Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ημερομηνία λήξεως έως 2032 - Από το 2033 και μετά είναι μη βιώσιμο - DSA 31 Ιουλίου

ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ημερομηνία λήξεως έως 2032 - Από το 2033 και μετά είναι μη βιώσιμο - DSA 31 Ιουλίου
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033 θα αναφέρει το ΔΝΤ στις 31 Ιουλίου 2018
Τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τις αγορές από τις οποίες θα εξαρτάται πλέον η Ελλάδα, θα επιβεβαιώνει η περίφημη έκθεση άρθρου 4 του ΔΝΤ που θα δοθεί στις 31 Ιουλίου 2018 στην δημοσιότητα.
Το περιεχόμενο της έκθεσης δεν περιλαμβάνει τίποτα διαφορετικό από αυτά που έχει πει ήδη η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η κ. Λαγκάρντ, αφού καλωσόρισε τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε το συμβούλιο, ανέδειξε τις επιφυλάξεις της σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές βιωσιμότητας και συγκεκριμένα για το διάστημα από το 2032 ώς το 2060.
Η ίδια πάντως εξέλαβε ως θετική τη δέσμευση των Ευρωπαίων να επανεξετάσουν το θέμα και κυρίως την παράμετρο που έχει να κάνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Γεγονός είναι πάντως ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060 δεσμεύει τη χώρα σε μια σφιχτή περιοριστική πολιτική και οδηγεί σε ένα πλαίσιο λιτότητας για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Παρ' όλο που η έκθεση για το άρθρο 4 είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία του ΔΝΤ, η χρονική στιγμή που ανακοινώνεται είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται μια «ανάσα» πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος βοήθειας από τον ESM και από τις 21 Αυγούστου και μετά η αξιολόγηση για την πρόοδο που σημειώνει στις μεταρρυθμίσεις («κόκκινα» δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, ιδιωτικοποιήσεις κ.α.) θα γίνεται πλέον και από τις αγορές. Το ΔΝΤ θα έχει εμπλοκή στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας με εξαμηνιαίες επισκέψεις -πέραν της ετήσιας έκθεσης του άρθρου 4-, οι οποίες μπορεί να γίνουν και τριμηνιαίες στον βαθμό που αποφασιστεί κάτι αντίστοιχο από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Εκτός από το χρέος, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Το θέμα είναι αν στην έκθεση το ΔΝΤ θα κλείνει κάθε «παράθυρο» στο πλέον κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής ή μη των ψηφισμένων περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η μέχρι τώρα πολιτική του Ταμείου σε αυτό το ζήτημα δεν μας προϊδεάζει για κάποια έκπληξη…

Τι ανέφερε το bankingnews στις 26 Ιουλίου 2018

Στις 31 Ιουλίου θα δημοσιευθεί και επίσημα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis ή εν συντομία DSA) από το ΔΝΤ.
Στην συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 27 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο των παραμέτρων που διέπουν το άρθρο 4, το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032 και από το 2033 καθίσταται μη βιώσιμο.
Πρακτικά για το ΔΝΤ στο δυσμενές σενάριο (θα υπάρχουν δύο σενάρια βασικό και δυσμενές) θα τονίζεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά από το 2033 δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα διευκόλυνσης στις 21 Ιουνίου 2018 δεν επαρκούν για να αλλάξουν το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το Ταμείο πρακτικά δεν αποκλίνει από τις βασικές παραδοχές του, πλην 1)ότι μεταθέτει την βιωσιμότητα για τρία ακόμη χρόνια από το 2030 στο 2033 και 2)διατηρεί το χαρακτηρισμό του για το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και μάλλον εγκαταλείπει την αναφορά «εξαιρετικά μη βιώσιμο»
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα παρά τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί έχει ακόμη πολλές προκλήσεις.
Ωστόσο, οι σημαντικές παρελθούσες κρίσεις και η ημιτελής μεταρρυθμιστική ατζέντα παρεμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη
Η Ελλάδα έχει επιτύχει βελτιούμενη ανάπτυξη που για το 2018 θα κινηθεί στο 2% και 2,4% το 2019.
Η ελάφρυνση του χρέους βελτίωσε σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Η παράταση των λήξεων κατά 10 έτη και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ θα εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτή η βελτίωση των δεικτών του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο υπό τις φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Η Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι θα χρειαστεί νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2030.
Για τις ελληνικές τράπεζες θα επαναλάβει ότι οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών και τα πολύ υψηλά προβληματικά δάνεια επιδρούν τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στην οικονομία.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και υποστηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

H DSA για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ στις 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η DSA δηλαδή η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018.
Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή η ΕΚΤ θα πρέπει για να ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή απαιτούνται και εγκρίσεις κοινοβουλίων το λογικό χρονοδιάγραμμα είναι η συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα πρέπει να φθάσει αρχές Σεπτεμβρίου για να επικυρώσει την DSA για το ελληνικό χρέος η οποία σημειωτέον δεν θα ανακοινωθεί.
Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το μοντέλο ΔΝΤ δηλαδή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα δηλαδή μετά το 2033.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης