Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αφοί Καλλιτσάντση: Η στήριξη των μετόχων του Ελλάκτωρα θα είναι εκκωφαντική

Αφοί Καλλιτσάντση: Η στήριξη των μετόχων του Ελλάκτωρα θα είναι εκκωφαντική
Μήνυμα των αδελφών Καλλιτσάντση στην πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα, εν όψει της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης 25/7
Μήνυμα στην πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα έστειλαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018.
«Αν νοιάζονται για την Ελλάκτωρ ας φροντίσουν η Γ.Σ. να ολοκληρωθεί την Τετάρτη», τόνισε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
«Πιστεύω ειλικρινά ότι οι μέτοχοι θα μας στηρίξουν με τη ψήφο τους.
Αυτό τουλάχιστον έχουμε εισπράξει από τις επαφές που είχαμε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα.
Ελπίζω οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας να σταθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουν ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τη διαδικασία, αποφεύγοντας τακτικισμούς και έκτροπα, ακόμα κι αν διακρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν θα τους ευνοεί.
Αν νοιάζονται για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ας φροντίσουν η Γενική Συνέλευση να ολοκληρωθεί διαφανώς και ομαλά την Τετάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης από την πλευρά του καταλόγισε ευθύνες στους συνεταίρους του, τονίζοντας ότι η πλευρά Μπόμπλα - Κούτρα τους υποτίμησε, όπως υποτιμά και την Ελλάκτωρ.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», εκτίμησε ότι την Τετάρτη οι μέτοχοι θα μιλήσουν με τη ψήφο τους κι η απάντησή τους θα είναι εκκωφαντική και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αθ. Καλλιτσάντση

1.    Οι συνέταιροί σας, σας χρεώνουν ότι τους αιφνιδιάσατε κι ότι εσείς είχατε χρόνο να εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση για την αγορά μετοχών της εταιρείας, σε αντίθεση με εκείνους που μόλις πρόσφατα προχώρησαν σε κάποιες μικρές αγορές.
Είναι όντως το στοιχείο του αιφνιδιασμού που σας έδωσε πλεονέκτημα;

Οι 4 βασικοί μέτοχοι είχαμε καταλήξει ότι δεν μπορούμε να συμβιώνουμε άλλο από το φθινόπωρο του 2017 και είχαμε κάνει συμφωνία κυρίων που προέβλεπε τίμημα 2ευρώ/μετοχή και ότι όποιος βρει πρώτος τα χρήματα θα εξαγοράσει τον άλλον.
Εμείς φέραμε δύο φορές λεφτά στο τραπέζι, ενώ οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας ούτε χρήματα βρήκαν ούτε τη συμφωνία τήρησαν να μας πουλήσουν το μερίδιό τους.
Ήδη από τότε τους είχαμε πει ότι με τη στάση τους δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, παρά να απευθυνθούμε στη Γενική Συνέλευση για αλλαγή της Διοίκησης.
Επιπλέον, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που πιστεύει ότι η οικογένεια Καλλιτσάντση έχει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από τον κ. Μπόμπολα.
Άρα, αν ήθελαν πραγματικά, και το χρόνο είχαν και τα μέσα για να αποφύγει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσα ακολούθησαν.

2.    Ο κ. Μπόμπολας σε συνέντευξή του απέδωσε τη μεγάλη αγορά μετοχών που έχετε πραγματοποιήσει στο ότι δεν κατορθώνετε να πείσετε τους μετόχους οπότε ουσιαστικά εξαγοράζετε τη ψήφο τους. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

Όταν ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR στις 13 Ιουνίου ελέγχαμε 11,8% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας αθροιστικά 20,5%.
Αυτή η ανισορροπία έπρεπε προφανώς να αντιμετωπιστεί για αυτό και αγοράσαμε την Amber και την Horizon που αθροιστικά κατείχαν το 9,4% του Ομίλου.
Από εκεί και πέρα, η δική μας άποψη είναι πως δεν μπορείς να ζητάς από τους μετόχους να σε εμπιστευτούν, να πιστέψουν στην ομάδα σου, στην πρότασή σου και στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι εσύ ο ίδιος να μην επενδύεις στην εταιρεία.
Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. Ευρώ για να αποδείξουμε την πίστη μας στην εταιρεία.
Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε πέρα από ευχολόγια; Τα λόγια είναι φθηνά.
Οι πράξεις είναι που τελικά μετράνε.

3.    Έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το Διοικητικό Συμβούλιο που προτείνατε κυρίως για το γεγονός ότι τα νέα μέλη δεν έχουν εμπειρία σε κλάδους σχετικούς με τις δραστηριότητες του Ομίλου. Είναι όντως ιδανικό ένα τέτοιο σχήμα;

Το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 13 Ιουνίου αποτελούνταν από ανθρώπους που γνώριζαν τις δραστηριότητες του Ομίλου και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως αυτό δεν είναι εχέγγυο επιτυχίας.
Αντιθέτως, ο Όμιλος χρειάζεται ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πρόσωπα με διαφοροποιημένη εμπειρία, γνώσεις σε θέματα νομικά, οικονομικά, εταιρικής διακυβέρνησης κι αναδιαρθρώσεων κι αυτό το Συμβούλιο εμείς προτείνουμε. Άλλωστε όπως ξέρετε από τις 13 Ιουνίου που ανακοινώσαμε το Δ.Σ. μας, οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας έχουν αλλάξει την προτεινόμενη από εκείνους σύνθεση, φέρνοντάς την όλο και πιο κοντά στα πρότυπα που εμείς θέσαμε.Τόσο σίγουροι ήταν τελικά για την επάρκεια του Δ.Σ. που είχε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που το άλλαξαν δύο φορές σε 5 εβδομάδες.

4.    Διαπιστώνεται σημαντική διαφοροποίηση στη στρατηγική στόχευση των δύο πλευρών ως προς την κατασκευή. Εσείς γιατί αποδίδεται λιγότερο βάρος σε αυτή τη δραστηριότητα, τη στιγμή μάλιστα που από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ;
Η κατασκευή ήταν και θα παραμείνει ατμομηχανή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με την κατασκευαστική δραστηριότητα όμως στην Ελλάδα να συρρικνώνεται και την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ να είναι ζημιογόνα λόγω των συστημικών αδυναμιών που έχει η εταιρεία στο εξωτερικό, είτε είναι αυτό στη Μέση Ανατολή, είτε στα Βαλκάνια, πρέπει να βρεθεί αντίβαρο προκειμένου να διατηρήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων ανέπαφο.
Εμείς κρίνουμε ρεαλιστικό ένα τζίρο της τάξης του ενός δις ευρώ από την κατασκευή με περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας 3,5%-5%.
Παράλληλα, προτείνουμε την αναδιοργάνωση της ΑΚΤΩΡ ώστε να καταστεί κερδοφόρος στο εξωτερικό και στο ενδιάμεσο την αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζουν οι παραχωρήσεις, τα αιολικά και η διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να καλυφθεί η δεδομένη υποχώρηση του τζίρου στην κατασκευή.

5.    Οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας εμμένουν ότι η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος πρέπει να πωληθεί τώρα γιατί λόγω των διαγωνιστικών διαδικασιών που ισχύουν εφεξής και την απώλεια των εγγυημένων τιμών, τα αιολικά πάρκα δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τις σημερινές ελκυστικές αποτιμήσεις. Εσείς γιατί επιμένετε στη μη πώληση της θυγατρικής ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος;

Είμαστε και θα παραμείνουμε εναντίον ξεπουλήματος δραστηριοτήτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να κλείσουν μαύρες τρύπες άλλων θυγατρικών, χωρίς να αντιμετωπίζεται η αιτία που τις προκαλεί. Ειδικά η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, είναι μία εταιρεία που μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στον Όμιλο και δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο ξεπούλημά της όταν γνωρίζουμε ότι σε 3 χρόνια θα αποτιμάται σημαντικά υψηλότερα.
Όσο για τα περί διαγωνισμών, αυτή είναι μία θεμελιώδης διαφορά αντίληψης που μας χωρίζει από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες ως απειλή.
Αντιθέτως πιστεύουμε πως μία εταιρεία με ισχυρά θεμελιώδη, όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, μπορεί να διακριθεί εντός ενός διαφανούς ανταγωνιστικού ρυθμιστικού πλαισίου.

6.    Οι τράπεζες έχουν διακηρύξει την ουδετερότητά τους, σας έχουν καλέσει να τα βρείτε και σας έχουν ξεκάθαρα υπενθυμίσει τον δανεισμό των 1,4 δις ευρώ που έχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πώς κρίνετε τη στάση τους;

Οι τράπεζες όπως όλοι οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα κρίνουν μόνες τους τι θέλουν να πράξουν. Εμείς πιστεύουμε πως έχουν 1,4 δισεκατομμύρια λόγους να στηρίξουν την πρότασή μας.
Αν θέλουν να μείνουν ουδέτερες, είναι δικαίωμά τους και το σεβόμαστε, απλά ας είναι πραγματικά ουδέτερες.

7.    Αναμφίβολα αυτός ο εμφύλιος μεταξύ των βασικών μετόχων έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια και στους εργαζομένους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς εκείνους;

Η μοναδική σκέψη που στοίχειωνε κι εμένα και τον Δημήτρη Καλλιτσάντση πριν την ανακοίνωση της 13ης Ιουνίου ήταν η επίδραση αυτής της κίνησης στο ηθικό των ανθρώπων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Εμείς άλλωστε δεν κληρονομήσαμε καμία εταιρεία.
Ξεκινήσαμε ως εργαζόμενοι της Ελληνικής Τεχνοδομικής και δουλέψαμε για να αναδειχθούμε σε ιδιοκτήτες της, οπότε αντιλαμβανόμαστε πώς αισθάνονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι του Ομίλου όλο αυτό το διάστημα.
Πήραμε όμως την απόφαση αυτή ακριβώς για να προστατέψουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τους εργαζομένους της από ένα δυσοίωνο μέλλον.
Το μόνο που μπορούμε να τους υποσχεθούμε είναι πως εφόσον αναλάβουμε τη Διοίκηση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα βγει από το αδιέξοδο και θα δουλέψουμε σκληρά για να επανέλθει στη θέση που αξίζει στον Όμιλο και στους ανθρώπους του, που αποτελούν το πολυτιμότερο στοιχείο του. 

8.    Πώς θα διαχειριστείτε την επόμενη ημέρα αν κερδίσετε με ένα τόσο ισχυρό ποσοστό μετόχων εναντίον σας;
Θα μπορέσει να λειτουργήσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ;

Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για εμάς και την ομάδα μας.
Ότι θα κάνουμε τα πάντα για να δούμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να επιστρέφει αξία στους μετόχους της, πράγμα που φυσικά θα ευνοήσει και όσους τώρα αντιδρούν.
Αν εκείνοι αποφασίσουν να εμποδίσουν τον Όμιλο να πάει μπροστά, δικής τους θα είναι η επιλογή, δικής τους κι η ευθύνη.

9.    Πόσο αισιόδοξος είστε για την έκβαση της Γενικής Συνέλευσης;

Πιστεύω ειλικρινά ότι οι μέτοχοι θα μας στηρίξουν με τη ψήφο τους.
Αυτό τουλάχιστον έχουμε εισπράξει από τις επαφές που είχαμε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα.
Ελπίζω οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας να σταθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουν ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τη διαδικασία, αποφεύγοντας τακτικισμούς και έκτροπα, ακόμα κι αν διακρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν θα τους ευνοεί.
Αν νοιάζονται για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ας φροντίσουν η Γενική Συνέλευση να ολοκληρωθεί διαφανώς και ομαλά την Τετάρτη.

Η συνέντευξη του Δ. Καλλιτσάντση στο «Κεφάλαιο»



1.    Η πρωτοβουλία που πήρατε είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ακόμα και σε διεθνές επίπεδο τέτοιες ενέργειες γίνονται συνήθως από funds που κατέχουν ένα μικρό ποσοστό, όχι από βασικούς μετόχους και μέλη της Διοίκησης.
Τι σας εξώθησε σε μία τόσο ριζοσπαστική κίνηση;
Είναι πρωτοφανής η κίνηση, όπως πρωτοφανής είναι και η κατάσταση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα τελευταία χρόνια.
Ο Όμιλος είχε εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο Διοικητικό σχήμα που κάθε μέρα τον απαξίωνε όλο και περισσότερο.
Είχαμε πλέον να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανάληψη μίας πρωτοβουλίας με προσωπικό για εμάς κόστος ή στην απραξία με καταστροφικό για τον Όμιλο τίμημα.
Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ρισκάρουμε τη φήμη μας και την περιουσία μας για να διασώσουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Εμείς δεν οχυρωθήκαμε πίσω από τον Όμιλο για κάλυψη. Βγήκαμε δημόσια και σταθήκαμε μόνοι μας μπροστά από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να την προστατέψουμε. Αυτό ίσως είναι το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και το σπάνιο για τα διεθνή.

2.    Ανησυχείτε μήπως η πρωτοβουλία που πήρατε εκληφθεί αρνητικά από τους μετόχους ως κίνηση που ζημιώνει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού ουσιαστικά οδήγησε σε ένα εμφύλιο στους κόλπους της διοίκησης;

Προβληματιστήκαμε πολύ με τον αδερφό μου πριν πάρουμε αυτή την απόφαση.
Στο τέλος είπαμε πως εμείς καθαροί μπήκαμε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως Ελληνική Τεχνοδομική και καθαροί θα φύγουμε αν χρειαστεί.
Για εμάς είναι πρωτεύον οι μέτοχοι του Ομίλου να ξέρουν όλη την αλήθεια και να πάρουν μία καλά πληροφορημένη απόφαση για τα συμφέροντά τους, ακόμα κι εναντίον μας. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχθούμε να έρθει μία μέρα που οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πίστευαν ότι ωραιοποιήσαμε με τη σιωπή μας καταστάσεις και τους παραπλανήσαμε, ενώ βλέπαμε τον κίνδυνο.
Για αυτό βγήκαμε δημόσια, για αυτό θέσαμε το θέμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.
Τα μηνύματα που μέχρι στιγμής έχουμε λάβει από τους μετόχους, μας δικαιώνουν.
Πιστεύουμε πως το ίδιο θα γίνει και με τη ψήφο τους την Τετάρτη.

3.    Οι συνέταιροί σας, σας χρεώνουν ότι τους αιφνιδιάσατε κι ότι επιχειρείτε ένα είδος άλωσης του Ομίλου εκ των έσω. Τι απαντάτε;

Οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας βρίσκονται σε άρνηση.
Αρνούνται να δουν την κρισιμότητα της κατάστασης όταν λένε ότι όλα πάνε καλά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως αρνούνταν να πιστέψουν πως ήμαστε αποφασισμένοι αν δεν βρεθεί μία συναινετική λύση να καταλήξουμε σε μία εχθρική Γενική Συνέλευση για αλλαγή της Διοίκησης, αν και τους το είχαμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό.
Πριν εννέα μήνες συμφωνήσαμε είτε να εξαγοράσουμε τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα, είτε να εξαγοραστούμε από εκείνους, σε κοινά αποδεκτό τίμημα και για τις δύο πλευρές. Εκείνοι απέρριψαν δις την προσφορά μας και δεν προσκόμισαν ποτέ αντίστοιχη αξιόπιστη προσφορά.
Υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις μας, όπως υποτίμησαν και την αποφασιστικότητά μας, όπως υποτιμούν και την επείγουσα αλλαγή που χρειάζεται ο Όμιλος. Εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε εξαιτίας τους και την υποτίμηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

4.    Έχει ειπωθεί ότι η κρίση στις σχέσεις μας με τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, λόγω των ζημιών στη Μέση Ανατολή που εσείς επιβλέπατε. Επιπλέον ότι σας ζητήθηκε να παραμείνετε  έστω από άλλο πόστο αλλά δεν δείξατε διάθεσή συνεργασίας. Ποια είναι η δική σας θέση;

Εντυπωσιάζομαι που ακόμα και σήμερα μετά από όσα έχουν γίνει και όσα έχουν ειπωθεί εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται γιατί φτάσαμε ως εδώ.
Αν ο λόγος ήταν η Μέση Ανατολή, θα είχαμε ανακοινώσει την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR, πριν δυο χρόνια, αντί να προσπαθούμε να τους πείσουμε να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που συστηματικά αποφεύγουν. 
Η ΑΚΤΩΡ μπορεί να έχει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολύ απαιτητικά έργα, καθώς και άξια και ικανά στελέχη, αλλά δεν διαθέτει την οργανωτική πειθαρχία ούτε τις δικλείδες ασφαλείας για κερδοφόρα ανάπτυξη έργων εκτός συνόρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι τόσο τα έργα στη Μέση Ανατολή όσο και τα έργα πολύ μικρότερου προϋπολογισμού από αυτά της Μέσης Ανατολής, όπως αυτά στα Βαλκάνια υπό την εποπτεία του κ. Κούτρα, έχουν εγγράψει σημαντικές ζημιές και μάλιστα ευθέως ανάλογες του προϋπολογισμού τους.
Ήταν ο διακαής πόθος του κ. Κούτρα να αναδειχθεί ο απόλυτος άρχων της κατασκευής που οδήγησε στην παραίτησή μου. Κι όταν τελικά η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, ο ίδιος ο κ. Κούτρας συνειδητοποίησε σε μόλις έξι μήνες ενασχόλησης, ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί τόσο μεγάλα έργα εκτός συνόρων και αναζήτησε καταφύγιο στη βοήθεια του αδερφού μου.
Σε διάστημα 10 μηνών, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, παρότι δεν έχει ούτε διεκδίκησε ποτέ κανένα διοικητικό ή εκτελεστικό ρόλο στην ΑΚΤΩΡ, ταξίδεψε κατόπιν αιτήματος του κ. Κούτρα σχεδόν 10 φορές στη Μέση Ανατολή, αποκατέστησε τη σχέση με τους πελάτες και τους συνεργάτες που είχε διαταραχθεί από το εξάμηνο κενό διοίκησης από τον κ. Κούτρα, ομαλοποίησε τη ροή των πληρωμών και πρότεινε μία σειρά από αυτονόητες αλλαγές, όπως π.χ. η συνεχής παρουσία του υπεύθυνου για τα έργα στη Μέση Ανατολή στην περιοχή, οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν από τον κ. Κούτρα.
Ας μη ξεχνάει λοιπόν ο κ. Κούτρας ότι εδώ και 20 μήνες έχει υπό την ευθύνη του τα έργα της Μέσης Ανατολής, την οποία έχει επισκεφθεί μόλις μία φορά και χωρίς να έχει τίποτα να επιδείξει.

5.    Οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο αυτού του εμφυλίου τους έχετε στοχοποιήσει προσωπικά. Είναι τελικά όλο αυτό ένας πόλεμος οικογενειών;
Είναι ατυχές και παντελώς ανακριβές να αντιμετωπίζεται η διαφωνία μας με τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα ως ένα ζήτημα προσωπικό και ως ένας πόλεμος οικογενειών.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν είναι μία οικογενειακή επιχείρηση. Είναι μία εισηγμένη εταιρεία, με το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει σε μετόχους άλλους από τους τέσσερις βασικούς, με τζίρο 2 δις ευρώ και με σχεδόν 6.000 προσωπικό. Άρα ούτε ο λόγος για το ρήγμα μεταξύ μας μπορεί να είναι προσωπικός.
Για χρόνια προσπαθήσαμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που ο Όμιλος χρειαζόταν για να μπορέσει να επιστρέψει αξία στους μετόχους του.
Συναντούσαμε συναίνεση μόνο στα λόγια, όταν ερχόταν η στιγμή της υλοποίησης όμως, υπήρχε σθεναρή αντίσταση στην αλλαγή.
Αυτή ήταν η αφετηρία και αυτός είναι ο τελικός προορισμός της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR, η αλλαγή.

6.    Η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα επιμένει πως η πώληση της ΕΛ. ΤΕΧ. Άνεμος θα κλείσει οριστικά τις τρύπες που άνοιξε η δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή και θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις με προοπτικές όπως οι παραχωρήσεις. Γιατί διαφωνείτε με αυτό;

Εμείς διαφωνούμε με το ξεπούλημα, οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει προοπτικές και προσφέρει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όχι μόνο της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη θυσία σημαντικών assets του Ομίλου για να καλύψουμε ανάγκες που η συστημική αδυναμία της ΑΚΤΩΡ θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Δύο χρόνια επιμένουν να πουλήσουν την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της κατασκευής, αλλά δύο χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αιτίες που προκαλούν την έλλειψη ρευστότητας στην κατασκευή.
Στο τέλος θα πουλήσουν την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος σε τίμημα που δεν θα αντικατοπτρίζει τις υπεραξίες που η εταιρεία έχει και την επόμενη ημέρα θα συζητούν τι άλλο πρέπει να πουληθεί για να καλυφθεί η όποια άλλη μαύρη τρύπα έχει προκαλέσει το οργανωτικό πρόβλημα που έχει η ΑΚΤΩΡ στο εξωτερικό.
Αυτό δεν είναι στρατηγική για τη δημιουργία αξίας, είναι φαύλος κύκλος.

7.    Ο κ. Γιόκαρης σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε πως λόγω φορολογίας είτε η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος πουληθεί προς 2 ευρώ ανά μετοχή είτε προς 2,32 ευρώ ανά μετοχή, το τελικό αποτέλεσμα μετά τους φόρους θα είναι το ίδιο για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι άρα δεν έχει νόημα να περιμένετε τρία χρόνια για καλύτερο τίμημα. Εσείς διαφωνείτε;

Ο κ. Γιόκαρης, όπως κι ο κ. Μπόμπολας, πίστευαν επίσης πριν δυο χρόνια ότι τα 95 εκατ. Ευρώ που μας προσέφερε ένας επενδυτής για την αγορά της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι ένα εξαιρετικό συμφέρον τίμημα και πως η εταιρεία είχε φθάσει σε ένα στάδιο ωρίμανσης και δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλότερες προσφορές στο μέλλον.
Σήμερα βέβαια οι προσφορές ξεπερνούν τα 200 εκατ. Ευρώ και πάλι ο κ. Γιόκαρης θέτει χαμηλά τον πήχη για την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, συντασσόμενος τυφλά με τον κ. Μπόμπολα.
Αν εμείς είχαμε συναινέσει δύο χρόνια πριν στο ξεπούλημα της εταιρείας – γιατί όπως αποδείχτηκε για ξεπούλημα θα επρόκειτο – δεν θα είχαμε υποπέσει σε απιστία έναντι των συμφερόντων του Ομίλου και των μετόχων του;
Αλλά αυτό συμβαίνει όταν ένα Δ.Σ. λειτουργεί με βάση φιλίες, συγγένειες και λογικές ρεβανσισμού.

Η άλλη πλευρά δηλώνει πεπεισμένη ότι έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μετόχων και προετοιμάζει ήδη την επόμενη ημέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Εσείς τι μηνύματα έχετε πάρει από τους μετόχους του Ομίλου;

Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει ή ό,τι τον παρηγορεί. Τα λόγια είναι φθηνά άλλωστε. Εμείς μιλήσαμε στους μετόχους με πράξεις. Πήραμε πρωτοβουλία, προτείναμε συγκεκριμένο Δ.Σ. το οποίο δεν αλλάζαμε κάθε δύο εβδομάδες υπό την πίεση των εξελίξεων, δημοσιεύσαμε την πρότασή μας για την επόμενη ημέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και επιμείναμε σε αυτήν ακόμα κι όταν είδαμε την άλλη πλευρά να την αντιγράφει κατά τρόπο γραφικό, πήγαμε στα roadshow οι ίδιοι κι όχι δι’ αντιπροσώπων και τελικά επενδύσαμε πάνω από 45 εκατ. Ευρώ αγοράζοντας μετοχές για να αποδείξουμε έμπρακτα πόσο πολύ πιστεύουμε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην ομάδα μας, στην πρότασή μας. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε περισσότερα.
Την Τετάρτη οι μέτοχοι θα μιλήσουν με τη ψήφο τους κι η απάντησή τους θα είναι εκκωφαντική και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης