Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η υποτίμηση του γουάν φέρνει προ των πυλών το «φάντασμα του 2015»

tags :
BofA: Η υποτίμηση του γουάν  φέρνει προ των πυλών το «φάντασμα του 2015»
BofA: Η υποτίμηση του γουάν  φέρνει προ των πυλών το «φάντασμα του 2015»
Δεδομένου ότι το κινεζικό γουάν υποτιμήθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς τον περασμένο μήνα, προέκυψαν ερωτήματα για ποιο λόγο η ανταπόκριση της αγοράς το 2018 στην υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας είναι τόσο διαφορετική από ότι συνέβη το 2015.
Ή, όπως γράφει η Bank of America, συγκρίνοντας τα έτη από την άποψη της κινεζικής αστρολογίας , «ποια είναι η διαφορά μεταξύ σκύλου και κατσίκας;»
Η απάντηση είναι η οικονομία.
Όπως εξηγεί η BofA, κατά τη διάρκεια της χρονιάς της κατσίκας βιώσαμε δύο επεισόδια στα οποία η υποτίμηση του Renminbi οδήγησε σε  sell-off στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.
Το πρώτο ήταν τον Αύγουστο του 2015, όταν το κινεζικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 3,2% μέσα σε λίγες μέρες, γεγονός που ήταν ο κύριος λόγος της πτώσης κατά 11% των τιμών των αμερικανικών μετοχών.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο επεισόδιο, στις αρχές του 2016, μια υποτίμηση του Renminbi κατά 1,6% προκάλεσε πτώση κατά 6% στις τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ.
Σήμερα, όταν κατά τη διάρκεια του «έτους του σκύλου», «έχουμε δει το Renminbi να υποτιμάται πολύ περισσότερο - σχεδόν 6% από τα μέσα Ιουνίου του 2018 - και οι μετοχές στην πραγματικότητα έχουν σημειώσει άνοδο στην πραγματικότητα πάνω από 1% την ίδια περίοδο» αναφέρει η BofA.
Εδώ η BofA υπενθυμίζει ότι το κοινό θέμα μεταξύ του 2015 και του πρώτου μέρους του 2016 ήταν ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές κυριαρχούσε ο φόβος μιας πιθανής ύφεσης, καθώς τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονταν και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων - συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου - σημείωσαν μεγάλες απώλειες.
Τελικά, αυτό επιλύθηκε με τη Συμφωνία της Σαγκάης, η οποία οδήγησε στην τελευταία πτώση των πιστώσεων στην Κίνα, η οποία με τη σειρά της σταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία και έβαλε τέλος στους φόβους για ύφεση, ενώ δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου ανάκαμψη στις παγκόσμιες αγορές.



Υπήρξε ένας άλλος βασικός παράγοντας το 2015/2016,
Θεωρώντας ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν πολύ λογική η αρνητική αντίδραση των αγορών κατά τη στιγμή της υποτίμησης του Renminbi.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμπορεύματα διαπραγματεύονται και τιμολογούνται σε δολάρια και με ασθενέστερο το κινεζικό νόμισμα αυξάνονταν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων σε τοπικό νόμισμα, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων σε δολάρια.
Ως εκ τούτου, η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος είναι εξαιρετικά αποπληθωριστική μέσω των εμπορευμάτων.



Αυτή είναι η άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του "τότε και του τώρα" σήμερα η αμερικανική οικονομία φαίνεται πολύ ισχυρή, αφήνοντας ένα "μαξιλάρι για να αντισταθμίσει κάθε αποπληθωριστική επίδραση ενός υποτιμημένου Renminbi, ισχυρίζονται οι οικονομολόγοι της BofA.




Εκτός αν, βέβαια, αυτό είναι απλώς η πιο πρόσφατη αφήγηση που έχει οριστεί για λήθη.
Όπως αναφέρει η BofA πριν από λίγους μήνες, μια «παγκόσμια συντονισμένη ανάκαμψη» μετατράπηκε σε «αποσύνδεση» όπου οι ΗΠΑ παρέμειναν η μόνη οικονομία που αναπτύσσεται πάνω από την τάση, με την ΕΕ και την Κίνα να υποφέρουν από μια πρόσφατη επιβράδυνση.
Και όπως θα επιβεβαιώσουν πολλοί οικονομολόγοι, ο μόνος λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει σταθερή, οφείλεται στο δημοσιονομικό ερέθισμα του Trump, το οποίο ωστόσο έχει προοριστεί σε μια οδυνηρή ανατροπή σε μόλις περίπου ένα χρόνο όπως παρατηρεί η BofA.



Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την καμπύλη αποδόσεων, είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα της ύφεσης το 2020 (ή ακόμα και το 2019) έχει γίνει τόσο κυρίαρχο.
Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η BofA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ως συνήθως, αυτό είναι το είδος της ιστορίας που οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δίνουν προσοχή μέχρι να το κάνουν».
Η BofA ολοκληρώνει το report της επικαλούμενη τις πιο επικίνδυνες λέξεις σε όλα τα οικονομικά, «να παρακολουθείτε όλα τα δεδομένα, αλλά μέχρι στιγμής όλα είναι διαφορετική αυτή τη φορά» και θα είναι τουλάχιστον έως ότου το Yuan υποτιμηθεί περαιτέρω και το selloff σε αυτό που έχει μετατραπεί στο πιο σημαντικό ζεύγος νομισμάτων παγκοσμίως γίνεται αδιάκριτο, σε συνδυασμό με μια έκρηξη στις εκροές κεφαλαίων και το «φάντασμα του 2015» επιστρέφει και πάλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης