Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόροι - μαρτύριο για φορολογούμενους και αυτοαπασχολούμενους - Ποσό 7,2 δισ. θα υφαρπάξει η eφορία έως τον Ιανουάριο 2019

Φόροι - μαρτύριο για φορολογούμενους και αυτοαπασχολούμενους  - Ποσό 7,2 δισ. θα υφαρπάξει η eφορία έως τον Ιανουάριο 2019
Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να βγει από τις τσέπες των υπόχρεων και να καταλήξει στα ταμεία του κράτους ανέρχεται τουλάχιστον στα 7,2 δισ. ευρώ!
Φόροι άνω των 7,2 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν  6,2 εκατ. φορολογούμενοι ώς το τέλος Ιανουαρίου του 2019.
Ο εφιάλτης των πληρωμών ανοίγει αύριο με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και κλείνει με τον φορολυπητερή του ΕΝΦΙΑ.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι υπόχρεοι δεν θα προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα.
Τα ραβασάκια από την Εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δύο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως είναι τυχόν μηνιαίες δόσεις που προέρχονται από την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.α.
Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να βγει από τις τσέπες των υπόχρεων και να καταλήξει στα ταμεία του κράτους ανέρχεται τουλάχιστον στα 7,2 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα, ο λογαριασμός με τις «φορο-λυπητερές» έχει ως εξής:

1. Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος:
Φόρο αυξημένο σε σχέση με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι θα κληθούν θα πληρώσουν φέτος στην Εφορία περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το 2017 ήρθαν στα ταμεία 3 δισ. ευρώ.
Το εκκαθαριστικό ενσωματώνει μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους: εισοδήματος, πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.
Είναι γνωστό ότι ο φόρος πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη μέχρι αύριο βράδυ, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ώς τις 30 Νοεμβρίου.
Ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος για τα εισοδήματα που αποκτήσαμε το 2017 με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης 6 εκατ. δηλώσεων φτάνει τα 1.250 ευρώ.
Ποσό ιδιαίτερα βαρύ για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να γράφουν απλήρωτους φόρους στα τεφτέρια της Εφορίας γνωρίζοντας ότι απειλούνται από κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.
Μόνο για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ενώ αύριο λήγει η προθεσμία και για την πληρωμή:

• της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων,

• του ΦΠΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

2. ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

3. Τέλη κυκλοφορίας έτους 2019:
Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που κατά πώς φαίνεται θα είναι στο ίδιο ύψος με τα περσινά. Το συνολικό ποσό των τελών ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης