Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μετοχική δημοκρατία στον Ελλάκτωρ - Οι ξένοι επενδυτές στο πλευρό Καλλιτσάντση

Η μετοχική δημοκρατία στον Ελλάκτωρ - Οι ξένοι επενδυτές στο πλευρό Καλλιτσάντση
Η μετοχική Δημοκρατία στον Ελλάκτωρ - Οι ξένοι επενδυτές στο πλευρό των αδερφών Καλλιτσάντση
Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και απόλυτα επιτυχημένη αποδείχθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ καθώς ανέδειξε ότι η μετοχική Δημοκρατία λειτουργεί και μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Η συμμετοχή των 271 μετόχων με δικαιώματα ψήφου, είχαν στην κατοχή τους 138.323.924 μετοχές, με  το ποσοστό συμμετοχής να φθάνει στο 78,15%, το οποίο  να σημειωθεί ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 8 ετών.
Η καινοτομία της διαδικασίας ήταν ονομαστική επίκληση ανά μέτοχο και η άμεση καταγραφή και η θέση του μετόχου που  εμφανίζονταν  άμεσα σε μεγάλες οθόνες στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης.
Η αγωνία όλων κορυφώθηκε στο ένατο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης που είχε  θέσει η πλευρά  Καλλιτσάντση και ήταν η ανάκληση του συνόλου των μελών  του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ.
Η διαδικασία  ξεκίνησε εμφανίζοντας το Fund PEMANOARO LTD συμφερόντων Καλλιτσάντση με 49.336.167 μετοχές να ψηφίζει  υπέρ την ανάκλησης του παλαιού διοικητικού συμβουλίου.
Η επόμενη ανάρτηση εμφάνισε τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και μέχρι χθες (25/7) διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, να διαθέτει 24.432.023 μετοχές και να τοποθετείται κατά των αλλαγών του διοικητικού συμβουλίου.
Οι μέτοχοι Δημήτρης Κούτρας και Ιωάννης Σαραντόπουλος με περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές ψήφισαν και αυτοί με τη σειρά τους κατά των αλλαγών.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου σε 45 λεπτά σε κλίμα  ηρεμίας και ο κάθε μέτοχος περίμενε υπομονετικά να ακούσει το όνομα του και στη συνέχεια έλεγε τη θέση που επιθυμούσε και εμφανίζονταν στις οθόνες. 
Οι μέτοχοι είχαν ακριβή εικόνα για τη διαδικασία καθώς με την απάντηση που έδιναν, εμφανίζονταν στην οθόνη το ποσοστό των μετόχων  που ήταν υπέρ και  το ποσοστό των μετόχων που ήταν κατά της ανάκλησης του διοικητικού συμβουλίου. 
Η διαδικασία κατήργησε στην πράξη  τα ψηφοδέλτια και τις κάλπες. 
Το προβάδισμα της πρότασης των αδελφών  Καλλιτσάντση ήταν εμφανές,  αλλά όχι αρκετή για να κλειδώσει νωρίς το αποτέλεσμα.
Οι εγχώριοι θεσμικοί  επενδυτές αλλά  και οι μικρομέτοχοι ήταν μοιρασμένοι στα δύο. 
Όμως τη  νίκη έδωσαν τα Funds που και αυτά με τη σειρά τους επιθυμούσαν αλλαγή της διοίκησης.
Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των αδελφών Καλλιτσάντση όταν ήρθε η στιγμή να πάρει  θέση το χαρτοφυλάκιο BNP που είχε ως εκπρόσωπο την κα Β. Ν. Η Generali Investments SICAV – European Equity Recovery με 4.212.051 μετοχές είπε ναι στις αλλαγές του διοικητικού συμβουλίου.
Η πλευρά του Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση κατάλαβαν ότι το εγχείρημα τους για ανανέωση του ομίλου Ελλάκτωρ  θα ελάμβανε την  απαραίτητη πλειοψηφία.
Αντίθετα το City of New York Group Trust έδωσε αρνητική ψήφο.
Η διαδικασία ανέδειξε ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ πρέπει να  εισέλθει σε μία νέα πορεία έχοντας ως πρόεδρο τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση.
Η πλειοψηφία των μετόχων άναψε το «πράσινο φώς» για τις εκ βάθρων αλλαγές στον όμιλο Ελλάκτωρ με ποσοστό 52,916% ενώ οι μέτοχοι που  επέλεξαν τη στασιμότητα συγκέντρωσαν το 46,864%.
Όμως οι επιπλέον 8.366.505 μέτοχοι με δικαίωμα ψήφου έβαλαν με δημοκρατικές διαδικασίες τον όμιλο  Ελλάκτωρ σε μία νέα εποχή.
Η ατμόσφαιρα μέσα στη γενική συνέλευση είχε πολλά ανθρώπινα στοιχεία  καθώς έγινε στα γραφεία της εταιρείας με αποτέλεσμα  αρκετοί εργαζόμενοι που ήταν πολύ κοντά στη διοίκηση του Λεωνίδα Μπόμπολα, ένοιωσαν μια ανησυχία για την επόμενη ημέρα αλλά όσοι εργαζόμενοι  πλησίασαν τον  κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι θα σας χρειασθώ αύριο και μεθαύριο. 
Αξίζει να σημειωθεί  ότι πριν έρθει η στιγμή της  ψηφοφορίας του κρίσιμου θέματος, η πλευρά  του Λεωνίδα  Μπόμπολα έκανε λόγο για αιφνιδιασμό αναφορικά με την πρωτοβουλία των αδελφών Καλλιτσάντση .
Ο  κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης απάντησε  ότι υπήρχε συμφωνία πριν ένα χρόνο, που περιελάμβανε ότι όποιος μέτοχος βρει τα χρήματα να εξαγοράσει τον άλλο για να αποφευχθεί η σημερινή διαδικασία, αλλά  δεν ανταποκριθήκατε.
Πρόσθεσε εμείς βάλαμε 50 εκατ.  ευρώ στην εταιρεία αγοράζοντας μετοχές διότι πιστεύουμε ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον ενώ εσείς δεν βάλατε μία δεκάρα.
Νωρίτερα ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είπε ότι εμείς δεν κληρονομήσαμε εταιρεία και θύμισε πώς ξεκίνησαν ως εργαζόμενοι στην ΕΛΤΕΧ και στη συνέχεια έγιναν μέτοχοι διότι λειτούργησε αξιοκρατία. 
Αυτό  θέλουμε και για τον Ελλάκτωρ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr             
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης