Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η εκεχειρία ΗΠΑ - ΕΕ θα κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο Trump - Κίνας

tags :
Goldman Sachs: Η εκεχειρία ΗΠΑ - ΕΕ θα κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο Trump - Κίνας
Goldman Sachs: Η «εκεχειρία» ΗΠΑ - ΕΕ θα κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον - Πεκίνου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z.C.Juncker ανακοίνωσαν την Τετάρτη (25/7) ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για την γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο και οι χρηματιστηριακές αγορές αναταποκρίθηκαν θετικά.
Ωστόσο σύμφωνα με report της Goldman Sachs «η έλλειψη ειδικών στοιχείων στην σημερινή (26/7) ανακοίνωση των ΗΠΑ-ΕΕ εγείρει το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να μην έχουν τελικά αίσιο τέλος, όποως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας νωρίτερα μέσα στο 2018».
Όμως, πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος - σύμφωνα με τη  Goldman Sachs «είναι ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Ευρώπης, είναι πιθανό να ενθαρρύνει τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει τους προτεινόμενους δασμούς για να κερδίσει παραχωρήσεις από άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την παροχή συμπληρωματικών γεωργικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αντιποίνων από τους δασμούς, ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Με άλλα λόγια, η Goldman προειδοποιεί να μην πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να ερμηνευθούν ως μείωση του κινδύνου στην άλλη σημαντική εμπορική διαμάχη αυτή των ΗΠΑ με την Κίνα.
«Στην πραγματικότητα, μάλλον το αντίθετο».
Μερικές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ενώ η ανακοίνωση είναι μια σαφώς θετική εξέλιξη και ερμηνεύεται ως τέτοια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, από ορισμένες απόψεις θυμίζει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας νωρίτερα αυτό το έτος μετά την αρχική πρόταση των τιμολογίων.
Στην περίπτωση αυτή, μετά από αρχικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την αύξηση των εξαγωγών γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ S. Mnuchin δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα ήταν «σε αναμονή».
Η κατάσταση αυτή δεν κράτησε πολύ καιρό και οι προτεινόμενoι δασμοί εφαρμόστηκαν τελικά νωρίτερα τον Ιούλιο του 2018.
Ακόμη πιο σημαντικό, εδώ είναι η Goldman Sachs τονίζει το τι σημαίνει η συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Η συμφωνία φαίνεται ότι θα δώσει στην κυβέρνηση  Trump περισσότερη πολιτική ευελιξία να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, κατά την άποψή μας.
Οι αγρότες ψηφοφόροι ψήφισαν δυσανάλογα τον Πρόεδρο Trump στις εκλογές του 2016 και οι περισσότερες αγροτικές περιοχές έχουν εκπροσώπους  Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Οι δασμοί επαναπροώθησης που εφαρμόζει πρόσφατα η Κίνα επικεντρώνονται ιδιαίτερα στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων που θα επιβάλλουν δυσανάλογες οικονομικές απώλειες στις αγροτικές περιοχές και θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την υποστήριξη της εμπορικής ατζέντας του Προέδρου Trump μεταξύ αυτών των περιφερειών.
Οι πρόσθετες επιδοτήσεις είναι πιθανό να μειώσουν αυτό το αποτέλεσμα, αν και πιθανότατα δεν θα το αντιστρέψουν εντελώς.
Συνολικά, οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι από την εμπορική πολιτική επικεντρώνονται περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
H προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να πιστεύει ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα μιας συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.
Με τις επιδοτήσεις για την προστασία από κάποιες από τις εγχώριες οικονομικές επιπτώσεις από τους δασμούς ο Λευκός Οίκος είναι πιθανό να έχει πρόσθετη πολιτική ευελιξία για να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης