Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

WSJ: Η δράση της Τουρκίας προωθεί μία νέα φιλία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ

tags :
WSJ: Η δράση της Τουρκίας προωθεί μία νέα φιλία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ
Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην άκρη τον ανταγωνισμό του με το Ισραήλ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση Netanyahu καθώς η Άγκυρα διεκδικεί ισχύ στην περιοχή
Η ανθισμένη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς οι γεωπολιτικές πραγματικότητες ξεπερνούν τις ιδεολογίες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal για τις σχέσεις της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.
Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην άκρη τον ανταγωνισμό του με το Ισραήλ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση Netanyahu καθώς η Άγκυρα διεκδικεί ισχύ στην περιοχή, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
 Όπως αναφέρει η WSJ, οι αριστεροί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη συνεχίζουν να δαιμονοποιούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τη συντηρητική κυβέρνησή του.
Πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ, τις κυρώσεις και την εκστρατεία κατά των επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ.
Όχι όμως ο κ. Τσίπρας ο οποίος, αντιθέτως, εντατικοποίησε τη συνεργασία με το Ισραήλ.
Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου διεξάγουν συχνά τριμερείς συναντήσεις – η τέταρτη πραγματοποιήθηκε το Μάιο- και η αεροπορία του Ισραήλ χρησιμοποιεί τον ελληνικό εναέριο χώρο για εκπαίδευση.
Οι τρεις χώρες, μαζί με την Αίγυπτο, αναπτύσσουν από κοινού τα αποθέματα του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.
Ο λόγος πίσω από όλα αυτά είναι η Τουρκία.
Η μακρόχρονη φιλία του Ισραήλ με την Τουρκία υπέστη ρωγμές το 2010  και η εντεινόμενη σκληροπυρηνική εξωτερική πολιτική του Τούρκου  προέδρου Erdogan που επιδιώκει την προώθηση της ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή απείλησε τόσο το Ισραήλ όσο και την Ελλάδα ενώνοντάς τις δύο χώρες όπως ποτέ στο παρελθόν.
Η Ελλάδα, με τη σειρά της, ανησυχεί για τις τουρκικές παραβιάσεις στο  Αιγαίο.
«Πρέπει να εργαστούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να διαφυλάξουμε τους ισχυρούς γεωστρατηγικούς δεσμούς με τους γείτονές μας, έχοντας υπόψη ότι ανατολικά δεν γειτονεύουμε με την Ελβετία ή το Λιχτενστάιν, αλλά με έναν πολύ νευρικό και, σε μερικές περιπτώσεις, πολύ επιθετικό γείτονα», δήλωσε στη WSJ ο Γιάννης Μπουρνούς, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.
Ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος το έθεσε πιο καθαρά:
«Πρόκειται για δύο χώρες που θέλουν να είναι οι αστυνομικοί της περιοχής (Τουρκία, Ισραήλ).
Πρέπει να είμαστε φίλοι τουλάχιστον με έναν εξ αυτών» σημειώνει το δημοσίευμα.
Τις δεκαετίες του '80 και του '90, η Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ των σκληρότερων Ευρωπαίων επικριτών του Ισραήλ και των πιο ένθερμων υποστηρικτών της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Η αλλαγή ήρθε το 2010, όταν τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Netanyahu βρέθηκαν ταυτόχρονα στη Μόσχα.
Σε ένα ιδιωτικό δείπνο στο εστιατόριο Pushkin της ρωσικής πρωτεύουσας, οι δύο άντρες συνειδητοποίησαν πόσα θα μπορούσαν να επιτύχουν με τη συνεργασία τους, δήλωσε ο Arye Mekel, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα παρείχε μεγάλο πλεονέκτημα στο Ισραήλ, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στα ελληνικά λιμάνια ενός διεθνούς στόλου με βάρκες που αποσκοπούσε στην παραβίαση του αποκλεισμού του Ισραήλ από τη Γάζα.
Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό απώθησε ένα παρόμοιο φιλο-παλαιστινιακό στόλο που οργανώθηκε από την Τουρκία το 2010 σε  ένα περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.
Αυτό ήταν το σημείο καμπής που διέρρηξε τις ισραηλινο –τουρκικές σχέσεις.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συνεργασία τους με το Ισραήλ δεν είναι προς βάρος των Παλαιστινίων.
Η Αθήνα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με την πρωτεύουσα της ανατολικής Ιερουσαλήμ και με συνέπεια να ψηφίζει για την παλαιστινιακή υπόθεση στα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνουν.
«Δεν εγκαταλείπουμε τους Παλαιστινίους», δηλώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Αλλά «πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε, που είναι «να εξισορροπηθεί η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή».
Αυτή η ιεράρχηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή αριστερά, αναγνωρίζει ο κ. Μπουρνούς.
«Φυσικά δεχόμαστε κριτική», είπε.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα «αδελφά» κόμματα δεν αντιμετωπίζει τις πολυπλοκότητες που διέπουν ένα έθνος της ΕΕ, πρόσθεσε.
«Η Ισπανία ή η Ιταλία ή η Γαλλία δεν βρίσκονται στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και οι προτεραιότητες αλλάζουν δραστικά όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση στον πλανήτη, έχοντας να αντιμετωπίσεις πολλές ανισορροπίες και πολλές αναταραχές στην περιοχή», σημείωσε και τόνισε: «Είναι μια διαφορετική πραγματικότητα».



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης