Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνολικά 22 ανώτατοι δικαστές υποχρεώθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση στην Πολωνία

Reuters: Συνολικά 22 ανώτατοι δικαστές υποχρεώθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση στην Πολωνία
Η επικεφαλής δικαστής Malgorzata Gersdorf αρνήθηκε να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι η θητεία της λήγει το 2020
Το πολωνικό κοινοβούλιο επισπεύδει τον διορισμό νέου επικεφαλής στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τους επικριτές του κυβερνώντος κόμματος να το κατηγορούν ότι με αυτή την κίνησή του περιορίζει τη δημοκρατία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συνολικά 22 ανώτατοι δικαστές υποχρεώθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση αυτόν τον μήνα στην Πολωνία, αλλά η επικεφαλής δικαστής Malgorzata Gersdorf αρνήθηκε να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι η θητεία της λήγει το 2020.
Έγινε έτσι σύμβολο αντίστασης στην εκκαθάριση που επιχειρείται στο δικαστικό σώμα.
Από το 2015 που το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις εκλογές, δεκάδες δικαστές έχουν απολυθεί.
Οι αντικαταστάτες τους διορίζονται με διαδικασίες που δίνουν στο κοινοβούλιο, όπου το PiS έχει την πλειοψηφία, τον πρώτο και τελευταίο λόγο όσον αφορά τα δικαστήρια και στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο στους δικαστές.
Η ΕΕ, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αντιπολίτευση στην Πολωνία υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση καταπατά μία από τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, που είναι η μη παρέμβαση στη δικαιοσύνη.
Και η Πολωνία διακινδυνεύει να χάσει δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, επειδή υπονομεύει το κράτος δικαίου.
Αλλά η Βαρσοβία προσφέρει μόνο συναινέσεις για τα μάτια του κόσμου με το επιχείρημα ότι ο έλεγχος στη δικαιοσύνη είναι απαραίτητος για να γίνει πιο αποτελεσματική και να απαλλαγούν τα δικαστήρια από την παλιά κομμουνιστική επιρροή.
Στις τελευταίες εξελίξεις της Παρασκευής 20/7, η Κάτω Βουλή ενέκρινε τροποποιήσεις που της δίνουν το δικαίωμα να αλλάζει τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η Άνω Βουλή αναμένεται να κάνει το ίδιο και ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda να επικυρώσει αυτές τις αλλαγές.
Η Kamila Gasiuk-Pihowicz από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε απευθυνόμενη προς το PiS ότι "όταν λέτε ότι κάνετε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη είναι σαν τα μέλη μίας συμμορίας να χτυπούν κάποιον ανελέητα στο πρόσωπο και να υποστηρίζουν ότι κάνουν πλαστική χειρουργική".
Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της Gersdorf για να αποφευχθεί το χάος στον χώρο της δικαιοσύνης και να συμμορφωθεί η Πολωνία με τις επιταγές της Κομισιόν.
Η Κομισιόν, που είχε ξεκινήσει μία άνευ προηγουμένου έρευνα για την Πολωνία και προχώρησε σε διώξεις σε βάρος της Βαρσοβίας για όσα γίνονται στον χώρο της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Κι ενώ οι Βρυξέλλες μπορεί να μην έχουν τα μέσα για να αναγκάσουν τη Βαρσοβία να αλλάξει τακτική, η Πολωνία φυλλορροεί, όσον αφορά την επιρροή της στην ΕΕ, τη στιγμή που γίνονται διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2021 και τις επιδοτήσεις που θα δοθούν σε κάθε κράτος μέλος.
Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το πολωνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή 20/7, πολύ λιγότεροι από ό,τι τις προηγούμενες φορές.
"Όλο και λιγότεροι είμαστε" παραδέχτηκε ένας εξ αυτών, τη στιγμή που το PiS απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης χάρη στις κοινωνικές παροχές του και μία έκρηξη της οικονομίας.
Τα κατάφερε διότι οικειοποιήθηκε συνθήματα, τόσο των εθνικιστών, όσο και των συντηρητικών και των Καθολικών, ενάντια στην ελίτ, που περιλαμβάνει και τους δικαστές, αλλά και τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση και την ΕΕ.
Το φθινόπωρο του 2018 θα γίνουν τοπικές εκλογές στην Πολωνία, ενώ οι γενικές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2019 και οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.
Την Παρασκευή 20/7 το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε και μία τροποποίηση στον εκλογικό νόμο που πριμοδοτεί τα μεγάλα κόμματα, όπως το PiS εν όψει των ευρωεκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης