Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2032, μπορεί να βγει στις αγορές, μη βιώσιμο μετά το 2033 – Οι τράπεζες να βρουν κεφάλαια χωρίς αραίωση μετόχων

ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2032, μπορεί να βγει στις αγορές, μη βιώσιμο μετά το 2033 – Οι τράπεζες να βρουν κεφάλαια χωρίς αραίωση μετόχων
Ως προς τις ελληνικές τράπεζες το ΔΝΤ θα αναφέρει ότι «θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους χωρίς όμως να απαιτηθεί αραίωση των παλαιών μετόχων τους».
Ένα βήμα προς τα εμπρός πραγματοποιεί το ΔΝΤ το οποίο στην έκθεση βιωσιμότητας DSA που θα ανακοινωθεί στις 31 Ιουλίου 2018 θα αναφέρει ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032 δηλαδή μεσοπρόθεσμα, οπότε μπορεί να βγει στις αγορές.
Όμως μακροπρόθεσμα παραμένουν οι αβεβαιότητες».
Το ΔΝΤ εγκαταλείπει την αναφορά εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος και στο δυσμενές σενάριο θα αναφέρει ότι μετά το 2033 το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του bankingnews που έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό διεξοδικά.
Ως προς τις ελληνικές τράπεζες το ΔΝΤ θα αναφέρει ότι «θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους χωρίς όμως να απαιτηθεί αραίωση των παλαιών μετόχων τους».
Αυτό μπορεί να μεταφραστεί είτε με εκδόσεις ομολογιακών ή υβριδικών ή με αυξήσεις κεφαλαίου τέτοιας κλίμακας και μορφής που θα συμμετάσχουν όλοι επενδυτές καθώς θα διαγνώσουν προοπτική.

Οι παράμετροι

Το ΔΝΤ θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032 και από το 2033 καθίσταται μη βιώσιμο θα αναφέρει ότι οι αβεβαιότητες αυξάνονται σημαντικά…και θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Πρακτικά για το ΔΝΤ στο δυσμενές σενάριο (θα υπάρχουν δύο σενάρια βασικό και δυσμενές) θα τονίζεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά μετά το 2033.  
Το ΔΝΤ θα υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά από το 2033 δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο.
Επίσης εγκαταλείπει την αναφορά του εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους.  
Το Ταμείο πρακτικά δεν αποκλίνει από τις βασικές παραδοχές του, πλην 1)ότι μεταθέτει την βιωσιμότητα για τρία ακόμη χρόνια από το 2030 στο 2033 και 2)διατηρεί το χαρακτηρισμό του για το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και μάλλον εγκαταλείπει την αναφορά «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Γενικώς οι χαρακτηρισμοί και οι αναφορές του ΔΝΤ στην νέα έκθεση βιωσιμότητας θα είναι πιο θετικοί.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα παρά τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί έχει ακόμη πολλές προκλήσεις.
Ωστόσο, οι σημαντικές παρελθούσες κρίσεις και η ημιτελής μεταρρυθμιστική ατζέντα παρεμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη
Η Ελλάδα έχει επιτύχει βελτιούμενη ανάπτυξη που για το 2018 θα κινηθεί στο 2% και 2,4% το 2019.
Η ελάφρυνση του χρέους βελτίωσε σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Η παράταση των λήξεων κατά 10 έτη και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ θα εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτή η βελτίωση των δεικτών του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο υπό τις φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Η Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι θα χρειαστεί νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης