Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η συμπεριφορά «αγέλης» των επενδυτών καθυστερεί τo sell off στις αγορές μετοχών

tags :
Citigroup: Η συμπεριφορά «αγέλης» των επενδυτών καθυστερεί τo sell off στις αγορές μετοχών
Πώς οι επενδυτές «κλείνουν τα μάτια» στους κινδύνους που κρύβουν οι αγορές εξηγεί η Citigroup
Ενώ οι πελάτες της Goldman ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το στενό εύρος της αγοράς και την ηγετική θέση του S&P 500, όπου ελάχιστες μετοχές είναι υπεύθυνες για όλα τα κέρδη, η ίδια η Goldman δεν ανησυχεί πολύ...αντιθέτως η Citigroup προειδοποιεί ότι οι επενδυτές επειδή λειτουργούν ως αγέλη....κρατούν ακόμη τα κέρδη στις αγορές αλλά η διόρθωση νομοτελειακά θα έρθει. 
Σε report προς τους πελάτες της η τράπεζα, μάλιστα, υποστήριξε ότι το μικρό εύρος της αγοράς στο παρελθόν έχε σηματοδοτήσει χαμηλότερες αποδόσεις για τον εν λόγω δείκτη για διάστημα από ένα έως έξι μήνες.
«Ωστόσο, σε σχέση με την ιστορία, η πρόσφατη μείωση του εύρους της αγοράς δεν ήταν αρκετά έντονη για να προκαλέσει συναγερμό», σπεύδει να προσθέσει η Goldman Sachs.



Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι μαζί της.
Σε report της η Citigroup, προειδοποιεί ότι οι επενδυτές πέφτουν εκ νέου στην παγίδα του εφησυχασμού και ότι τα θεμελιώδη στοιχεία δεν υποδεικνύουν ανοδική κίνηση για την αγορά.
Όπως τονίζει ο αναλυτής της Citi, Mark Schofield, η σειρά κερδοσκοπικών «γύρων» από την αρχή του έτους έχει μειωθεί και το πρώτο πλήγμα που θα δεχθούν οι αγορές θα προέλθει από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.  
Αλλά τι, σύμφωνα με τη Citi, εξηγεί την έλλειψη πωλήσεων, και μάλιστα ακριβώς το αντίθετο: συνεχιζόμενη αφαίρεση της αγοράς;
Με μια λέξη: «η συμπεριφορά αγέλης» (herding).
«Μπορεί να είναι ότι η χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων και η πολιτική ανταπόκριση της Κίνας ανακουφίζουν τους επενδυτές, αλλά η κίνηση έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ενστίκτων που εμφανίζει μία αγέλη όταν βγαίνει για κυνήγι», προειδοποιεί ο Schofield.
Αυτό που πιστεύει η Citi είναι ότι η «παγκόσμια οικονομία φαίνεται να οδηγεί τις ουρές της εύκολης πολιτικής και δημοσιονομικά κίνητρα», αλλά αυτοί οι οδηγοί εξαφανίζονται και προσθέτει ότι «εν τω μεταξύ, τα σύννεφα καταιγίδων συγκεντρώνονται και οι κίνδυνοι φαίνονται προκατειλημμένοι στο μειονέκτημα».
Φυσικά, κανένας κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος από την πιθανή κατάρρευση του εμπορίου, μετά την αυξανόμενη εμπορική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε συνδυασμό με φόβους για πιθανή οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.



Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων προκάλεσε επίσης πτώση στις τιμές των μετοχών νωρίτερα το 2018, ωστόσο αυτή η κίνηση - την οποία σήμερα γνωρίζουμε ήταν τουλάχιστον εν μέρει συνάρτηση των ρευστοποιήσεων από τη Ρωσία - έχει πλέον τελειώσει, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να κυμαίνεται μεταξύ 2,8% και 3%.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και ενώ οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, ο S&P 500 είναι κοντά στο υψηλό του Ιανουαρίου.
Ο δείκτης Stoxx 600 της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 8% περίπου κατά την ίδια περίοδο.
Αλλά τα «νέα δεν δικαιολογούσαν πραγματικά τις τελευταίες κινήσεις» και «τα θεμελιώδη στοιχεία είναι ευάλωτα σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις» εν μέσω του «αυξανόμενου κινδύνου υψηλότερων επιτοκίων σε τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες», προσθέτει η Citi.
Η πρόσφατη ροή των ειδήσεων έχει στρεβλωθεί σημαντικά προς τους συνωστισμένους κινδύνους κλιμάκωσης των εμπορικών πολέμων, πιθανών αντιποίνων στις αγορές συναλλάγματος και τη δυνατότητα οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον κίνδυνο της συμπεριφοράς της αγέλης και η Citi  και εμμένει στην άποψη ότι ο επιχειρηματικός κύκλος είναι ολοένα και πιο ώριμος και ότι οι κίνδυνοι γίνονται όλο και υψηλότεροι.
Όμως τι θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη του αγέλης και να χρησιμεύσει ως έναυσμα για μια αντιστροφή του κινδύνου;
Ο Schofield γράφει ότι είναι ιδιοσυγκρασιακά γεγονότα που δίνουν την απαραίτητη ώθηση στους επενδυτές να επανεξετάσουν ευρύτερους κινδύνους και ενώ «δεν είναι πάντοτε σαφές από πού προέρχονται απροσδόκητα», πιστεύει ότι το τρίο των ανακοινώσεων των κεντρικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) να είναι ένας τέτοιος καταλύτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης