Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνεται στο «BBB-» η Ρωσία, σταθερό το outlook

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνεται στο «BBB-» η Ρωσία, σταθερό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η βαθμολογία περιορίζεται από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ρωσικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ρωσίας στο «ΒΒΒ-» προέβη σήμερα (20/7/2018) η Standard and Poor's, ενώ διατήρησε σταθερό το outlook.
Όπως αναφέρει η S&P, η αξιολόγηση υποστηρίζεται από τη δέσμευση της Ρωσίας για συντηρητική μακροοικονομική διαχείριση, την εντυπωσιακή καθαρή εξωτερική θέση ενεργητικού, το χαμηλό δημόσιο χρέος και τη σημαντική νομισματική ευελιξία.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η βαθμολογία περιορίζεται από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ρωσικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και από ευρύτερα θεσμικά και διακυβερνητικά προβλήματα.
Ενώ οι τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αντιστοιχούν μόνο γύρω στο 8% του ΑΕΠ της χώρας, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% των συνολικών εξαγωγών της.
Περαιτέρω περιορισμοί στην αξιολόγηση, όπως επισημαίνει ο οίκος, περιλαμβάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις διεθνείς κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τους κινδύνους που απορρέουν από τη νέα κλιμάκωση στις γεωπολιτικές εντάσεις ενάντια στις δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης των δημοσίων και εξωτερικών οικονομικών της Ρωσίας.
Όπως σημειώνει η S&P, θα μπορούσε να προβεί σε μια αναβάθμιση της Ρωσία τους επόμενους 24 μήνες, αν ανεβάσει momentum η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αυξηθεί σε ποσοστά συγκρίσιμα με εκείνα των χωρών με παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης