Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, UniCredit: «Σημάδια φόβου» για εμπορικό πόλεμο στη γερμανική οικονομία

ING, UniCredit: «Σημάδια φόβου» για εμπορικό πόλεμο στη γερμανική οικονομία
Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο
Την καταστροφή του οικονομικού momentum στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, μπορούν να επιφέρουν οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι αναλυτές, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης προμηθειών PMI σημείωσε τον Ιούλιο υψηλό 5 μηνών φτάνοντας στο 55,2 από 54,8 τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την IHS Markit, η αύξηση βασίστηκε στην ισχυρότερη αύξηση της μεταποίησης, ενώ οι υπηρεσίες σημείωσαν χαμηλό 2 μηνών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι που περιλαμβάνουν και την απειλή των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, αρχίζει να προκαλεί ανησυχία στα εταιρικά στελέχη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
O Carsten Brzeski επικεφαλής οικονομολόγος της ING δήλωσε ότι ο εν λόγω δείκτης «υποδεικνύει ακόμα σταθερή ανάπτυξη αλλά οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προσδοκίες».
«Έπειτα από έξι υποχωρήσεις τους τελευταίους μήνες, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε ακόμα μία μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο.
Η απόκλιση μεταξύ της βελτίωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και της αποδυνάμωσης των προσδοκιών υποδηλώνει ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα οι φόβοι του εμπορίου είναι μόνο φόβοι και δεν ζημιώνουν ακόμα την ανάπτυξη» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της ING.
Αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία του Ifo, ο Andreas Rees της UniCredit επισημαίνει ότι οι εταιρείες είναι σε φάση αναμονής.
«Περιμένουν να δουν εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θα επιβάλλει δασμούς στα αυτοκίνητα και θα επεκτείνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Και φυσικά οι εξαγωγείς ελπίζουν για το καλύτερο» αναφέρει.
Από την πλευρά του, ο Brzeski της ING δήλωσε ότι μια οικονομία όπως της Γερμανίας που βασίζεται στις εξαγωγές (οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προορισμός εξαγωγών) οι προοπτικές για πιο περίπλοκο εμπόριο προκαλούν ανησυχία.
Ωστόσο, η Γερμανία δεν θα έπρεπε να ανησυχεί.
«Επί του παρόντος η γερμανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια φόνους αλλά δεν τον νοιώθει.
Στην πραγματικότητα, ο παράγοντας φόβος είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον πραγματικό σκληρό αντίκτυπο» σχολιάζει ο Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης