Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ανακοινωθέν των G20: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να εξελιχθεί σε νομισματικό - ΔΝΤ: Οι δασμοί θα μειώσουν την ανάπτυξη διεθνώς 0,5%

Το ανακοινωθέν των G20: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να εξελιχθεί σε νομισματικό - ΔΝΤ: Οι δασμοί θα μειώσουν την ανάπτυξη διεθνώς 0,5%
Οι G20 ζητούν εκτενέστερο διάλογο για όλα τα θέματα και κυρίως γύρω από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις
(upd 8) Δεν συνεισέφερε πολλά στον κατευνασμό των παγκόσμιων εμπρικών εντάσεων η σύνοδος των G20 στην Αργεντινή το Σαββατοκύριακο (21-22/7/2018) ενώ το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης περισσότερο μοιάζει με ευχολόγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το σχέδιο της απόφασης της συνόδου απαλείφθηκε το τμήμα εκείνο που αναφερόταν στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ενώ πληθαίνουν οι φωνές περί επικείμενου νομισματικού πολέμου.
  Ιδιαίτερη αξία έχει και η επισήμανση του ΔΝΤ για τον αντίκτυπο των δασμών στην παγκόσμια ανάπτυξη, που τοποθετείται στο 0,5% του ΑΕΠ.
Στο ανακοινωθέν της συνόδου,τονίζεται, πως οι κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Επίσης ζητείται εκτενέστερος διάλογος για όλα τα θέματα και κυρίως γύρω από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.
Επιπλέον σημειώνεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν σε εξωτερικούς κινδύνους  αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αστάθεια της αγοράς και τις ανατροπές στις ροές κεφαλαίων.

Το τελικό ανακοινωθέν των G20

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξελίσσεται ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας.
Εντούτοις, η ανάπτυξη παρουσιάζει σημάδια μικρότερου συγχρονισμού ενώ οι κίνδυνοι μείωσής της βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχουν αυξηθεί», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου.
«Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η ενίσχυση των χρηματοοικονομικών αδυναμιών, η αυξημένη εμπορική και γεωπολιτική ένταση, οι παγκόσμιες ανισορροπίες, η ανισότητα και η διαρθρωτικά ασθενή ανάπτυξη, ιδίως σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες», σημειώνεται στο ανακοινωθέν των G20.
Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης των οικονομιών και επαναβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου των G20  τον Μάρτιο του 2018 να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι υπουργοί επιβεβαιώνουν εκ νέου τα συμπεράσματα των ηγετών των G20 στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιούλιο στο Αμβούργο, όταν τόνισαν ότι το εμπόριο είναι κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης και τονίζουν τη σημασία των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών.
«Εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και των ενεργειών για τον μετριασμό των κινδύνων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης», επισημαίνεται  στο ανακοινωθέν.
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», καταλήγουν.

Moscovici: Στα ύψη οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο - Απειλούνται με νέα κλιμάκωση

Οι διαφορές ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, όσον αφορά τις εντάσεις στο εμπόριο παραμένουν, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Αργεντινή, παρατήρησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Αν και σημείωσε ότι, η συνάντηση δεν διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα,  επισήμανε πως οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο βρίσκονται στα ύψη και απειλούνται με περαιτέρω κλιμάκωση, θέτοντας υπό πίεση το πολυμερές σύστημα.
Εντούτοις, όπως είπε, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι προς το παρόν περιορισμένος.
«Η συνάντηση δεν διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα και όλοι μας ήμασταν πρόθυμοι να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή κάτι άλλου» τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.
«Όμως, οι θέσεις εξακολουθούν να μην είναι όμοιες».

Η ΕΕ απαντά στον Trump: Είμαστε σύμμαχοι και όχι εχθροί των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον στους τομείς του εμπορίου και της νομισματικής πολιτικής, υπενθύμισε σήμερα το στάτους του «συμμάχου» και όχι «του εχθρού» των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θέλουν να έχουν το στάτους του συμμάχου, όχι του εχθρού», επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Donald Trump nο οποίος αποκάλεσε την Παρασκευή (20/7) τους Ευρωπαίους «εχθρούς» επικρίνοντας τη νομισματική τους πολιτική και αφού τους απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρα υπεύθυνη για τις κυριότερες εμπορικές ανισορροπίες.
Το να μας στοχοθετούν είναι ασφαλώς ανάρμοστο» υπογράμμισε ο Pierre Moscovici απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ευρώπη είναι θύμα παράπλευρων ζημιών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Προσπαθούσε να χτίσουμε γέφυρες» σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.


Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Δεν θα υπάρξουν εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ με τους δασμούς σε ισχύ

Δεν θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ,  χωρίς πρώτα η Ουάσινγκτον να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του το Σάββατο 22/7  ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) και διοικητών κεντρικών τραπεζών στο Μπουένος Άιρες, είπε χαρακτηριστικά «αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με όπλο στο κεφάλι μας».
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και πότε να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, καθώς συμφώνησαν ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα αποσύροντας τους δασμούς.
Ο Bruno Le Maire κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τη στάση της στην επιβολή των δασμών και σημείωσε πως «αυτός ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους, θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη».
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν, να σεβαστούν τους πολυμερείς κανόνες και να σεβαστούν τους συμμάχους τους», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «όλες οι χώρες του G20 γνωρίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι πραγματικότητα και κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Η Αυστρία «άδειασε» τη Γαλλία

«Άδειασε» τον Bruno Le Maire σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους G20 και ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας Hubert Fuchs.  Στον αντίποδα των λεγομένων του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, ο Fuchs τόνισε, πως η απόσυρση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ουάσινγκτον, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Υπενθυμίζεται, πως ο Le Maire είχε διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως πρέπει να αποσύρουν τους δεσμούς, πριν την έναρξη συνομιλιών.
«Αντιπροσωπεύουμε και τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Δεν πρέπει να έχουμε καμία προϋπόθεση για τις συνομιλίες», δήλωσε σε συνέντευξη ο  Fuchs.
«Δεν αποτελεί προϋπόθεση γιατί οι προϋποθέσεις δεν είναι ποτέ καλές, αλλά θα ήταν μεγάλη επιθυμία», είπε χαρακτηριστικά.


Χθες, Σάββατο 21/7, το bankingnews έγραφε:

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (22-22/7/2018) στο Μπουένος Άιρες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G -20 και των κεντρικών τραπεζιτών.

Βαριά τη σκιά τους στις συζητήσεις ρίχνουν οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις, που απειλούν να εκτροχιάσουν την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία επτά χρόνια.
Επίσης οι κατηγορίες του Trump σε βάρος της Κίνας και της ΕΕ για παιχνίδια με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τόνισε τον αρνητικό αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στην παγκόσμια οικονομία και επανέλαβε την εκτίμησή της στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.
Εξάλλου Ττο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε δραματική προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους οικονομικούς ηγέτες ότι το πρόσφατο κύμα εμπορικών δασμών πλήττει σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη, μια μέρα μετά την απειλή της μεγάλης κλιμάκωσης της διαμάχης με την Κίνα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου  Christine Lagarde, έκανε γνωστό πως παρουσιάζει στους υπουργούς Οικονομικών και τους Διοικητές των κεντρικών τραπεζών των G20 στο Μπουένος Άιρες μια έκθεση που θα περιγράφει λεπτομερώς τις επιπτώσεις των περιορισμών που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Υποδεικνύει σίγουρα τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στο ΑΕΠ, το οποίο στο χειρότερο σενάριο με τα τρέχοντα μέτρα κυμαίνεται από 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε παγκόσμια βάση», ανέφερε η Lagarde σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής Nicolas Dujovne.
Στο σημείωμα που προετοιμάστηκε για τους υπουργούς των G20, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να φθάσει στο 3,9% το 2018 και το 2019, ενώ οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω της κλιμακούμενης εμπορικής σύγκρουσης.
Η προειδοποίησή της ήρθε αμέσως μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin ότι, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη  «μακροοικονομική» επίδραση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Lagarde αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Αργεντινής, τονίζοντας πως η κυβέρνησή της έχει επιδείξει ισχυρή θέληση να εφαρμόσει μέχρι στιγμής το σχέδιό της για την την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, τη μείωση του πληθωρισμού, τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Πρόσθεσε δε πως το σχέδιο αυτό, έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ.

Scholz: Η ΕΕ ακολουθεί ορθολογική πολιτική

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz απέρριψε τις αιτιάσεις του Αμερικανού προέδρου για παιχνίδια με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, προκειμένου να υπάρξουν εμπορικά οφέλη για την ΕΕ, με όχημα το «αδύναμο ευρώ».
«Η ΕΕ ακολουθεί ορθολογική πολιτική, η οποία δεν έχει στόχο να δημιουργήσει τεχνητά οικονομικές επιτυχίες μέσω των επιπέδων του συναλλάγματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, η φορολόγηση των τεχνολογικών γιγάντων και τα ψηφιακά νομίσματα.

Mnuchin: Ο Trump δεν απειλεί την ανεξαρτησία της Fed

Καθησυχαστικός σχετικά με τις νομισματικές προσθέσεις του Donald Trump, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin από το Μπουένος Άιρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν προσπαθεί να επηρεάσει τις αγορές συναλλάγματος, είπε στους δημοσιογράφους ο Mnuchin.
Επανέλαβε δε ότι το ισχυρό δολάριο αντανακλά την ισχυρή αμερικανική οικονομία και βρίσκεται στο μακροπρόθεσμο συμφέρον των ΗΠΑ.
Εξάλλου, τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την ανεξαρτησία της Fed.
O Trump τις προηγούμενες μέρες σε μία ασυνήθιστη κίνηση για πρόεδρο των ΗΠΑ επέκρινε την ισχύ του δολαρίου αλλά και τη νομισματική πολιτική της Fed.

Kuroda: Προς το συμφέρον όλων οι σταθερές αγορές συναλλάγματος

Οι ηγέτες των μεγάλων οικονομιών οφείλουν να απομακρυνθούν από τον πόλεμο των δασμών, συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank Of Japan, BoJ), Haruhiko Koruda.
Πρόσθεσε δε, πως οι σταθερές αγορές συναλλάγματος είναι προς όφελος όλων.
Ο Kuroda μίλησε κατά την άφιξή του στη σύνοδο των G20, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ότι η Ευρώπη και η Κίνα χειραγωγούσαν τα νομίσματά τους υπέρ των οικονομιών τους.
«Είναι πολύ επιθυμητό τα νομίσματα να κινούνται σταθερά και να αντικατοπτρίζουν τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία», δήλωσε ο Kuroda.
«Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει για τους G7 και τους G20.
Ο Kuroda εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η συζήτηση στους G20 θα οδηγήσει σε χαλάρωση των αντιποίνων στις αυξήσεις των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
«Ο εμπορικός προστατευτισμός δεν έχει αξία για κανέναν που δεν εμπλέκεται. Νομίζω ότι η συγκράτηση θα τελειώσει οριστικά», είπε.
Ο Trump υπερέβη  τις τελευταίες μέρες τον προεδρικό του ρόλο με σχόλια που επικρίνουν τη δύναμη του δολαρίου και τις νομισματικές πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των κεντρικών τραπεζών στην Κίνα και την Ευρώπη, παρατηρεί το Reuters.
Την Παρασκευή (20/7) ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αφαίρεσαν το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» των ΗΠΑ στις εξαγωγές.
Τα σχόλια του Trump έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι τα νομίσματα θα γίνουν ένα νέο πεδίο μάχης στον εμπορικό πόλεμο.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ιαπωνία, επειδή η κεντρική του τράπεζα, υπό την ηγεσία του Kuroda, έχει ακολουθήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να τονώσει τον πληθωρισμό.
Αλλά το γιέν έχει σταθερά αποδυναμωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει την Ιαπωνία ανοικτή σε κριτική από τους εμπορικούς της εταίρους.

Der Spiegel: Οι αμερικανικοί δασμοί θα στοιχίσουν στη γερμανική οικονομία 20 δισ. ευρώ το 2018

Οι αμερικανικοί δασμοί θα κοστίσουν συνολικά στη Γερμανία το 2018 20 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού think-tank, IMK.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς για το χάλυβα και το αλουμίνιο από την ΕΕ την 1η Ιουνίου του 2018 ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απειλεί να τα επεκτείνει το μέτρο αυτό στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά, που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η πολιτική των δασμών θα κοστίσει στη Γερμανία έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετο εισόδημα φέτος», δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel ο Gustav Horn, διευθυντής του IMK.
«Χωρίς τις πολιτικές του Trump, η ανάκαμψη θα ήταν σημαντικότερη από την πλευρά των εξαγωγών», πρόσθεσε.
Εάν οι επιχειρήσεις είχαν καλύτερες εξαγωγικές προοπτικές, θα είχαν λόγο να επενδύσουν περισσότερο, πρόσθεσε.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει τώρα και ως αποτέλεσμα το εισόδημα και ο αριθμός των θέσεων εργασίας θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο, συνέχισε.
Εάν η εμπορική σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι εξαγωγές και επομένως οι επενδύσεις θα καταστραφούν, προειδοποιεί ο Horn, προσθέτοντας:
«Αυτή θα είναι η κλασική περίπτωση μιας οικονομικής ύφεσης».
Την Παρασκευή (20/7/2018), ο επικεφαλής των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας τόνισε, πως εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν τελικά δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, η κίνηση αυτή θα στοιχίσει στη Γερμανία περί τα 6 δισ. ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης