Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,5% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.225,70 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Απώλειες 0,5% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.225,70 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,5% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας κοντά στα χαμηλά του για το 2018, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (26/7/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας κοντά στα χαμηλά του για το 2018, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ.
Η ενδυνάμωση του δολαρίου οφείλεται κυρίως στις πιέσεις που δέχτηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από τις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για επιτόκια και QE.
Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπεραμύνθηκε της διατήρησης των νομισματικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ υποστήριξε ότι «οι αβεβαιότητες σχετικά με το εμπορικό περιβάλλον παραμένουν σημαντικές».
Αναφερόμενος στα επιτόκια, δήλωσε ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται λήξη του QE τον Δεκέμβριο του 2018.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή σύγκλιση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και το outlook του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, στην αποδυνάμωση του χρυσού συνέβαλε και η υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών, μετά τη χθεσινή συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δεσμεύτηκαν να εργαστούν για «μηδενικούς δασμούς» στο εμπόριο και «μηδενικές επιδοτήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα εκτός των αυτοκινήτων».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η επιβολή των δασμών θα καθυστερήσει όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, με τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο για μία «σημαντική ημέρα» και μία «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανέφερε πως «θα επιλυθούν» οι δασμοί-αντίποινα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, ενώ ο ίδιος, από την πλευρά του, «θα επιλύσει τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε χάλυβα και αλουμίνιο».
O Trump ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με απώλειες 6,10 δολ. ή 0,5% στα 1.225,70 δολ. ανά ουγγιά - το τέταρτο χαμηλότερο επίπεδο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,1651 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημείωνε άνοδο 0,2% σε σχέση με το γιεν, στα 111,2.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης