Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυτές είναι οι εταιρείες που αγόρασαν ρεύμα στη δημοπρασία ΝΟΜΕ

tags :
Αυτές είναι οι εταιρείες που αγόρασαν ρεύμα στη δημοπρασία ΝΟΜΕ
Αυτές είναι οι εταιρείες που αγόρασαν ρεύμα στη δημοπρασία ΝΟΜΕ
Στο δυσθεώρητο ύψος των 48,84 και 48,74 ευρώ ανά MWh αγόρασε την ηλεκτρική ενέργεια το σύνολο των εταιριών που συμμετείχαν στην πρόσφατη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ.
Σύμφωνα με τον πίνακα των αποτελεσμάτων στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 14 εταιρίες με 2 να μην αγοράζουν τελικώς ποσότητες προφανώς διότι η τιμή ανέβηκε πέραν όσον είχαν προϋπολογίσει. Όπως προκύπτει από τον πίνακα από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 8 αγόρασαν έναντι 48,84 ευρώ και οι υπόλοιποι 4 έναντι 48,74 ευρώ.
Επιπλέον, από τους 12 συμμετέχοντες, οι 11 εξασφάλισαν τις ποσότητες που ζητούσαν εξαρχής, ενώ μόνο ένας που ζητούσε 49 MWh/h πήρε τελικώς μόνο 10 MWh/h στα 48,74 ευρώ.
Μεγάλες ποσότητες και συγκεκριμένα 74 MWh/h και 70 MWh/h εξασφάλισαν η Protergia και η ΗΡΩΝ, οι δύο από τις τρεις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες προμήθειας. Η τρίτη καθετοποιημένη εταιρία η Elpedison, αγόρασε τελικώς 40 MWh/h.
Μεγάλες ποσότητες πήραν σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΕΝ με 65MWh/h και WATT+VOLT με 47 MWh/h.
Οι δυο ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας που επιδιώκουν την επέκταση της δράσεις τους πέραν του φυσικού αερίου και στο ηλεκτρισμό πήραν 28 MWh/h και 24 MWh/h αντίστοιχα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες ήταν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος στη συγκριμένη δημοπρασία, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τη συνέχιση των ΝΟΜΕ.
Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι ήδη από το πρώτο ημίωρο της διαδικασίας η τιμή έφθασε στα 45 ευρώ ανά MWh με τιμή εκκίνησης τα 36,34 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι εταιρίες πήραν ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται για σιγουριά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και θα δουν πως θα τις διαχειριστούν μετά τον Φεβρουάριο του 2019.
Άλλωστε υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξαγωγών αλλά και μεταπώλησης στη δευτερογενή αγορά.
 

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης