επιθυμεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να παραμείνει ο «κακός» της όλης υπόθεσης, ο οποίος εκφράζει τις πιο επιθετικές απόψεις.
Πιθανώς, βέβαια, και αφού «σβήσουν τα φώτα της γιορτής» το ΔΝΤ να επανέλθει, εκφράζοντας πιο σκληρές απόψεις, οι οποίες θα στηρίζονται στους «ψυχρούς» αριθμούς, οι οποίοι, όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεις αντικατοπτρίζουν και την αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης